Michael Mortensen. Foto: Casa

Mindeord: Derfor sørger hele ejendomsbranchen over Michael Mortensen

Når man kom på besøg hos Michael Mortensen, havde han en evne til at få en til at føle sig godt tilpas. En virkelig sjælden evne for nærvær hos et menneske, der havde så mange projekter i gang. For tre år siden kiggede jeg forbi på havnen i Horsens på en mørk decemberdag for at få en lang og indgående snak med ham om, hvad han nu skulle lave, efter Torben Modvig havde overtaget rollen som adm. direktør i entreprenør- og udviklingskoncernen Casa, som han havde været medstifter af og drevet.

Dengang – ved indgangen til 2019 – talte vi om, om priserne var kommet lige lovlig højt op. Michael Mortensen ville i hvert fald gerne tage den lidt med ro i forhold til at investere mere.

– Nu tror jeg bare, at jeg lige vil ligge lidt med det, jeg har og kigge lidt, sagde han med kendetegnende jysk beskedenhed.

Sådan blev det ikke helt. Han fortsatte med at sælge ud af de passive besiddelser, for han var ikke en driftsmand. Men han satte lige så meget i gang. Og gerne i Horsens, men også i Aarhus eller Vejle.

– Jeg brænder for Horsens. For byen og for at få sat nogle ting i gang. Men jeg hører til i både Aarhus, Vejle og Horsens, sagde han.

Og han var i fuld gang. Derfor bliver det også mødt med chok og vantro, at han nu er død. Mandag aften blev det meddelt meget diskret i en fondsbørsmeddelelse fra Flügger med over skriften ’Ændring i ledelsen’, at Michael Mortensen er død kun 49 år gammel. Han er død meget pludseligt, men af naturlige årsager, mens han var på skiferie i Schweiz.

Aarhus trak i 2020
Selvom han var fra Horsens med stort H, så manifesterede han interessen i Aarhus i 2020, hvor han flyttede til Holtevej i Marseliskvarteret fra Næsset i hjembyen. Her kunne han følge nogle af de store projekter, som han gik ind i, og her kunne hans kone Bettina følge mange af sine sager som forsvarsadvokat tæt på. Men han gik ikke ind i projekter som passiv aktør. Han overvejede nøje, om han kunne bidrage med noget.

– Jeg vælger mine projekter ud fra, om der er plads til sådan en som mig. Om jeg kan tilføre noget. Alt hvad jeg laver har med byggeri at gøre. Jeg har ikke forstand på andet, sagde Michael Mortensen på sin beskedne, men selvsikre måde.

Og det er netop den holdning til livet, stille og roligt, og alligevel med enorm fart på, men med en omsorgsfuld og tillidsvækkende tilgang, at de allerfleste husker Michael Mortensen. En af dem, der har samarbejdet tæt med ham de seneste år, er den kendte aarhusianske byudvikler Rune Kilden. Michael Mortensen og Rune Kilden stod i fællesskab bag det spektakulære boligbyggeri Aarhus på Aarhus Ø.

– Jeg er knust og savner dig allerede så meget at det slet ikke er til at holde ud! Vi havde stadig så mange idéer til projekter, vi skulle lave sammen og så meget sjov og ballade der skulle fyres af. …Vi ses senere på den anden side. Den slags tror du ikke på, men det gør jeg, og jeg glæder mig allerede til en G&T, en highfive og til at se, hvilke mærkelige farver sko du har fået med til din videre rejse, skriver Rune Kilden på Facebook.

Et opslag, der allerede tirsdag aften havde fået over 500 likes og mere end 100 kommentarer.

Borgmester i Horsens, Peter Sørensen, er også blandt dem, der mindes Michael Mortensen på Facebook.

– Der er ingen tvivl om, at Michael var et helt exceptionelt menneske, som var højt respekteret og som var utrolig dygtig og kompetent. Han har haft en enorm betydning for Horsens’ udvikling på en lang række områder – og han har altid givet en kæmpe opbakning til sin by, skriver han på Facebook.

Og mere end 100 horsensianere giver ham ret.

– Det er så sørgeligt. Men Michael vil altid være her, hans eftermæle vil bestå i Horsens og hele ejendomsbranchen, skriver en.

Tragisk og chokerende
Og det mønster går igen på andre sociale medier. På Linkedin fik Casas kortfattede meddelelse om dødsfaldet næsten 3.500 likes på under et døgn i form af primært hænder med et hjerte i, som ellers sjældent bruges på Linkedin og betyder ’omsorg’. Næsten 600 har kommenteret opslaget.

’Ufatteligt’. ’Tragisk’. ’Chokerende’. ’Forfærdeligt’. Og ’trist’. Det er nogle af de ord, der bliver sat på dødsfaldet sammen med tusindvis af kondolencer og tanker til familien. Og igen og igen ser man, at folk har opfattelsen af et ufatteligt inspirerende og sympatisk menneske, et forbillede for mange, der samtidig – hvilket ubetinget er en af de største slags ros, man kan få i Danmark og især i Jylland – ’var helt nede på jorden’ og ’mødte andre mennesker i øjenhøjde’.

Som Nordicals adm. direktør, Erik Andresen, beskriver det:

– Et stort, stort hjerte er holdt op med at slå.

Vejen til serieiværksætteriet
Michael Mortensens position i branchen er blevet stærkere og stærkere gennem årene i hans 36-årige karriere. Michael Mortensens far, Finn Mortensen, har altid bygget typehuse. Allerede i 1985 som 13-årig stiftede Michael Mortensen sit første selskab, hvor han hjalp sin far med husene. Det blev til Casa, der i dag via en del selskabsorganiseringer mere eller mindre kan siges nu at være det selskab, der har skiftet navn til investeringsselskabet M+.

Michael Mortensen har investeret i erhvervsejendomme, i alt fra eksklusivt beliggende strøgejendomme i Aarhus og Horsens, erhvervsjord med mulighed for projektudvikling af blandt andet domiciler, boliger eller lagerbygninger og store signifikante projekter som boligprojektet Aarhus på Aarhus Ø.

Fra 1995 til 2006 havde Michael Mortensen hovedaktionær og direktør i typehusfirmaet FM Søkjær på bogen. Selskabet blev efterfølgende til Huscompagniet og var med til for alvor at gøre ham i stand til at øge investeringerne.

I 2005 – hvor virksomheden byggede over 250 huse om året – solgte Michael Mortensen nemlig 75 procent af aktierne til kapitalfonden Axcel. Samtidig stiftede han udviklings- og entreprenørvirksomheden Casa med fokus på etageejendomme og erhvervshuse. 6 år senere – i 2011- blev Huscompagniet solgt til den norske kapitalfond FSN Capital. Michael Mortensen solgte i samme forbindelse sin resterende aktieandel.

Vil blive husket for meget
Michael Mortensen var udlært tømrer og boede som nævnt indtil 2020 på Næsset i Horsens i et hus renoveret af FM-Søkjær med sin kone, der er forsvarsadvokat, og børnene Frederik og Rosa. I 2020 flyttede familien til Aarhus.

Da jeg interviewede ham til Estate Magasin for nogle år siden, sagde han blandt andet:

– Hvis man stiller sig op på papkassen og skåler i champagne over resultaterne, og bagefter så tager chefen hele overskuddet, så tror jeg ikke på, at man kan motivere folk. Jeg beundrer dem, der kan, men jeg synes ikke, det giver mening. Jeg prøver altid at spørge mig selv, om jeg kunne tænke mig at arbejde i min virksomhed?

Michael Mortensen vil blive husket for meget. Ikke mindst den holdning. Men en af de ting, jeg valgte især at fremhæve i artiklen var følgende citat. Som Rune Kilden, der nævner de oftest farverige sko, så ønskede han at give videre, at man gjorde sig umage for at skabe noget, der gjorde en forskel med de evner, man nu engang har.

– Jeg har aldrig opfundet noget nyt. Jeg har egentlig bare lavet noget, man allerede laver i dag. Og det er nok mit bedste råd. Hvad du end gør eller vil, så giv det lige lidt kolorit. Gør det lige en lille smule smartere.

Æret være Michael Mortensens minde og aftryk på den danske ejendomsbranche!

Læs alle navnenyheder her

Læs også:

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder