Rudkøbing er en af de sydfynske købstæder, der i løbet af de seneste år har haft gevinst af EU-projektet ’Styrket erhverv i gadeplan’. Her er tomme og lukkede butikker afløst af oplyste butiksfacader, aktivitet og omsætning, lyder meldingen. Foto: Visitlangeland

Laveste udbud af butikslokaler siden 2011

Ikke siden 2011 har udbuddet af butikker og spisesteder i Danmark været så lavt som nu.

Udbuddet af lokaler til butikker og spisesteder er faldet yderligere det foregående kvartal og ligger i 4. kvartal 2021 på det laveste siden 2011 – selv om nethandlen stiger, og selvom restriktioner og perioder med nedlukninger siden foråret 2020 har gjort det vanskeligere for mange at drive fysisk butik eller café.

Det fremgår af det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler udgivet fælles af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og Ejendomdanmark.

– Lige efter den første nedlukning i marts 2020 bremsede økonomien op, og andelen af udbudte butikslokaler steg. Men siden er udbuddet faldet hele fem kvartaler i træk. Vi skal 10 år tilbage for at finde en lavere andel udbudte kvm til spisesteder og forretninger. Det seneste år er udbuddet faldet med 118.500 kvm, og alene gennem det seneste kvartal faldt udbuddet med 34.400 kvm, oplyser adm. direktør Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere.

EDC: Derfor fremgang
På landsplan er næsten 8.000 erhvervslejemål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk i øjeblikket, heraf 1.369 lokaler til butikker, spisesteder, caféer og takeaway fordelt over hele Danmark.

– Vi har længe set, at danskerne har opsamlet et stort behov for at spise ude og købe ind – blandt andet fordi det har været svært at rejse ud. Derfor har vi kun set meget få lukninger, og vi oplever en ny bølge i detailhandlen med for eksempel mikrobagerier samt økologiske og bæredygtige koncepter. Der er masser af nye idéer, og lige nu er det sæson for de mange pop-up-butikker op til jul, siger detailchef Frank Heskjær, EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Nordicals aner mørke skyer forude
Stig Plon Kjeldsen, analysechef i Nordicals, ser udfordringer i horisonten.

– Privatforbruget udvikler sig gunstigt, stimuleret af rekordhøj beskæftigelse. Nethandlen giver også aktivitet, fordi mange af pakkerne bliver håndteret af for eksempel små købmænd og andre butikker. De forskellige hjælpepakker har holdt hånden under butikker og spisesteder, og det kan skabe problemer for nogle af dem, når den udskudte moms skal betales næste år, siger Stig Plon Kjeldsen.

Danmark har i alt 18,3 millioner kvm butiksareal, og ved indgangen til 4. kvartal var 504.300 kvm udbudt til leje eller salg.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder