Viceadministrerende direktør Ane Arnth Jensen, Finans Danmark. Foto: Finans Danmark

Finans Danmark om statsgaranti-forslag til boligkøbere: Ingen garanti for lån

Der er både ris og ros fra Finans Danmark til S-regeringen, som fredag præsenterede et forslag, som skal gøre det lettere at låne til ejerboliger i landdistrikterne ved at mindske bankernes og realkreditinstitutternes risiko for tab.

Regeringen foreslår, at der indføres en model med statsgaranti på bolig- og realkreditlån i spændet mellem 60 og 90 procent af boligens værdi. Ordningen skal gælde boliger med lav kvmpris. For at få et lån med statsgaranti skal boligkøber kunne leve op til de gældende regler for at blive kreditgodkendt.

– Vi har – ligesom regeringen – et stort ønske om at bidrage til vækst og udvikling i hele Danmark. Derfor låner danske penge- og realkreditinstitutter allerede i dag ud til boligkøbere i hele landet – og vi ser, at der gives flere realkreditlån til boligkøb end tidligere. Det gælder både i land og by, hvor rigtig mange hver dag sætter deres underskrift på en købsaftale, siger viceadministrerende direktør Ane Arnth Jensen, Finans Danmark, i en meddelelse.

Læs mere i Regeringen vil give statsgaranti til boligkøbere i yderområder

9 ud af 10 boligkøber får tilbudt lån
I årets første tre kvartaler har realkreditinstitutterne givet mere end 56.100 lån til køb af huse og ejerlejligheder i hele landet. Finans Danmark peger på, at tal fra Epinion viser, at i 9 ud af 10 tilfælde får boligkøber et tilbud om et lån – og når der bliver givet afslag, skyldes det i over halvdelen af tilfældene boligkøbers privatøkonomi. Udover de økonomiske forhold begrundes afslag med for eksempel boligens stand, beliggenhed og ’andre årsager’.

– Når vi giver et tilbud på lån, skal vi sikre os, at kundens økonomi kan bære det. Ud over rente og afdrag på lånet og andre faste udgifter skal der være luft i budgettet til andet forbrug – og uforudsete udgifter. Det er ikke i samfundets eller den enkeltes interesse, at få sat sig så hårdt, at man i sidste ende må sælge sit hus med tab til følge, siger Ane Arnth Jensen og fortsætter.

– Vi ser allerede en stigning i udlån – ligesom vi kan se, at langt de fleste boligkøbere får et tilbud på lån. Det gælder uanset, om man bor på landet eller i byen. Men hvis ens økonomi ikke er robust nok, så kan hverken vi eller regeringens statsgarantimodel hjælpe, da reglerne på området er klare. Vi skal følge loven og via en grundig kreditvurdering sikre, at kundens økonomi er robust nok. Det er i høj grad i forbrugerens interesse.

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder

Emil Harritshøj: Sug viden til dig og husk at dele ud af din egen