Erhvervsminister Simon Kollerup (S). Foto: Socialdemokratiet

Regeringen vil give statsgaranti til boligkøbere i yderområder

Regeringen vil give statsgaranti til boligkøbere i yderområder.

Det er det centrale i et forslag, som erhvervsminister Simon Kollerup (S) har præsenteret fredag formiddag. Forslaget skal sikre sammenhængskraften på tværs af Danmark ved at bidrage til, at boligkøbere også kan låne til drømmehuset i landdistrikterne.

Selvom det danske boligmarked generelt har klaret sig godt i en årrække, er der stadig områder i Danmark, hvor det kan være svært at låne til et hus, selvom man har orden i privatøkonomien, fremhæver regeringen.

Det kan være en stor kilde til frustration for de borgere, der bliver afvist i banken eller i realkreditinstituttet, og det rammer især de dele af landet, som i forvejen kæmper med at få folk til at slå sig ned.

’Danmark er for lille et land til store forskelle’
I maj meddelte regeringen, at den ville introducere en statsgaranti på en del af boliglån i landdistrikter. Efter dialog med den finansielle sektor er regeringen nu klar til at fremlægge et endeligt oplæg til en model for statsgarantien.

– Danmark er for lille et land til store forskelle. Og i regeringen mener vi ikke, det er fair, hvis man får nej til et lån i banken på grund af postnummeret. Ligesom vi heller ikke mener, at postnummeret skal afgøre, om man kan få hurtig hjælp af for eksempel politi eller på hospitalet, siger Simon Kollerup i en meddelelse og fortsætter:

– Derfor tager vi nu endnu et stort skridt for at understøtte sammenhængskraften og fællesskabet på tværs af landet og for at give en håndsrækning til vores landdistrikter. Forhåbentligt vil flere danskere, der før har fået nej til et lån på grund af deres postnummer, fremover kunne få et ja til drømmehuset. Det er klart, at vi ikke vil kunne hjælpe alle, men vi mener, at der brug for et opgør med den skævvridning, der er sket på vores boligmarked.

Model
Med modellen bliver det muligt at få en statsgaranti på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 procent af boligens værdi for ejerboliger, der enten:

  • Har en handelspris under 8.000 kr. per kvm, eller
  • Ligger i et postnummer med en gennemsnitlig handelspris under 8.000 kr. per kvm – dog sådan, at den enkelte bolig skal have en handelspris under 10.000 kr. per kvm. Det drejer sig om cirka 200 postnumre, der omfattes.

Eksempelvis vil en familie, der ønsker at låne til en ejerbolig på 130 kvm til 1 million kr. kunne få et lån med statsgaranti på en del af boliglånet, hvis instituttet skønner, at det er en forudsætning for at få et lån. Da vil staten kunne garantere 90 procent af belåningen i spændet 60-90 procent, det vil sige 270.000 kr., og dermed fjerne en del af risikoen for det långivende institut. Den resterende del af belåningen er uden statsgaranti.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder

Emil Harritshøj: Sug viden til dig og husk at dele ud af din egen