Helsingør Bycenter. Foto: Danske Shoppingcentre

Nordsjællandsk detailhandel har laveste tomgang i 11 år

Trods øget nethandel og lange perioder med restriktioner har Nordsjælland ikke haft færre ledige butiksarealer siden 2010, viser nye data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

Mens Helsingør savner svenske gæster, så har flere kommuner fået bugt med tomme lokaler på hovedstrøgene, påpeger to lokale mæglere.

Gennem det seneste år er en tredjedel af de tomme lokaler til butikker, cafeer, spisesteder og takeaway forsvundet i de 11 nordsjællandske kommuner.

– For et år siden havde Nordsjælland lidt flere udbudte detaillokaler end resten af landet. Dengang var 41.500 kvm udbudt til leje eller salg i kommunerne nord for København, det er nu faldet til blot 27.000 kvm – det laveste vi har registreret siden midten af 2010. Udbuddet svarer til kun 2,5 procent af de samlede butiksarealer mod landsgennemsnittet på 2,9 procent, siger adm. direktør Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk, i en meddelelse.

Udbudte erhvervslejemål
Ejendomstorvet.dk har aktuelt et udbud på lidt over 8.000 erhvervslejemål og ejendomme på landsplan, heraf knap 1.400 lokaler til butikker, spisesteder, kaffebarer, cafeer og takeaway. Af dem ligger blot 87 i Nordsjælland – Helsingør har flest, nemlig 26 udbudte lokaler. Et stykke efter følger Hillerød med 12, Egedal med 10, Rudersdal med 9 og Gribskov med 8 lokaler. I Fredensborg Kommune er der slet ingen udbudte lokaler lige nu, og i Hørsholm er der kun 2 lokaler på markedet.

– Helsingør har altid haft mange butikker og spisesteder, men har været ramt af dykket i svenske turister på grund af coronarestriktioner. I Helsingør Bycenter og på Stengade, byens største indkøbsstrøg, er der ikke meget ledigt; de tomme lejemål ligger især i de små sidegader med knap så attraktive beliggenheder. Andre byer har nærmest fået helt bugt med tomme lokaler, blandt andet fordi kommunerne er blevet mere fleksible. I Fredensborg har hovedgaden fået fitnesscenter og to nye caféer, og i Allerød er et tandlægehus rykket ind i den fraflyttede Netto, siger partner Jacob Lunding, EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland.

Flere bud
Danbolig Erhverv Hillerød har også nogle bud på, hvorfor Nordsjælland har laveste tomgang inden for detailhandel i 11 år.

– Området har altid haft en stor købekraft, og under coronakrisen blev næsten ingen større, lokale virksomheder hårdt ramt – modsat for eksempel hoteller i København og lufthavnen. Kombineret med de udbetalte feriepenge har mange kunnet fastholde deres privatforbrug, og det har jo været svært at bruge penge på at rejse. Samtidig har udlejerne i Nordsjælland generelt været gode til at tilpasse sig markedssituationen, hvor ikke mindst øget nethandel presser en del butikker, så det ofte er svært at få samme leje som for få år siden, siger partner Johnny Hallas, Danbolig Erhverv Hillerød.

Danmark har i alt 18,3 millioner kvm butiksareal. Knap 6 procent – eller næsten 1,1 million kvm kvm – ligger i Hillerød, Helsingør, Frederikssund og de øvrige nordsjællandske kommuner.

Læs alle nyheder om detail her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder