Carlsberg Byen i grænseområdet mellem Valby, Frederiksberg og Vesterbro i København. Billedet er taget i foråret 2021. Foto: Züblin

Ny boligfond på 10 milliarder kr. skal sikre billige boliger i de store byer

Den socialdemokratiske regering vil nu sætte tryk på indsatsen for at skabe blandede boligområder i de store danske byer.

Det fremgår af udspillet ’Tættere på II – Byer med plads til alle’, der også indeholder 4.000 studieboliger og en ny, national arkitekturpolitik. Udspillet er blevet præsenteret tirsdag formiddag.

Konkret foreslår regeringen at etablere en ny fond for blandede byer på 10 milliarder kr., der frem til 2035 skal understøtte opførelsen af såkaldte billige, almene boliger til tusindvis af familier i landets store byer. Forslaget vil ifølge regeringen føre til 22.000 nye, almene boliger, foruden de allerede planlagte, og betyde, at såkaldte almindelige lønmodtagere som for eksempel pædagoger, håndværkere og politibetjente og deres familier også kan bo i København – typisk i en 80-90 kvm lejlighed til cirka 8.000 kr. om måneden.

I København vil regeringen også gøre en ekstra hurtig indsats for de mange studerende, der i dag har svært ved at finde et SU-venligt sted at bo, og derfor foreslår regeringen at undersøge en hurtigere etablering af 4.000 nye studieboliger, eksempelvis i Københavns Nordhavn.

Skal kunne købe private udlejningsboliger og omdanne dem
Regeringen vil ligeledes arbejde for at indgå konkrete aftaler med de større bykommuner for at få sat gang i byggeriet af billige boliger i nye boligområder. Og så foreslår regeringen, at der oprettes en særlig ansøgningspulje på 1 milliard kr, der skal gøre det muligt for almene boligorganisationer at købe private udlejningsboliger og omdanne dem til almene boliger. Det sker for at fremme flere almene boliger i centralt beliggende bydele, som allerede er fuldt udbyggede.

Endelig vil regeringen også undersøge muligheden for at etablere en helt ny og mere solidarisk andelsboligform. Alt sammen for at sikre, at alle samfundsgrupper – uanset indkomst – kan både bo og arbejde i landets store byer.

– Hvis vi vil skabe balance i hele Danmark, er vi nødt til også at skabe balance i vores store byer. Den balance tipper, når det er svært for almindelige mennesker at finde en bolig, og når nye boligområder er på vej til at udvikle sig til velhaverkvarterer. Vi vil derfor nu sætte os i spidsen for at bygge flere almene boliger, så vi sikrer blandede byer, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S).

Ny, national arkitekturpolitik
Regeringen vil samtidig understøtte, at ’den høje almene byggeaktivitet bliver ledsaget af gennemtænkte arkitektoniske løsninger’. Regeringen vil nedsætte en ekspertgruppe, som skal udforme en ny, national arkitekturpolitik, der understøtter ambitionen om blandede byer.

– Arkitekturen sætter rammerne for vores liv og hverdag. Flot og funktionel arkitektur skal være for alle – også når man bor i en almen bolig. Lad os sammen få en debat om, hvordan vores byer skal se ud, og hvordan de skaber rammerne om et godt liv, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Store dele af Nationalmuseets lokaler er ikke længere egnet til moderne formidling. Regeringen vil derfor igangsætte en forundersøgelse, der skal undersøge muligheden for en gennemgribende fornyelse af museets lokaler i København. Det er regeringens ambition, at Nationalmuseet kan skabe en engageret formidling af danmarkshistorien til alle danskere, og at flere genstande fra museets store samling kommer ud i hele landet.

Læs også Ejendomdanmark savner vision for privat byggeri i boligudspil

Læs også Redaktørens blog: Almene boliger er svaret på alt

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

– Sofie Michalsik er mere end et talent

Populære nyheder

29-årige Michael Fynbo Hansen jonglerer med milliarder i Patrizia