Adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark. Foto: Ejendomdanmark

Savner vision for privat byggeri i boligudspil

Der er fra Ejendomdanmark både ris og ros til regeringens nye udspil ’Tættere på II – Byer med plads til alle’, som er blevet præsenteret tirsdag.

Blandt mange initiativer foreslår den socialdemokratiske regering at etablere en ny boligfond for blandede byer på 10 milliarder kr., der frem til 2035 skal understøtte opførelsen af såkaldte billige, almene boliger til tusindvis af familier i landets store byer. Forslaget vil ifølge regeringen føre til 22.000 nye, almene boliger, foruden de allerede planlagte, og betyde, at såkaldte almindelige lønmodtagere som for eksempel pædagoger, håndværkere og politibetjente og deres familier også kan bo i København – typisk i en 80-90 kvm lejlighed til cirka 8.000 kr. om måneden.

Savner vision for privat byggeri
Ambitionen i regeringens nye boligudspil er ’god’, mener ejendomsbranchens erhvervsorganisation.

– Det kræver en indsats at skabe en mangfoldig by. Derfor er det også skønt at se de mange byggekraner i blandt andet København i øjeblikket, for det er til glæde for alle, at vi får bygget så mange typer af boliger som muligt, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

– Vi savner dog en vision for det private byggeri i regeringens udspil. Det er jo det private byggeri, som i dag og i fremtiden skal dække hovedparten af boligbehovet. Hvis regeringen for eksempel ville gøre en større indsats for at skaffe byggegrunde, står der private investorer og entreprenører klar til at bygge boliger i alle størrelser, fremhæver Jannick Nytoft.

Læs mere i Ny boligfond på 10 milliarder kr. skal sikre billige boliger i de store byer

Forskellige vilkår
Ejendomdanmark deler ambitionen om mangfoldige boliger, der indeholder alle boligtyper – og både almene og private. Vilkårene for de to er dog ikke ens:

– Regeringen fokuserer i dagens udspil på almene boliger, fordi de er relativt billige. Men man skal huske, at de er billige, fordi de er støttede. Flere almene boliger er fint som politisk mål, blot man ikke samtidig bremser det private byggeri. Det er en hårfin balance, som vi håber regeringen vil holde, siger Jannick Nytoft.

Han håber, at det i højere grad bliver muligt at samtænke fleksible lokalplaner i kommunen, fordi det så vil blive lettere at få bygget både de almene og de private boliger i fremtidige projekter.

– Vi er skeptiske, når det kommer til at sætte den almene byggeprocent yderligere op til 33. Det vil i mange tilfælde bremse eller fordyre nye, private byggerier. Det er ikke gratis at skrue endnu mere på de skruer. Og langt hovedparten af de almene boliger bliver jo i dag bygget som led i den lokalplan, der er aftalt med kommunen, siger Jannick Nytoft, der håber, at indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) ’benytter lejligheden til at tage et seriøst livtag med bureaukratiet i København’.

 

Fordeling af boligtyper (procent)

Kilde og tabel: Ejendomdanmark

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

– Sofie Michalsik er mere end et talent

Populære nyheder

29-årige Michael Fynbo Hansen jonglerer med milliarder i Patrizia