Investeringsdirektør Christian Fladeland, Heimstaden. Foto: Wilfred Gachau

Heimstaden køber boliger for 68 milliarder kr. – 1.100 boliger ligger i København

Den svenske ejendomsinvestor Heimstaden har via sit datterselskab Heimstaden Bostad AB opkøbt den svenske ejendomsinvestor Akelius’ boligejendomme i Tyskland, Sverige og Danmark. Det drejer sig om alle Akelius’ ejendomme i de tre lande.

Det sker for en samlet transaktionssum på 92,5 milliarder svenske kr., hvilket svarer til omkring 68 milliarder danske kr.

Det oplyser Heimstaden, som er Danmarks største, private boligselskab, søndag aften.

Der er tale om den største, private ejendomshandel i Norden nogensinde.

Handlen omfatter i alt 599 ejendomme med 28.776 lejeboliger centralt i Berlin (14.050), Hamborg (3.592), Stockholm (5.934), Malmø (4.107) og København (1.093).

De 1.093 danske lejeboliger er fordelt på 18 ejendomme i København og på Frederiksberg og består af cirka 95.000 kvm, oplyser Heimstaden til Estate Media.

De samlede, årlige lejeindtægter i opkøbet til 68 milliarder kr. beløber sig til knap 2,1 milliarder danske kr., oplyser Heimstaden.

Derfor slår Heimstaden til
I forbindelse med opkøbet gennemfører Heimstaden Bostad en emission på 24,8 milliarder svenske kr., hvoraf Heimstaden AB tegner minimum 8,5 milliarder svenske kr.

Heimstaden forventer, at handlen er afsluttet primo december 2021 med forbehold for godkendelse af konkurrencemyndighederne i Tyskland og Sverige.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Boliger på Utrechter Straße i Berlin indgår i handlen. Foto: Heimstaden

– Vi er glade for at kunne annoncere dette opkøb på tværs af fem blomstrende og attraktive europæiske byer, som alle rummer en rig kulturarv, en solid økonomisk vækst og et stærkt tilhørsforhold blandt indbyggerne.

– Skala betyder forbedringer i hele vores værdikæde: Det muliggør en mere effektiv drift, bedre beboerservice og en større platform til at investere i både digitale og mere bæredygtige løsninger, der kan bidrage til den grønne omstilling og løft af samfundsmæssige forhold, siger adm. koncerndirektør Patrik Hall, Heimstaden.

Akelius vil have 50.000 boliger
I løbet af de sidste 27 år har Akelius, som ifølge selskabets hjemmeside hidtil har ejet 45.000 udlejningsboliger i byer som New York, Boston, Toronto, Paris, London, Berlin, Stockholm og København, gradvist opbygget porteføljen med løbende udvikling og renoveringer, som positivt supplerer Heimstaden Bostads langsigtede perspektiv.

Porteføljen har en udlejningsgrad på 98 procent, og cirka 99 procent af lejeindtægterne kommer fra OMK-lejeboliger.

I 1994 købte Roger Akelius, stifteren af selskabet Akelius med hovedkontor i Stockholm, sine første ejendomme i Gøteborg, Helsingborg og Trollhättan.

Adm. direktør Ralf Spann, Akelius, oplyser, at Akelius’ mål er at opbygge en portefølje bestående af 50.000 lejligheder – dog uden at nævne i hvilke lande.

18 danske ejendomme med 1.093 lejeboliger
De 18 danske ejendomme består af 1.093 lejeboliger, hvoraf 90 procent har omkostningsreguleret lejeindtægt, cirka 6.000 kvm erhvervslejemål i forbindelse med boligejendommene og 205 parkeringspladser.

– Vi øger vores tilstedeværelse på markeder, hvor vi har stærk viden og erfaring. Markeder, der deler centrale egenskaber, såsom ubalance mellem udbud og efterspørgsel, gunstige demografiske tendenser og voksende økonomier. Vi er særligt glade for at vokse og ekspandere geografisk i Tyskland, det største og mest modne boligmarked i Europa, og etablere en tilstedeværelse i Hamborg, siger investeringsdirektør Christian Fladeland, Heimstaden.

Læs mere i Her er Heimstadens nye 1.093 boliger i Danmark

Heimstaden Bostad er i købet blevet rådgivet af Greenberg Traurig, DLA Piper, Warth & Klein Grant Thornton, PwC, Reelab, Cowi, Sweco, WSP, Deutsche Bank og J.P. Morgan, mens Akelius Residential Property AB (publ) som sælger er blevet rådgivet af CBRE og Pangea Property Partners.

Efter danmarkshistoriens største ejendomshandel
Heimstadens opkøb af Akelius’ boligejendomme i Tyskland, Sverige og Danmark for samlet 68 milliarder kr. sker under et år efter, at den svenske ejendomsinvestor i december 2020 annoncerede danmarkshistoriens største ejendomsopkøb, da Heimstaden indgik en handel til en samlet pris på 16,6 milliarder svenske kr., svarende til 12,1 milliarder danske kr.

I handlen købte Bostad AB Niam AB’s danske ejendomsportefølje, som hidtil havde været brandet og forvaltet under det danske ejendomsselskab HD Ejendomme, der også indgik i den opsigtsvækkende transaktion.

Læs mere i Danmarkshistoriens største ejendomshandel godkendt

Læs også Heimstaden køber Niam-ejendomme i Danmark for 12,1 milliarder kr.

Heimstadens portefølje runder 200 milliarder kr.
Heimstaden AB er majoritetsejer og forvalter af Heimstaden Bostad, som selskabet ejer sammen med de langsigtede, institutionelle partnere Alecta, Folksamgruppen, Svenske Pensionsmyndigheten samt Ericsson og Sandviks pensionskasser.

Heimstaden-koncernens samlede portefølje var 30. juni 2021 bogført til 186,7 milliarder svenske kr. svarende til omkring 137 milliarder danske kr., hvoraf de danske ejendomsinvesteringer på balancedagen udgjorde cirka 41,5 milliarder danske kr.

Med det nye 68 milliarder kr. store opkøb af boliger i Tyskland, Sverige og Danmark runder den samlede Heimstaden-portefølje 200 milliarder kr.

Heimstaden med hovedkontor i Malmø har som majoritetsejer det norske investeringsselskab Fredensborg, der er kontrolleret af investoren Ivar Tollefsen, der også er bestyrelsesformand i Heimstaden AB.

Heimstadens første danske ejendomsinvestering var i 2014 – under navnet Fredensborg frem til 2015.

Heimstaden er børsnoteret på Nasdaq First North og Nasdaq Stockholm.

85 procent af Akelius er ejet af en fond, som Roger Akelius har etableret. Selskabet er børsnoteret på First North i Stockholm.

 

Fakta: Handlen

– Porteføljen omfatter 599 ejendomme med i alt 28.776 lejeboliger fordelt i Tyskland, Sverige og Danmark – alle eksisterende Heimstaden-markeder med etablerede lokale forvaltningsselskaber

– Porteføljen har en udlejningsgrad på 98 procent, og cirka 99 procent af lejeindtægterne kommer fra OMK-lejeboliger

– De 1.093 danske lejeboliger er fordelt på 18 ejendomme i København og på Frederiksberg og består af cirka 95.000 kvm, oplyser Heimstaden til Estate Media

– Samlet transaktionssum: 92,5 milliarder svenske kr. – omkring 68 milliarder danske kr.

– Køber: Den svenske ejendomsinvestor Heimstaden via sit datterselskab Heimstaden Bostad AB

– Sælger: Den svenske ejendomsinvestor Akelius Residential Property AB (publ)

– Heimstaden Bostad vil finansiere transaktionen med likvide midler, 24,8 milliarder svenske kr. ny egenkapital og bridgefinansiering på op til 65,7 milliarder svenske kr. med to års løbetid. Heimstaden Bostad vil i henhold til selskabets finansieringsmålsætning opretholde en belåningsgrad på 45-55 procent

– Handlen forventes afsluttet primo december 2021 med forbehold for godkendelse af konkurrencemyndighederne i Tyskland og Sverige

 

Tyskland
De tyske ejendomme består af 17.642 fuldt regulerede boliger, cirka 66.000 kvm erhvervslejemål og 1.859 parkeringspladser. I 2020 etablerede Heimstaden eget forvaltningsselskab i Berlin med kapacitet til at forvalte den voksende ejendomsportefølje. Opkøbet er Heimstaden Bostads første investering i Hamborg

Sverige
De svenske ejendomme består af 10.041 fuldt regulerede boliger, cirka 118.000 kvm erhvervsareal og godt 7.050 parkeringspladser. Sverige er Heimstaden Bostads hjemmemarked. Heimstaden kan se frem til nye kolleger og ejendomme i Stockholm og Malmø

Danmark
De 18 danske ejendomme centralt i København består af 1.093 lejeboliger med 90 cirka omkostningsreguleret lejeindtægt, cirka 6.000 kvm erhvervslejemål i forbindelse med boligejendommene og 205 parkeringspladser

 

Heimstadens portefølje 30. juni 2021

Kilde og grafik: Heimstaden AB’ rapport for 1. halvår 2021. Bemærk: Angivet i svenske kr. (milliarder)

Læs alle nyheder om transaktioner her

Læs også:

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder

Videre til værktøjslinje