Køen efter coronakrisen

Jeg er næppe den eneste, der denne uge har siddet i en trafikkø, der var så lang, at man ikke engang kunne se enden på den. 10 km. i timen var nærmest hæsblæsende flere gange i denne uge, hvor speedometeret ofte kom ned på et rent og skært 0.

Så hvad pokker skete der med hjemmearbejde? Mere fleksibilitet? Færre skriveborde til færre mennesker? Onlinehandel, der tager over fra butikkerne og alt det andet, som har fyldt for alle, men ikke mindst for ejendomsbranchen igennem coronakrisen.

Det tænkte jeg over forleden morgen, og det havde jeg god tid til på vej ind ad indfaldsvejen, mens jeg hørte nyheder i bilen. Det kan godt undre, at så mange er på vejene. For ganske vist er der flere, der har købt biler under coronakrisen. Og beskæftigelsen har sjældent været højere. Omvendt skulle man tro, at hvis alle arbejder hjemme et par dage om ugen, – som vi troede, at de ville for bare få måneder siden, – så ville kaosset på vejene, nok være mindre.

Men faktum er, at vi ikke er igennem følgevirkningerne af coronakrisen endnu. Vi ved ikke, hvad den kommer til at betyde på den længere bane, og dermed er det også alt for tidligt at begynde at spå om, hvad den egentlig har betydet for efterspørgslen i ejendomsmarkedet.

Antagelserne har ellers været mange. I 1,5 år har vi diskuteret de langsigtede konsekvenser. De første måneder gik bølgerne højt. Vi havde aldrig oplevet noget lignende og blev naturligvis vanvittig skræmt allesammen, fordi vi blev ramt både på sundhed, økonomi og sociale relationer.

Efter kort tid fandt mange sig selv hjemme og ganske velfungerende i familiens skød og uden den daglige stress-rutine, som for børnefamilierne til gengæld var henlagt til henad formiddagen, hvor der skulle hjemmeskoles og arbejdes samtidig. Nu strømmer alle tilbage til kontorerne drevet af at sikre sig, at de er synlige og viser interesse for arbejdspladsen.

Vi ser også, at butiksdøden på Strøget var stærkt overdrevet. Ifølge tal fra Nordicals denne uge, så er der igen udlejning i gang, tomgangen er på vej ned og lejepriserne er igen på vej op.

Så har de gennemgribende strukturelle forandringer, vi alle var spændte på, hvordan ville påvirke ejendomsbranchen, så ikke betydet noget? Svaret er ikke entydigt. Jeg tror, det vigtige her er, at man ikke må drage den følgeslutning af aktiviteten på vejene og i butikkerne, at coronakrisen faktisk er overstået.

Vi er stadig midt i krisen og vi er midt i efterreaktionerne. De kommende måneder og henover vinteren vil vi i højere grad begynde at kunne se de langsigtede effekter. Men to ting ser ud til at skulle tages med i efterårets strategisnakke: Corona har indtil videre betydet mindre på den lange bane end de fleste forventede. Og når det er sagt, så har den omvendt også haft langt større effekt på accelerationen af efterspørgslen på en lang række parametre fra ESG til CSR end man ville have forventet ud fra en lineær fremdrift og udvikling. Men også på en lang række forandringer i den måde, vi bruger  ejendommene på, som virksomheder, kunder og ejendomsselskaber kommer til at arbejde med fremadrettet. Og det bliver ikke rullet tilbage, selvom vi på nogle punkter er tilbage i vores tidligere liv.

Så lige nu står vi midt i en turbulens. Spænd sikkerhedsbæltet og vær årvågen. Det dummeste man kan gøre lige nu er at tænke, at det ser ud på overfladen som om alt er tilbage ved det gamle. Det er det måske nok lige nu, men det bliver det ikke på den bare lidt længere bane.

Læs alle udgaver af Redaktørens blog her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder