Dansk stand skal have meget bredere opbakning

I den forløbne uge har Reed Midem, som blandt andet arrangerer Mipim som en af en række udstillinger, afholdt Mipim September. En forkortet og amputeret udgave af det, der bliver anset for at være verdens største globale ejendomsmesse.

Og netop hjemvendt fra Mipim September, så var det ikke lige på denne udgave, at man manglede en dansk stand. Men det kommer vi til i marts 2022, hvis der ikke er nogen. 

Vejen til den danske stand er dog – i hvert fald set udefra – ved at blive en speget affære. Problemet er ved første øjekast som så ofte før, hvem der skal betale. Men ser man nærmere på det, så mangler der også en offentlig organisation som Business Region Stockholm eller Oslo Metropolitan Area til at holde hånd i hanke med det hele. 

På min tur til Cannes har jeg hørt flere nævne, at Copenhagen Capacity må ændre konceptet. Problemet er bare, at Copenhagen Capacity i dag har meget lidt at gøre med standen i Cannes, og det er ikke alle, der ved det. I dag er det Byggesocietetet, der står for at arrangere den officielle danske deltagelse på verdens største ejendomsmesse.

Privat organisation med stort ansvar
Byggesocietetet er en privat organisation, der ganske vist har eksisteret i mange år, men altså ikke har ansvar for Danmarks udvikling og som ikke mindst skal prioritere planlægningen og driften af standen oveni de øvrige aktiviteter i organisationen. Det kan være en udfordring. Jeg siger ikke, at det nødvendigvis er en dårlig løsning, men det er en løsning, der ikke favner ligeså bredt og som ikke er offentligt forankret på samme måde som i vores nabolande.

Det er nemlig en løsning og især en finansiering, der delvis er drevet af frivillig privat arbejdskraft, og spørgsmålet er om erhvervsfremme i Danmark skal have det udgangspunkt. Her er det vigtigt lige at sætte ord på fordommene. For de seneste år har regeringens retorik betydet, at der langt hen ad vejen er opstået en uimodsagt consensus om, at ejendomsbranchen har masser af penge. Derfor er der nok nogle, der har den opfattelse, at branchen vel selv kan betale for en stand, hvis de gerne vil sælge endnu flere ejendomme til kapitalstærke udenlandske investorer og dermed tjene endnu flere penge.

Endnu en udfordring er, at Mipim er et sted, hvor solen skinner og selvom champagnen hurtigt slap op på det indledende cocktailparty i år, så er det et sted, der er nemt at associere med boblende glas og måske mindre med seriøs forretning.

Men i den ligning er der flere ting, der bliver misset, hvis det er sådan man ser på Danmarks Mipim-deltagelse. Og det er, at Mipim er også stedet, hvor mange virksomheder, internationale mæglere, investorer og tusindvis af folk, der arbejder med lokalisering mødes år efter år. Derfor er det ikke bare et spørgsmål om at tiltrække kapital, men også et spørgsmål om at tiltrække de virksomheder, der skal være med til at bidrage til at udvikle Danmarks erhvervsliv og bygge de boliger, der skal øge udbuddet i boligmarkedet.

Fattigt i forhold til andre byer
Det bliver fattigt, når man kan se, at de øvrige byer i Europa er gode til at fortælle om deres løsninger. De bruger Mipim ikke bare til at tiltrække investeringer, men også til at fortælle om alle de lokale dygtige mennesker i landene, der kan bidrage med finansiering, analyser, smarte løsninger og meget andet og især hvorfor det er optimalt at lægge sin virksomhed i netop deres byer.

Lige nu er Byggesocietetet som nævnt i markedet for at få private til at bidrage til at gennemføre at få en stand op at stå til Mipim 2022. Det arbejde er vigtigt lige nu, for standen skal op at stå. Der er noget, der tyder på, at mange ønsker forbindelsen til verden igen, og det vil betyde, at der kommer pæn opbakning til Mipim 2022.

Men måske er det tid til at gentænke Danmarks deltagelse på Mipim. Måske skal den danske stand ikke længere primært være omdrejningspunkt for danske delegerede, men i højere grad udstillingsvindue, og det forlyder da også, at der allerede nu bliver arbejdet på at gentænke konceptet i 2023.

Måske skal man opgive den store stand i kælderen og tænke lys og luft, – mere business og mindre show-off, – og mon ikke det netop er nu, der er mulighed for at springe ind på en ny placering og gøre noget helt andet?

Slå nu kræfterne sammen
Måske skal man gå i dialog ikke bare blandt private aktører i København, men med alle organisationer og foreninger i bygge- og ejendomsbranchen og på tværs af Danmark for at sikre sig, at den danske stand viser mange – ja måske alle løsninger – og ikke primært de virksomheder, der er i stand til at bidrage økonomisk. Det kan kun ske, hvis hver virksomhed betaler i et omfang, der tilgodeser, at det er ’for the better good’ og ikke skal være et individuelt udstillingsvindue – altså hellere flere bække små end få dominerende store.

Naturligvis fattes riget penge, men Mipim-deltagelsen har brug for en bred organisationsopbakning i samarbejde også med kommuner og regioner. Derfor er det vigtigt, at man både på statsligt niveau og i de store erhvervsorganisationer bakker op om Property Invest Denmark og Byggesocietetet og dermed den danske repræsentation.

Vi har en fælles opgave i at sælge Danmark som et godt sted at investere, – og Mipim er stedet, hvor vi kan præsentere og sælge branchens kompetencer  både som arkitekter, ingeniører, projektudviklere, proptech-startups m.v.

Så det er ikke størrelsen, der gør det, men gørelsen. Det kan godt være, vi ikke historisk har fyldt lige så meget som Stockholm, som provokerende markedsfører sig som ’the capital of Scandinavia’, men vi har mindst lige så meget at byde på. Det er på høje tid, at alle interessenter får fortalt den rigtige historie og går sammen om at skabe et internationalt erhvervsfremstød på det, der – formentlig – snart igen bliver verdens mest besøgte ejendomsmesse.

Læs alle udgaver af Redaktørens blog her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder