Aalborg. Foto: Shutterstock

Danske aktører roser EU’s nye klimapakke: – Mulig kæmpe gevinst

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, og DI er blandt de danske aktører, der roser EU’s nye, konkrete klimatiltag.

Rosen kommer, efter EU-Kommissionen onsdag har offentliggjort sin nye Fit for 55-klimapakke, der skal vise vejen til en drivhusgasreduktion på mindst 55 procent i 2030.

– Med den omfattende plan med konkrete initiativer viser EU en nødvendig handlekraft i forhold til klimaudfordringen. Den understøtter Danmarks muligheder for at indfri den ambitiøse 70 procents målsætning. Og den åbner et meget stort marked for danske virksomheder, som er stærke inden for vedvarende energi og energieffektiviseringer, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

– Udspillet fra EU-Kommissionen kan blive en kæmpe gevinst for Danmark. Der vil i de kommende 10 år blive investeret et trecifret antal milliarder euro i vedvarende energi, energieffektiviseringer og udvikling af grønne brændstoffer. Det er de store muskler, som bliver brugt til at trække udviklingen i en mere klimavenlig retning, tilføjer han.

Større krav til bygninger
Der kommer til at ske en omfattende omstilling i det kommende årti. EU-Kommissionen vil blandt andet styrke og udvide CO2-kvotesystemet, så bygningerne, transportsektoren og søfarten bliver inkluderet. Allerede i dag er CO2-kvoteprisen på over 400 kr. pr. tons.

Kommissionen vil også øge mængden af vedvarende energi og sikre, at bygningerne bliver isoleret og forbedret, så de i fremtiden bruger energien smartere og mere effektivt end i dag. DI havde gerne set, at EU-Kommissionen havde sat sig et endnu mere ambitiøst mål for energieffektivitet.

– Forhåbentlig vil det lykkes at hæve målet under de kommende forhandlinger, fremhæver Lars Sandahl Sørensen.

FRI-direktør lidt afventende
Hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, hilser adm. direktør, Henrik Garver, som udgangspunkt også Fit for 55-klimapakken velkommen.

– Vi er positive overfor at gøre flere af mekanismerne europæiske frem for nationale. Det er grundlæggende sundt, da CO2 ikke kender grænser, og da kvotesystemet samtidig skaber et marked, og sætter en reel pris på CO2-udledning, siger Henrik Garver, der dog er forsigtig med at vurdere forslagets endelige værdi.

– Nu skal vi have set nærmere på udspillet hen over sommeren og på den baggrund lave en mere reel vurdering af betydningen for Danmarks klimaindsats, herunder hvordan det spillet sammen med vores egen 70 procent målsætning i Danmark, og den indirekte betydning for rådgiver- og ingeniørvirksomhederne, siger FRI-direktøren.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder