Magthaverne: Grøn magt eller sort indflydelse

Første gang vi på Estate Media udarbejdede listen Magthaverne over de mest magtfulde i den danske ejendomsbranche, var toppen domineret af de mest kapitalstærke institutionelle investorers adm. direktører. Det er den stadig. De mest magtfulde er dem, der flytter rundt på de største summer i det danske fysiske landskab. Men der er også andre typer, der i år har sneget sig ind på listen. Ligesom med mange andre ting, så har Corona skabt en ændring i tilgangen til værdier.

I går deltog jeg i en paneldebat, hvor jeg fik spørgsmålet: Har pandemien forsinket den grønne omstilling? Panelet og mit svar var et entydigt nej. Tværtimod. Den har accelereret den. Ligesom med mange andre ting. Det er ikke pandemiens skyld, at der kom gang i onlinehandelen og butiksdøden. Det var i gang længe før, men på grund af økonomisk fremgang, så gik det bare langsomt med omstillingen.

Det er heller ikke pandemiens skyld, at det gik op for os alle sammen, at medarbejdere ikke måles på tidsforbrug på arbejdspladsen, men på den indsats de leverer, men det er pandemiens skyld, at selv nogle af de mest traditionelle arbejdspladser fik øjnene op for det, og det vil accelerere den udvikling, der allerede var i gang.

Det er heller ikke pandemiens skyld, at der er fokus på den grønne omstilling. Men det er til gengæld Coronas skyld, at der er kommet et øget fokus på værdier hjulpet af stærke politiske ambitioner. For hvad er det egentlig, vi gerne vil bidrage med i ejendomsbranchen? Hvordan er det, at vi vil være med til at fremtidssikre vores samfund og dermed bevare værdien af vores investeringer?

Det er nogle af de ting, der er rykket markant længere frem på agendaen. Måske er det fordi, mange mennesker kom lidt tættere på de nære værdier, da en hel verden lukkede ned. Måske er det fordi, at kravene til bæredygtighed bliver større. I alle tilfælde er listens nr. 1 adm. direktør Claus Mathisen, Nrep, strøget ind som helt ny. Nrep har fra start skabt en profil, der uden at gå på kompromis med afkastet til investorerne, går mere bæredygtigt til investorerne.

Ser man på politisk niveau, så er det tydeligt, at det landspolitiske fokus vurderes til at have fået meget mere magt. Ejendomsbranchen er altså rykket op på et højere niveau. Spørgsmålet er så, om ejendomsbranchen var klar til det?

Samlet set vidner listen over Magthaverne 2021 om, at der er langt flere på listen, der tager en værdibaseret tilgang til måden, som afkastet genereres på. Det er klogt, og spørgsmålet er om det i løbet af få år ikke kommer til at være en del af hele ejendomsbranchens tilgang. Sandsynligheden er stor, og hvis man ikke for alvor er med endnu, så er det på tide.

Listen over Magthaverne har både i 2020 og 2021 genereret en bred diskussion om, hvorvidt det er attraktivt at have magt eller om indflydelse er bedre. Det er to sider af samme sag. Påvirker man andre, så har man et ansvar. Om det er magt eller indflydelse er et spørgsmål om, hvilke ord der lyder pænest. Men det vigtige er, at man er sit ansvar og sin påvirkning bevidst. Det kommer der kun mere fokus på i de kommende år. Sort magt er yt. Grøn indflydelse er tydeligvis in. Det bliver spændende at se Magthaverne listen også i 2022!

Se hele listen over Magthaverne, hvem der er nye på listen, hvem der er rykket op og hvem der er rykket ned her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder