Bonavas exit varsler nye tider

I denne uge kom en overraskende melding fra den svenske boligudvikler Bonava. Selskabet, der udvikler boliger fire steder i Danmark og har været i Danmark først som NCC Bolig og nu som Bonava, trækker sig helt ud af det danske marked. Stille og roligt ganske vist med fortsat ansvar for de projekter, der er i gang.

Bonavas exit kan ses fra flere forskellige perspektiver. Ser man primært på selve virksomheden, så er forklaringen, at indtjeningen er faldet, og Bonava har opgivet at få en lønsom forretning ud af sin tilstedeværelse i Danmark.

Bonava har kommunikationsmæssigt klogt gået i markedet først med beskeden om, at de trækker sig, mens regnskabet for 2020 stadig lader vente på sig. Men pilen peger naturligvis på, at det kommer til at vise blodrøde tal, og at der ikke var forventning til, at pipelinen kunne udligne det.

Det er dermed en af de mest erfarne boligudviklere i Danmark, der nu kaster håndklædet i ringen. NCC Housing blev udskilt som selvstændigt selskab i 2009 og i 2016 kom udskilningen fra koncernen i et selvstændigt selskab med en række institutionelle ejere som hovedaktionærer. Frem til 2018 var Torben Modvig, nu Casa, adm. direktør og efterfølgeren Kristina Olsen blev rekrutteret internt.

Bortset fra et par enkelte andre store projektudviklere som AG Gruppen, tidligere Arkitektgruppen, så er der kun få boligudviklere i det danske marked med så lang en historik. Bonava er måske ikke den mest støjende, men har holdt fanen meget højt på bæredygtighedsområdet, hvor det svenske institutionelle ophav har skinnet tydeligt igennem.

Mens den svenske projektudvikler altså nu tager den ultimative konsekvens og koncentrerer sig om Norge, Finland og hjemmemarkedet Sverige i de nordiske markeder, så er de ikke de eneste i markedet, der gør sig sine overvejelser. Der er tegn i boligmarkedet, der ansporer til større forsigtighed og nye tider. I den seneste udgave af Estate Magasin tager vi i en stor analyse pulsen på boligmarkedet, og her siger adm. direktør i en af Danmarks største institutionelle investorer, Michael Nielsen, at “han er selektiv og siger nej til mange boligudviklingsprojekter i øjeblikket.” Det gør han oftest, fordi “han ikke mener, at forudsætningerne holder i forhold til den fremtidige efterspørgsel, og den pris, der sættes.”

Prisen sættes naturligvis efter indkøb af grund, byggeomkostninger og fortjeneste. Og lige nu sker der det, at grundpriserne på grund af knaphed er stigende, materialepriserne er stærkt stigende især på visse materialer, der ikke kan skaffes post-corona, og fortjenesten bliver forsøgt holdt status quo.

Det kan man jo sige sig selv, at så kan prisstigningerne kun lægges et sted; nemlig på kunderne i form af detailkøbere, kommende lejere eller institutionelle investorer. Og der er det bare, at der ikke længere er samme betalingsvillighed, som der har været. Ikke kun af mangel på vilje, men simpelthen fordi der er rigtig mange mennesker i Danmark, som ikke ønsker at bruge over 15.000 kr. om måneden på en lejebolig. Det betyder ikke, at boligmarkedet er ved at crashe, men det betyder, at der er grund til at være på vagt og øge kræsenheden. For selvom efterspørgslen er massiv, så matcher den ikke nødvendigvis udbuddet.

Det betyder også, at der – som man også kan se i undersøgelsen af kommunernes jordsalg i sidste udgave af Estate Magasin – er jord til salg i mange kommuner, og det er mange steder parcelhusgrunde, der bringes i spil og sælges. For med høje lejepriser – og måske oven i købet en permanent mulighed for at arbejde hjemme – kan det langt bedre betale sig at bygge sit eget.

Om Bonava er ramt af en for lille jordbank, for stigende byggepriser eller måske bare havde en forretningsmodel, der ikke passede ind i den danske boligkøbers verden, ved vi formentlig mere om, når regnskabet kommer. Der er kulturforskelle i svenske og danske boligkøberes prioriteter, men da der hele tiden har været en dansk chef i Danmark, så burde det ikke være årsagen. Bonava har da også valgt at beholde Kristina Olsen på posten, men nu kun med ansvar for Norge, og det er selvfølgelig et noget andet job end det, hun sagde ja til, da hun tog over fra Torben Modvig.

– Vi forsøger at bygge boliger til alle, sagde Kristina Olsen, da hun deltog i Fredagsbar med Estate i februar.

Man må håbe, at der er nogen, der har lyst til at bære den stafet videre.


Hvis du vil vide mere, så dyk ned i et spændende univers af viden:

* Du kan se Fredagsbar med Estate med Kristina Olsen og Jesper Bo Hansen her – scroll ned til udsendelsen fra 26. februar.

* Du kan se hele den dybdegående analyse af boligmarkedet i det netop udkomne Estate Magasin her – gå til side 36

* Og du kan læse mange flere nyheder om boligmarkedet inklusiv denne uges dækning af Bonava, der nu lukker i Danmark lige her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder