Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S). Foto: Claus Bech/presse

Stramning af planloven skal gøre op med ’årtiers fejlslagen centralisering’

En ændring af planloven til gavn for små bysamfund og markant bedre lånemuligheder for borgere og virksomheder i landdistrikterne samt 7.500 nye uddannelsespladser uden for de største byer.

Det er nogle af de tiltag, S-regeringen foreslår i sit nye, store udspil ’Tættere på – Flere uddannelser og stærke lokalsamfund’.

Regeringen reagerer på, at mange danskere de seneste årtier har oplevet, at der er blevet længere til uddannelse, til sygehuset og til politistationen, eller at byens hovedgade er blevet fyldt med tomme butiksruder og har mistet sin funktion som samlingspunkt.

’Årtiers fejlslagen centralisering’
Den udvikling skyldes – ifølge regeringen – ’årtiers fejlslagen centralisering’, hvor uddannelsesmuligheder og arbejdspladser er flyttet ind til de større byer – og dermed væk fra de områder af landet, hvor næsten hver anden dansker fortsat bor. Regeringen ønsker nu at vende udviklingen og med en lang række nye initiativer bringe oplevelsen af nærhed tilbage til danskerne.

– Med udspillet ’Tættere på – Flere uddannelser og stærke lokalsamfund’ vil regeringen følge op på allerede indgåede aftaler om blandt andet udligningsreformen, der har ført flere penge fra de mest velstillede kommuner til de mest trængte kommuner, om flere nær-politienheder og nye skattecentre samt regeringens nylige forslag om en ny og sammenhængende infrastruktur på tværs af danmarkskortet, oplyser regeringen.

Vil have strammet planloven
Konkret skal der med det nye udspil pustes nyt liv i de små lokalsamfund. Det skal blandt andet ske gennem en ændring af planloven, som sætter en stopper for de store butiksområder uden for bymidterne, som i dag trækker luften ud af de lokale hovedgader.

– Alt for mange byer i Danmark er i dag præget af tomme butikker og huse, men det behøver ikke være sådan. Vi er klar til at skabe en bedre balance i Danmark med stærke lokalsamfund, hvor bymidten igen bliver et samlingspunkt, og hvor velfærden kommer tættere på borgerne, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S).

Han henviser til, at liberaliseringen af planloven i 2017 har medført planer om nybyggeri af mere end 630.000 kvm nyt butiksareal alene i de såkaldte aflastningsområder.

Skal være lettere at få finansieret drømmehus
Regeringen foreslår også at forbedre lånemulighederne for borgere i landdistrikterne med en statsgaranti, fordi nogle danskere i dag oplever, at de har sværere ved at optage realkreditlån, fordi de bor i et bestemt postnummer. Samtidig vil vi ophæve den nuværende lånegrænse for Vækstlån i Vækstfonden, så det bliver lettere for mindre virksomheder at udvikle forretningen.

– Det er grundlæggende urimeligt, hvis det er dit postnummer, som afgør, om du kan låne til drømmeboligen eller starte ny virksomhed. Derfor tager vi i regeringen et stort og strukturelt initiativ med en ny model, hvor en statsgaranti skal sikre, at det både bliver lettere for danskerne at låne til drømmehuset samtidig med, at sektoren får en afgørende rygstøtte. Det er vigtigt, at vi gør op med skævvridningen, så vi sikrer, at alle kan få et boliglån uanset hvor i landet, de har valgt at slå sig ned. Derfor ser jeg frem til det videre arbejde, hvor vi retter Danmark op igen, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Læs også Regeringen går til kamp mod tomme butikker

Læs også Megabutikker tager livet af bykernerne

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder

Videre til værktøjslinje