København. Foto: Martin Heiberg

Sådan vil regeringen løfte større byer og ikke mindst hovedstaden

S-regeringen har onsdag præsenteret sit udspil ’Tættere på – Grønne byer og en hovedstad i udvikling’ med 19 nye initiativer, der skal styrke den grønne omstilling i landets større byer og sikre en hovedstad, der er endnu bedre at bo og leve i. De 19 initiativer retter sig mod alle større byer i landet og indeholder en række specifikke initiativer for hovedstadsområdet.

Overordnede initiativer
Regeringen vil med udspillet sikre en grønnere biltrafik, renere luft og mere plads til naturen i de store byer rundt om i landet. Samtidig skal udspillet stimulere erhvervsudviklingen i hovedstadsområdet og imødekomme den stigende efterspørgsel på boliger.

– Vi vil nu bane vejen for, at danskerne i landets større byer får mulighed for at invitere naturen ind i byen og gå forrest i den grønne omstilling. Samtidig vil vi gøre en særlig indsats for hovedstadsområdet og løfte nogle af de helt særlige udfordringer, som Danmarks største byområde står over for. Det handler ikke mindst om at sikre plads til billige boliger og til fremtidens erhverv, herunder også produktionsarbejdspladser, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S).

Regeringen foreslår blandt andet, at en række kommuner får mulighed for at skærpe miljøzonerne, at etablere nul-emissionszoner og at indføre et forbud mod gamle brændeovne i områder med kollektiv varmeforsyning. Derudover afsættes der 50 millioner kr. til bynær skov.

Konkrete projekter
Helt konkret ønsker regeringen at prioritere blandt andet Københavns Lufthavn, mere plads til erhverv i Tårnby og Dragør, Projekt Holmene, omdannelse af Kirkebjerg i Brøndby, bæredygtig byudvikling på Lynetteholm og mere skov tæt på hovedstaden.

Udspillet finansieres med midler fra rammen til offentlige investeringer og en reserve til land/ by-initiativer, der vil fremgå af regeringens finanslovsforslag for 2022, oplyser indenrigs- og boligministeren.

Idrætsanlæg skal løftes med milliardinvestering
Det er samtidig vigtigt for regeringen, at børn, unge og voksne har adgang til at deltage i idrætsaktiviteter. Det kræver, at de fysiske rammer er på plads. Det er ikke tilfældet i København og på Frederiksberg, hvor antallet af idrætsanlæg er markant lavere end resten af landet. Cirka 1.400 indbyggere i Københavns Kommune skal deles om et idrætsanlæg, mens det i gennemsnit er cirka 470 indbyggere i resten af landet.

Regeringen foreslår derfor, at der afsættes en ramme til et markant løft af idrætsfaciliteterne i København og på Frederiksberg, som får mulighed for at øge deres investeringer i idrætsfaciliteter med samlet 1 milliard kr. i perioden 2022-2030.

Derudover vil regeringen sikre, at infrastrukturen understøtter udviklingen med blandt andet en udvikling af Københavns Lufthavn.

– Vores infrastruktur binder Danmark sammen, samtidig er det vigtigt, at vi er koblet solidt til resten af verden. Her er luftfarten helt afgørende, og især Københavns Lufthavn, som er indgang til hele Danmark for en stor del af både forretningsrejsende og turister. Det skal vi fastholde og bygge videre på, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Regeringens udspil skal nu forhandles med de øvrige partier på Christiansborg.

Læs hele udspilsteksten på im.dk

Finansiering

 

* 1 Der afsættes en ramme til et løft af idrætsfaciliteterne i de to kommuner, som dermed får mulighed for at øge deres investeringer i idrætsfaciliteter med samlet 1 milliard kr. i perioden 2022-2030. Kilde og tabel: Regeringens rapport ’Tættere på – Grønne byer og en hovedstad i udvikling’

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder