Adm. direktør og President Peter Wallin, Bonava-koncernen. Foto: Karl Nordlund

Bonava giver op i Danmark og afvikler sine aktiviteter

Bonava har besluttet at afvikle sine aktiviteter i hovedstadsområdet og forlade det danske marked ’for at øge koncernens effektivitet og lønsomhed’.

Det oplyser den svenskejede boligudviklingskoncern i en meddelelse.

Beslutningen er ’baseret på en grundig analyse af markedet, den nuværende landportefølje, de økonomiske resultater samt en vurdering af, hvor koncernens afkast kan forbedres og fastholdes’. De danske udviklings- og byggeaktiviteter forventes at være helt afsluttede i løbet af de kommende to år, meddeler Bonava.

Bonava Danmark A/S har endnu ikke fremlagt årsregnskab for 2020. I 2019 steg selskabets nettoomsætning til 560 millioner kr. fra 393 millioner kr., mens resultatet før skat omvendt dykkede til et underskud på 18,1 millioner kr. fra et overskud på 10,9 millioner kr. i 2018.

Ingen udvikling af nye boligprojekter
Bonava i Danmark har i de seneste to-tre år fokuseret på at forbedre effektiviteten og lønsomheden af driften. I samme periode har virksomheden reduceret sine investeringer i ny jord, og ’det vil kræve betydelig kapital at opnå en profitabel størrelse inden udgangen af dette årti’. Derfor har virksomheden besluttet ikke at investere yderligere i København og gradvist at afvikle aktiviteterne. De igangværende projekter – Trikotageparken, Fasanrækkerne, Hangarhusene og Solviften – færdigbygges og afleveres til kunderne.

Der vil ikke blive udviklet nye boligprojekter, og Bonava forventer, at selskabets jordbank bliver afhændet i løbet af 2. halvår 2021. Der opretholdes en garantifunktion for de afleverede boliger, mens de øvrige aktiviteter efter planen er afviklede om to år.

– Vi værdsætter i høj grad den enorme indsats, der er gjort af de danske medarbejdere i de seneste år. Men at skabe en bæredygtig og stabil forretning kræver en væsentlig investering i form af tid, kapital og ressourcer. Ved at investere vores kapital i andre markeder, hvor vi allerede har en stærk position, kan vi overordnet sikre et bedre afkast til Bonava-koncernen, siger adm. koncerndirektør og President Peter Wallin, Bonava AB.

58 medarbejdere i Danmark
Bonava i Danmark beskæftiger 58 fuldtidsmedarbejdere, og har, siden organisationen blev udskilt fra NCC i 2016, udviklet og opført over 1.000 boliger i hovedstadsområdet. Bonava indleder nu forhandlinger med repræsentanter for medarbejderne.

– Bonava vil afvikle forretningen i Danmark på en ansvarlig måde med respekt for medarbejdere, kunder, leverandører og samarbejdspartnere, oplyser Peter Wallin.

– Vi forventer at have færdigbygget og afleveret de sidste boliger i løbet af de næste to år og vil sikre, at vores garantiforpligtelser over for kunderne overholdes.

Ny adm. direktør i Bonava Danmark
Den nuværende produktionsdirektør, Alexander Juel Rosentorn, bliver forfremmet til adm. direktør i Bonava Danmark A/S med virkning fra den 1. juni. Den hidtidige adm. direktør, Kristina Olsen, fortsætter som ansvarlig for Bonava i Norge.

Adm. koncerndirektør og President Peter Wallin, Bonava AB, tiltrådte 1. februar, hvor han afløste Joachim Hallengren.

Læs mere i Ny topchef i Bonava skal vende udviklingen – dækningsgrad på vej under 2 procent

Op og ned for koncernen i 2020
Bonava AB, som er noteret på Nasdaq i Stockholm, havde i 2020 en omsætning på 17 milliarder svenske kr. – omkring 14,2 milliarder danske kr. – mod 15,5 milliarder svenske kr. i 2019. Omvendt dykkede resultatet før skat til 591 millioner svenske kr. – omkring 430 millioner danske kr. – fra 905 millioner svenske kr. året før.

 

Seneste offentliggjorte årsregnskaber for Bonava Danmark A/S

Kilde og tabel: Bonava Danmark A/S’ årsrapport 2019

Seneste årsregnskaber for Bonava-koncernen

Kilde og grafik: Bonava AB’s årsrapport 2020. Bemærk svenske kr. (i millioner)

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder