Hard Rock Hotel, New Orleans efter kollapset. Fotograferet i februar 2020. Foto: Estate Media.

Ingen revner i facaden

Der er revner i facaden. Fundamentet vakler. Stærk som beton. Ordblomsterne kan nemt stå i kø i sfæren for denne uges helt store sag i ejendomsbranchen. TV2s Operation X kastede sig nemlig over Njals Tårn. Et højhus, der virkelig gjorde stads af sig ved lanceringen og blev solgt til Heimstaden, men som har udviklet sig til et mareridt for projektudvikleren og bygherren Bach Gruppen, men egentlig også for byggebranchen generelt. I hvert fald de mindre ejerledede entreprenørfirmaer. Byggebranchen er i forvejen ikke højt på tillidsbarometret og den sidste tids skandale omkring det famøse tårn har kun gjort det værre.

Myterne om, hvad der bliver støbt ind i beton og cement er utallige og skaber en lang række associationer ikke mindst til mafiaen og andre kriminelle miljøer. Derfor er det naturligvis en mavepuster til hele branchen, når det ser ud til, at den skinbarlige virkelighed ikke er meget bedre, men at fundamentet på højhuset på Amager efter sigende gemmer på gamle byggematerialer og andet genbrug – og vel at mærke på en måde, hvor genbrug ikke spiller ind i tidens cirkulære hype.

Men problemet med Njals tårn er ikke kun, at hvis det er rigtigt, at betonen ikke er bæredygtig – altså i bogstaveligste forstand – så er der et stort ubrugeligt hus, et betydeligt økonomisk tab for Bach Gruppen og et tillidstab for betonindustrien og byggebranchen. Man står også tilbage med et uskønt forsøg på om ikke at dække over, hvad der er sket, så i hvert fald ikke at hjælpe med at opklare det. Når man snakker krisekommunikation, så vil det rigtige 9 ud af 10 gange være at stå frem for at øge troværdigheden og sørge for at afdække tingene, så godt man kan. Men det er næsten umuligt at få et interview med topfolkene i Bach Gruppen, der sender deres juridiske direktør i byen, når der skal svares på spørgsmål.

Det holder simpelthen ikke, og det øger mistilliden til, hvad der egentlig foregår bag murene, når mørket sænker sig over gruppens hovedkontor i industrikvarteret i Viborg.

Kun godt tre kilometer derfra, så er der brugt formentlig tusindvis af timer på at skabe en gennemsigtig proces, der til hver en tid kan kigges efter i kortene.

Her har de to offentlige aktører Freja Ejendomme og DSB Projektudvikling nemlig på mange måder kørt en forbilledlig proces i forhold til at finde det team, der skal tegne den nye bydel Jernbanebyen.

Under navne som blandt andet Jernbaneøen og Jernbanehaven har 5 teams i et halvt år tegnet, haft dialog og talt sig ind på, hvordan Jernbanebyen kunne komme til at se ud. Ulempen her er, at den slags processer spiser arbejdstimer til morgenmad og selve processen indbefatter teams med adskillige medlemmer. Så selvom der ikke er nogen tvivl om, at den grundige proces vil være godt investeret i forhold til den både politiske og offentlige kritik, der efterhånden er dagligdag i forbindelse med store byudviklingsprojekter i ejendomsbranchen, så er det samtidig et massivt spild af arbejdstimer blandt højtkvalificerede rådgivere af mange forskellige slags.

Skulle jeg vælge, hvad der trods alt fungerer bedst? Ja, så er de fleste næppe i tvivl. Gennemsigtigheden, forklaringerne på de beslutninger, der bliver truffet, og prioriteringen af tillid og troværdighed vinder altid.

Og til dem, der måske kunne synes, om der nu ikke er nogen offentlige myndigheder, der har været lidt for emsige her. Så viser billedet Hard Rock Hotel i New Orleans, der styrtede sammen midt i byggeriet, ifølge nogle kilder fordi Trump nedlagde en del stillinger blandt de offentlige bygningskontrolmyndigheder. Sammenstyrtningen af betondækkene tog 3 bygningsarbejdere med sig i døden. Så ja tak herfra – hellere lidt for emsig end det modsatte.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder