Jernbanebyen i København ligger mellem Vasbygade, Enghavevej og Ingerslevsgade. Illustration: Team Cobe

Cobe vinder arkitektkonkurrencen om Jernbanebyen

Team Cobe skal tegne Jernbanebyen.

Det er netop blevet afsløret ved et offentliggørelsesarrangement i Københavns nye, centrale bydel midt mellem Vesterbro, Kgs. Enghave og Teglholmen.

Team Cobe består af Cobe, Arcgency, Urban Creators, EKJ Rådgivende Ingeniører, 103 Rådgivende Ingeniørselskab, Metropolitan Metaculture, Mark Vacher og Sandra Lori Petersen.

Dermed har grundejerne i Jernbanebyen, DSB Ejendomsudvikling og Freja Ejendomme, fundet vinderteamet, som vinder foran fire andre teams ledet af henholdsvis BIG SLA, Snøhetta, Vandkunsten Holscher Nordberg og Werk Arkitekter.

– Vi er meget stolte over og glade for at være blevet valgt til at bidrage til Københavns udvikling med en ny, grøn bydel på så særligt et sted i byen. Med Jernbanebyen har vi muligheden for at skabe fremtidens rammer for et bedre og mere bæredygtigt hverdagsliv. Eksempelvis har vi lavet bilfrie bykvarterer med rekreative byrum og grønne, bløde gader, siger Dan Stubbergaard, arkitekt og grundlægger af Cobe, som han er hovedejer af.

(Artiklen fortsætter under illustrationen)

Alléen i Jernbanebyen. Illustration: Team Cobe

Derfor vinder Team Cobe
I vurderingsrapporten udarbejdet af parallelopdragets fagdommere hedder det blandt andet, at ’Team Cobes forslag fremstår særdeles klart og gennemarbejdet’, og at ’strategierne fremstår troværdige og stærke nok til at bibeholde forslagets hovedgreb igennem en lang udviklingsproces. Den bærende, grønne struktur fastlægger to større, grønne områder til henholdsvis en offentlig park og et øst-vest-gående aktivitetsbånd, der samler tre fodboldbaner i områdets vestlige del. Den grønne struktur bindes sammen af ’vævet’, der binder byen sammen til et samlet hele og sikrer, at alle bor med naturen helt tæt på. Det grønne ’væv’ sikrer, at potentialerne i en delvis bilfri bydel udnyttes fuldt ud’.

I alt fem tværfaglige teams blev i oktober 2020 udvalgt til at deltage i arkitektkonkurrencen. Nu skal Team Cobe arbejde videre med den endelige helhedsplan for Jernbanebyen, hvor oprindeligt 30 teams med både danske og internationale erfaringer inden for byudvikling i stor skala havde søgt om at være med i arkitektkonkurrencen om den bæredygtige bydel.

Læs mere i Disse fem arkitektteams skal konkurrere om Jernbanebyen

(Artiklen fortsætter under illustrationen)

Helhedsplanen for Jernbanebyen. Illustration: Team Cobe

Første spadestik i 2023
Over de kommende år udvikler DSB Ejendomsudvikling og Freja Ejendomme 365.000 kvm ud af det i alt 555.000 kvm store udviklingsområde Jernbanebyen til en ny, moderne bydel med boliger, erhverv, detailhandel, institutioner, skole, kollektiv trafik og grønne arealer. DSB’s andel af byudviklingsområdet udgør 287.000 kvm, mens Freja Ejendommes andel er 78.000 kvm.

DSB Ejendomsudvikling ejer cirka 80 procent – 287.000 kvm – af de 365.000 kvm, mens Freja Ejendomme ejer de øvrige 20 procent.

Parallelopdraget med fem tværfaglige teams blev igangsat ultimo november 2020 og løb frem til marts i år.

Grundejerne indleder nu arbejdet med at omsætte forslaget fra Team Cobe til en endelig helhedsplan, der skal danne grundlag for startredegørelse og lokalplaner for Jernbanebyen. Processen gennemføres i tæt samarbejde med vinderteamet, Københavns Kommune, lokaludvalg, naboer og andre interessenter.

Første spadestik til Jernbanebyen er planlagt til at blive taget i 2023.

Se illustrationer Sådan kommer Jernbanebyen til at se ud

(Se fakta om Jernbanebyen under nedenstående overblik over de fem teams i arkitektkonkurrencen)

 

Fakta: Alle aktører i de fem teams, der deltog

Team Cobe

Cobe
Arcgency
Urban Creators
EKJ Rådgivende Ingeniører
103 Rådgivende Ingeniørselskab
Metropolitan Metaculture
Mark Vacher
Sandra Lori Petersen

Team BIG SLA

BIG – Bjarke Ingels Group
SLA
WSP
RAW Mobility
Backscatter
Mogens A. Morgen Arkitektbureau
Fru Andersen

Team Snøhetta

Snøhetta
WE Architecture
Transsolar Energietechnik GmbH
Space Syntax Limited
Natur360 ApS
Burkhard Horn

Team Vandkunsten Holscher Nordberg

Tegnestuen Vandkunsten
Holscher Nordberg Architecture and Planning
Marianne Levinsen Landskab
Norconsult
Bureauet Niels Bjørn
Birk Jørgensen & Søberg
Kenneth Balfelt Team
Bactocon
Søren Hemmingshøj

Team Werk Arkitekter

Werk Arkitekter
Rønnow Arkitekter
Via Trafik Rådgivning
Aaen Engineering
Oluf Jørgensen
Exometric

 

Fakta: Jernbanebyen i København

– Jernbanebyen ligger mellem Vasbygade, Enghavevej og Ingerslevsgade og har et samlet areal på cirka 555.000 kvm. DSB’s andel af byudviklingsområdet på 365.000 kvm er 287.000 kvm (cirka 80 procent), mens Freja Ejendommes andel er 78.000 kvm (cirka 20 procent)

– De resterende arealer på 190.000 kvm omfatter perspektivarealer på 175.000 kvm, der i dag er udlagt til jernbanebrug og til Metroens Klargøringscenter (CMC). De sidste 15.000 kvm rummer Den Gule By og mindre arealer ejet af Københavns Kommune og Hofor

– Over de kommende år udvikler de to grundejere, DSB Ejendomsudvikling og Freja Ejendomme, det 365.000 kvm store udviklingsområde til en ny, moderne bydel med boliger, erhverv, detailhandel, institutioner, skole, kollektiv trafik og grønne arealer

– Jernbanebyen bliver en selvstændig bydel baseret på bæredygtige og klimavenlige principper

Læs også:

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder