Foto: Pixabay.

Horribelt eller bedste mands bedste gæt

– Når Estate Media bringer deres transaktionsoversigt, så er der jo nogle gange, hvor de tal, der står der, de er helt  horrible i forhold til de transaktioner, vi har været involveret i. De kan være 30-40 procent forkerte.

Sådan cirka sagde stifter af Truemarketvalue, Allan Kehlet Rieck, i en podcast i denne uge.

Hvis man er nidkær omkring sit arbejde som formidler af fakta, – og det er vi jo på Estate Media – så skulle man jo tro, at det var en hård nyser.

Nu har jeg mange gange talt med Allan Kehlet Rieck, og derfor ved jeg præcis, hvad han mener. Han hentyder til den liste over ejendomme, som vi bringer i Estate Magasin formidlet af Cushman Wakefield RED. RED samler så mange ejendomme sammen som muligt, men hvis der er ejendomme solgt i selskabshandler, og ingen vil offentliggøre prisen, så estimerer RED en salgspris. Og på nogle af de ejendomme, som Allan Kehlet Rieck har stået for salget af, er der nogle gange skudt forbi.

Derfor har vi på Estate Media naturligvis inviteret Allan til selv at oplyse pris på de ejendomme, han står for formidlingen af. Men her render vi ind i en gammel traver i ejendomsbranchen. Rådgiverne vil ikke bryde konfidentialiteten overfor køber og sælger, og køber og sælger har i mange tilfælde ikke ønske om at offentliggøre handlen og slet ikke de nærmere omstændigheder. Og så strander de gode ønsker og tanker om et transparent og gennemskueligt marked.

Jeg ved jo godt, at Allan Kehlet Rieck synes, at Estate Medias tal er de bedste, der findes i markedet. Men er de gode nok? Nej, det er de ikke for som markedet er i dag, så bliver det bedste mands bedste gæt og så parret med lidt erfaring og dyb indsigt i markedet.

Og det på trods af, at de fleste i ejendomsbranchen adspurgt direkte er helt politisk korrekte og går ind for transparens. Blot sjældent når det gælder dem selv.

Hvorfor skal man overhovedet stræbe efter transparens? For de fleste giver det sig selv. I et transparent marked kan man benchmarke sig overfor andre, man kan måle, om man gør en god eller en dårlig handel, og man har fremfor alt mindre risiko for at blive snydt.

Slår man transparens op på nettet, så betyder det til gengæld, at man har fuld indsigt i de handlinger, man foretager, men derudover kan det også have den konsekvens, at man kan sløjfe ’mellemmænd’.

Det er nok den egentlige grund til, at transparens ikke rykker mere frem i det danske marked. Dem, der skal skabe transparensen, er også dem, der er mest truet af den.

Ser man på det svenske marked, som er kendt for at være det mest transparente i Norden, så er der jo masser af erhvervsmæglere, og de klarer sig godt, så det er nok mest en ’hurdle’, som branchen skal over.

Så godt nok er noget af den information, vi bringer på Estate Media, stadigvæk ’horribelt langt fra virkeligheden’. Men den er også tættest på, fordi det er det bedste, der findes, og dermed bringer vi trods alt læseren et skridt tættere på transparensen – og sandheden.

Så spørgsmålet er – kan vi være det bekendt? Eller er det ved at være tid til, at vi rent faktisk skal skabe en ordentlig benchmark på ejendomme i det danske marked?

De nye databaserede startups ånder allerede tinglysningerne lige i nakken. Næste skridt bliver en vej til at fange selskabshandlerne. Hvad enten man vil det eller ej, så kommer transparensen. Måske skulle man omfavne den i stedet for at kæmpe imod!

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder