Amagercentret. Foto: Danske Shoppingcentre.

Det er ikke kun synd for retail

I denne uge kom der regnskab fra Danske Shoppingcentre. Egentlig var driften gået ok på trods af corona-nedlukninger, men regnskabet blev negativt, fordi det også afspejlede nedskrivninger på centrene, og dermed også den generelle opfattelse, at butikker og shoppingcentre har det hårdt. Det siger sig selv, at når man ikke kan holde sine forretninger åbne, så er det en hård tid for lejerne, og det smitter af på værdien af ejendommen.

Men der viser sig nu også en anden og spændende udvikling. Danske Shoppingcentre udlejede 15 procent flere butikker i 2020 end i 2019. Og fra flere mæglere hører jeg meldinger om, at der er gang i udlejningen også i provinsbyerne, hvor kæder såvel som individuelle butikker udnytter bevægelserne i markedet for at repositionere sig.

Det er altså ikke et udelukkende negativt billede, der fremstår.

Fik du læst? Centerejer nedskriver portefølje med 1,3 milliarder kr. i coronaår

Fik du læst? Danske Shoppingcentre øgede udlejning med 15 procent i 2020

Faktisk kan det være en mulighed for at få et samlet mere attraktivt butiksudbud tilpasset 2021. I shoppingcentrene er det forholdsvis let. Her er der én ejer, og så længe man holder sig indenfor erhvervslejelovens rammer har man forholdsvis frie hænder til at sikre det optimale butiksmiks. I gågader og bymidter er det straks sværere, og det har i årevis været kompliceret i mange af Danmarks byer at få lejere, udlejere og kommunale myndigheder til at arbejde sammen i stedet for imod hinanden for at sikre et godt og levende handelsliv.

Det er der en helt unik mulighed for i øjeblikket presset af omstændighederne. Det betyder måske også, at det traditionelle billede af en gågadeegnet butik bliver nødt til at blive opblødt en lille smule til fordel for at få koncentreret handelslivet. En frisør med en kaffebar eller salg af shampoo etc. er måske alligevel ok at få ind i hovedgaden. I denne uge kunne vi også breake, at odenseanske Karsten Bill får B&O ind på den nok mest synlige beliggenhed i Odense.

Læs også Karsten Bill finder lejer

I sidegaderne er det en anden historie. Her ville jeg som ejendomsejer allerede nu starte brainstormingen på dobbelt hastighed og tænke over alternative anvendelser eller ringe til min gode lejer heller nu end nu og finde ud af, hvordan positionen fastholdes og understøttes.

Der bliver i alle fald nok at tage fat på, når både centre og bymidter skal toptunes til at være det relevante alternativt til nethandlen, som vi nu alle har fundet ud, hvordan fungerer. Det hjælper ikke at kæmpe imod, men tværtimod at omfavne udviklingen.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder