Foto: Tania Dimas, Pixabay

En verden i limbo

Natten til fredag havde vi den koldeste nat i Danmark i 9 år. Og det selvom vi som manden på billedet er i knæ på vej under en brændende pind, som tager tid at passere.

Med et andet billede kan man sige, at ejendomsbranchen såvel som mange andre erhverv leger stilleleg. Som man kan huske det fra man var lille, så bankede pulsen indeni, mens man sad musestille bag døren og ventede på at blive opdaget. Jeg tror mange har det sådan i øjeblikket. De kan næsten ikke sidde stille mere. For selvom alle har enormt travlt, så føler vi ikke, at vi rigtig bliver set. Jeg tror, vi alle sammen trænger til ilt også selvom vi ikke er økonomisk coronaramte.

Der er dog stadig et stykke tid til, at vi er under den brændende pind – vi må blive i limbo lidt endnu. Men jo længere den følelse bliver trukket i langdrag, desto mere begynder tilliden til markedet og tendenserne i de enkelte segmenter at ændre sig.

Der er flere, der begynder at være lidt nervøse for, om det hele nu kommer tilbage på samme måde. Det tror jeg – heldigvis -, ikke, at det gør. Jeg tror, coronakrisen har sat fokus på flere uhensigtsmæssigheder i den måde, vi bruger vores fysiske rum på og også på noget af det som bare er forældet, og de erfaringer vil vi tage med os. Omvendt tror jeg også på, at der netop er en kæmpe forventningsopbygning hos både professionelle og private til at blive “sluppet løs”, og det vil gøre, at mange af de forretningsmæssige muligheder vil genopstå.

I marts opsummerede jeg tre dage efter nedlukningen, hvad konsekvensen ville blive for ejendomsmarkedet. Og mens jeg var skråsikker i, at der ville komme en opbremsning i boligmarkedet, og det viste sig at være helt forkert, så holder forudsigelserne meget godt for de øvrige segmenter. Her et udpluk:

 – Butiksmarkedet er i forvejen hårdt ramt i disse år af onlinehandel, og mennesketomme gader kommer ikke til at hjælpe på den udvikling. Omstillingen til F&B har hjulpet på tomgangen, men pt står vi i en situation, hvor en del af de lejere ikke vil kunne tåle 2 uger med meget lavere omsætning end normalt. Der er derfor ingen tvivl om, at butiksmarkedet vil blive udfordret.

Ha – dengang var man – eller nærmere jeg – lidt i tvivl om, hvorvidt detailmarkedet kunne klare 2 uger med nedlukning – så prøv lige med 2 måneder, eller 3 måneder, eller….?

Der er ingen tvivl om, at nedlukningen nu vil flytte rundt på detailmarkedet. Den fremskubbede online-handel vil betyde, at flere butikker ikke kan komme tilbage, fordi deres omsætning er blevet for ramt af nedlukningen. Omvendt er der altså også gang i lejemarkedet, for der er nogle lejere i detailmarkedet, der forventer en ren fest, når først Danmark åbner, og danskerne skal bruge alle deres penge, og så vil de gerne være rigtigt placeret i gadebilledet. Alt i alt kommer vi til at se, at bymidter må samle kræfterne og samle de interessenter – lejere og udlejere, – der er tilbage. Netop fremtidens retail drøftede vi også i Fredagsbar med Estate, som du kan se her.

Fredag bød også på virtuelt pressemøde og præsentation af Hoffmanns regnskab med adm. direktør Torben Bjørk Nielsen. Han  forventer, at der kommer mere byggeri i Hoffmanns retning netop i retailsegmentet, fordi der vil skulle bygges om for eksempel i centre, der ikke længere kan nøjes med at skulle bruges til den type butikker, vi kender. Men det Hoffmann hører fra samarbejdspartnere er, at hjælpepakkerne ikke nødvendigvis bliver brugt på at få betalt lejernes restancer. Hvis for eksempel butiksejeren skylder penge for varer, der er modtaget men ikke solgt, så bliver pengene måske brugt på at betale leverandørerne, før huslejen bliver betalt. Kan man italesætte et potentiale med negativt fortegn? Så må det være i butiksmarkedet.

I segmentet Hotelmarkedet er der ingen forandring i udsigterne fra marts. I hvert fald ikke når det gælder hoteller i de store byer.

Der er investeret massivt i hoteller i København i de seneste år og også i de kommende år forventes 2.500 værelser at blive sat i markedet årligt. Lukningen af grænserne er helt åbenlyst en katastrofe for hotelomsætningen, og igen vil de mindst velkonsoliderede blive hårdest ramt. Vi kan altså risikere, at det pres på hotellerne, som de nye værelser er spået at medføre, bliver fremskyndet.

Der er fortsat ingen, der for alvor kan overskue konsekvenserne for hotelmarkedet. Med en belægningsgrad nogle steder på 10 procent, så er det langt hen ad vejen den endelige effekt af hjælpepakkerne, der afgør, hvem der overlever, og hvem der ikke gør.

Når det gælder kontormarkedet, så er det rigtig interessant for her er ejendomsbranchens aktører stort set enige om, at der kun marginalt bliver skåret ned på kvm. Og det er de stadigvæk. Derfor gælder 14. marts spådommen stadigvæk. Lejepriserne er stagneret, men endnu er der ikke markant tendens til øget tomgang.

– Kontormarkedet vil hurtigt kunne normaliseres, men spørgsmålet er hvilken effekt de kommende uger får på erhvervslivet generelt.

Indtil videre lader det til, at mange vil øge muligheden for hjemmearbejde men uden at det nødvendigvis kommer til at betyde noget for antallet af kvm. Til gengæld vil kontoret mange steder blive brugt på en anden måde, hvor mødesteder får en mere fremtrædende plads.

Og lager og logistik – ja det har kun fået mere vind i sejlene – helt som forudsagt i marts.

– Når det gælder lager og logistik, så vil det formentlig kun yderligere understøtte alternative distributionsveje udenom de steder, vi mødes normalt, så her vil effekten være lille.

Boligmarkedet er det segment, der har overrasket mest. I marts for et år siden var forestillingen, at det ville bremse op.

– Der er ikke nogen tvivl om, at vi vil se en midlertidig opbremsning i boligmarkedet. Alene det, at fremvisningerne er blevet besværliggjort er helt banalt en forhindring. Men når det er sagt, så ved vi også, – og det har vi med al tydelighed kunnet se siden onsdag aften, – at når der er usikkerhed om fremtiden, så bliver de basale behov altoverskyggende, så forsyningen af madvarer overskygger beslutninger om huskøb eller flytning i det hele taget, lød øjebliksbilledet lørdag den 14. marts.

Sådan gik det ikke. Boligmarkedet både på detailniveau, og når det gælder salg af udlejningsejendomme, er buldret frem.

Samlet set, når man ser på ejendomsmarkedet her og nu, så går det – på trods af nedlukningen – rigtig godt. Men jeg oplever flere og flere er usikre på, hvor længe de og selvfølgelig især lejerne kan holde den kørende. Men hvad er alternativet? Vi er i en situation, vi ikke er herrer over, så der er ikke noget alternativ. Coronanedlukningen er hård for rigtig mange samfundsgrupper på hver sin måde. I ejendomsbranchen lige nu rammer den nok mest, fordi det er en uvant og udmattende følelse i en branche med mange selvstændige entreprenante typer at være fanget i limbo uden at kunne se, hvor mange kræfter der skal til for at komme videre. Den eneste trøst lige nu er måske, at du er ikke alene!

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder