Vejlandskvarteret.
Amager Fælled med markering af den kommende bydel. Foto: By & Havn

Ren gyser ender med vedtagelse af nyt københavnsk kvarter

Det blev et ja til byggeri i Vejlandskvarteret i Ørestad, da Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune torsdag aften havde lokalplanen til debat.

Men det var en gyser lige til det sidste på grund af en række løsgængere og nye konstellationer, der stillede spørgsmålstegn ved, om forslaget kunne stemmes igennem og sikrede en lang og ophedet debat.

Nu kan By & Havn gå videre med planlægningen af kvarteret, der allerede en gang er blevet flyttet til en alternativ placering. Vejlandskvarteret skulle oprindelig have ligget tæt på den metrostation, der er bygget til at betjene det, men i forbindelse med KV17 var der en række protester, hvilket i sidste ende førte til, at kvarteret blev flyttet længere mod øst væk fra metrostationen.

By & Havn har efterfølgende arbejdet intenst med salg, udformning og lokalplan og nu kan næste skridt altså tages i det 219.000 kvm store nye kvarter midt på Amager Fælled.

Den del af lokalplanområdet, hvor der kan bygges, er 181.000 kvm, hvortil der er et areal på cirka 14.000 kvm langs Vejlands Allé, hvor lokalplanforslaget udpeger bevaringsværdige træer og muliggør nødvendige vejtilslutninger og en støjskærm. Af de 181.000 kvm kan der opføres bebyggelse på 118.000 kvm, mens de resterende 63.000 kvm skal fremstå som natur- og friareal med mulighed for en rekreativ anvendelse. Bebyggelsen bliver i højest 6 etager med en maksimal bygningshøjde på 24 m.

Sidste del af Ørestad
Vejlandskvarteret er den sidste af Ørestads bydele, der kommer i spil. Bydelen, som skal være Københavns første bydel med træ som gennemgående byggemateriale, blev i 2020 kåret som vinder i den anerkendte internationale Architizer A + Awards 2020.

By & Havn er fuldt ud opmærksom på, at nu skal der bygges bro mellem dem, der helst ville se kvarteret bevaret som natur og dem, der nu skal investere i en bydel og tiltrække nye beboere.

– Vi har helt fra starten haft meget høje ambitioner om at skabe en bydel i respekt for den helt særlige placering og omkringliggende natur. Med Fælledby får vi et nyt og visionært bud på, hvordan fremtidens grønne og klimavenlige byer kan udvikles, og hvordan vi i storbyerne i endnu højere grad kan skabe sameksistens mellem mennesker og natur, siger adm. direktør Anne Skovbro.

Det er Henning Larsen Architects, der står bag den prisvindende masterplan for Vejlands Kvarter.

Tony Christrup nervøs for afstemning
Direktør i AG Gruppen og tidligere formand for Byggesocietetet Tony Christrup fulgte også afstemningen og havde følgende kommentar:

– Som medlem af Københavns Erhvervsråd og direktør i AG Gruppen har jeg fulgt projektet, som jeg synes er utrolig vigtigt, fordi det bidrager til den blandede by og gør København til foregangsby for den grønne omstilling. Men jeg har været nervøs for aftenens afstemning. Det er farligt for byens udvikling, når planer skrottes i sidste sekund, fordi politikerne er bange for at blive upopulære. Jeg tror ikke, at politikerne altid forstår, hvor store summer, der går tabt, når de skrinlægger et projekt kun en hårsbredde fra målstregen. Så hellere sige stop, inden løbet går i gang. Aflysninger i sidste sekund er gift for lysten til at udvikle og investere i byens bæredygtige udvikling. Så tillykke til København. Politikerne stod fast. Det er godt nyt for alle, som gerne vil være med til at udvikle byen og skabe fremtidens bæredygtige københavnerboliger med respekt for byens egenart, påpeger Tony Christrup.

Størstedelen af boligerne i Fælledby bliver lejeboliger, hvor kommende beboere både får mulighed for at bo i private og almene lejeboliger, herunder fællesskabsboliger og ungdomsboliger. En fjerdedel af de samlede boligkvadratmeter øremærkes til de almene boliger, som også vil rumme et plejecenter og boliger for socialt sårbare.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Se alle

Seneste nyt

Populære nyheder