Foto: Pixabay/Gerd Altman.

Plads til nye ansigter

Advokater er ofte nogle, man både elsker og hader. Advokatvittighederne står i kø og gør sig ofte vittige over en branche, der til tider fremstår grådige og uigennemskuelige med spidse albuer både overfor medparter og modparter. Høje salærer er med til at understrege billedet af en gruppe, hvor ydelsen primært er at hjælpe folk, der er havnet i problemer på så kort tid som muligt til så højt salær som muligt.

I ejendomsbranchen er netop det generelle billede naturligvis også en del af det branchens billede af advokater. Honorarerne er høje, og selvom advokatbranchen ofte påpeger, at de jo rent faktisk er med til at skabe værdi, så er had-kærlighedsforholdet heller ikke ukendt i ejendomsbranchen. Men samtidig er advokaten ofte også en, man får et tæt forhold til.

Advokaten er netop den klippe, man kan hægte sig fast i, når man mister lidt af overblikket over, hvordan en sag kan løses. Derfor kommer man ofte også ret tæt på sin advokat, og derfor er det for eksempel også muligt for de fleste advokater at tage deres klienter med, hvis de skifter advokatfirma. Den personlige relation er ofte opbygget gennem årevis, og advokaten – for det er en del af, at honoraret er højt – har stået til rådighed 24/7 uafhængigt af egne ferie- og familieplaner, så har de været der, når klienten ønskede det. Også når der kom en opgave kl. 21, der skulle ligge en redegørelse på kl. 7 næste morgen.

I denne uge på estatemedia.dk var ugens mest læste nyhed, at en af de mest højtprofilerede advokater på transaktionssiden i den danske ejendomsbranche, Henrik Groos, forlader Accura og i stedet starter en bestyrelses- og projektkarriere. Og når det bliver så stor en nyhed, at en enkelt profil stopper i et firma, så bunder det naturligvis i ovenstående. Den store berøringsflade, som topadvokaterne opbygger, når de har været involveret i tilpas mange markante transaktioner.

Kilde: Legal500.com

Samtidig så er Henrik Groos’ exit også interessant på en anden måde. Bortset fra en mindre udskiftning af blandt andet en profil som Niels Balslev fra Kromann Reumert, så begynder toppen af de danske ejendomsadvokater at røre på sig. Ser man på en international ranking som Legal 500, så har der været meget små bevægelser i toppen igennem de sidste 20 år. “Hall of fame” er befolket af nogle af de profiler, som var de første, der for alvor brød igennem som egentlige ejendomstransaktions-advokater på det tidspunkt, hvor det danske ejendomsmarked begyndte at blive professionaliseret i slutningen af 90’erne.

En anden af profilerne på listen, Leif Djurhuus, er faldet for partner-aldersgrænsen hos Plesner og netop skiftet til Klar, og det bliver interessant at se om de store ejendomsklienter følger med ham til Klar Advokater. For udover profilerne i Hall of Fame, så kigger internationale investorer især også på firmaets samlede ranking og størrelse, og det er bare nemmere at komme tilbage til et internationalt advisory board og sige, at man har valgt et af Danmarks største og anbefalede advokathuse fremfor et mindre firma. Uagtet om service, faglighed og smidighed kan være højere i det mindre hus.

Og hvor fører alt det så hen? Det er ingen hemmelighed, at diversiteten i advokatbranchen ikke er stor. Det kan man se på typekompleksiteten i Hall of Fame. Den er nærmest ikke-eksisterende. Det er klart, at man bliver ikke en erfaren advokat fra den dag, man bliver uddannet. De to ting er ikke-forenelige. Men derfor kunne diversiteten godt blive større. Accura har i forbindelse med generationsskiftet, der sidste år blev påbegyndt og nu leder til Henrik Groos’ exit, taget kvindelige equity partnere ind. Det er ikke en revolution, men det er en begyndelse. Det bør også være en begyndelse til, at der bliver mere ordentlige arbejdsvilkår i advokatbranchen. Det dur ikke, at unge kvinder – eller mænd for den sags skyld – vælger transaktionskontorerne fra tidligt i deres karriere, fordi de ikke får mulighed for at skabe en ordentlig work-life balance.

Lige nu virker det som om, at der er meget lang tid til, at Coronaens tunge skydække letter. Men lige pludselig er vi der. Så vil det være essentielt for både advokatbranchen og andre brancher, at man husker nogle af de gode vaner, som nedlukninger og hjemmearbejde har lært os. Det vil give plads til fremtidens unge. Det vil skabe et anstændigt arbejdsliv og samfundsliv. Og måske vil det endda være med til, at advokatvittighederne får en anden tone.

Læs mere i Henrik Groos forlader Accura

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder