Foto: Kamilla Sevel/Estate Media

RED: Transaktionsvolumenen i 2020 steg med 16 procent

Danmarks største ejendomstransaktion nogensinde 15. december med Niam som sælger og Heimstaden som køber var blandt årsagerne til, at 2020 sluttede af med et brag, og at 4. kvartal 2020 nåede en transaktionsvolumen på hele 33,4 milliarder kr. Dermed nåede den samlede transaktionsvolumen i 2020 op på 71,4 milliarder kr., hvilket er 16 procent højere end 61,6 milliarder kr. i 2019, viser årets første opgørelse fra Cushman & Wakefield RED.

Den overraskende stigning kommer efter, RED i slutningen af oktober vurderede, at transaktionsvolumenen vil falde med op til 17 procent i 2020.

Læs mere i RED: Transaktionsvolumenen i 2020 falder med op til 17 procent

Volumenen 4. kvartal var i høj grad præget af danmarkshistoriens største transaktion på 12,1 milliarder kr. Men selv uden denne transaktion var aktiviteten i 4. kvartal højere, end RED havde forventet, og med en volumen på 33,4 milliarder kr. blev 4. kvartal 2020 således det kvartal med den højeste transaktionsvolumen nogensinde målt i Danmark. Til sammenligning blev den tidligere rekord sat i 4. kvartal 2017, hvor volumenen nåede 32,1 milliarder kr.

Læs også Heimstaden køber Niam-ejendomme i Danmark for 12,1 milliarder kr.

Læs også Christian Fladeland: Vi har haft dialog med Niam i godt et år

Læs også Heimstadens danske portefølje runder 41 milliarder kr. efter rekordopkøb

Boliger udgør en historisk høj andel af transaktionsvolumenen
I 4. kvartal udgjorde boligsegmentet 70 procent af den samlede transaktionsvolumen, hvilket er væsentligt højere end den normale andel. Det skal dog bemærkes, at boligdelen af Heimstadens opkøb udgør cirka 48 procent af volumenen i segmentet. Samlet set udgjorde boliginvesteringer 58 procent af den totale volumen i 2020. Til sammenligning var boligsegmentets andel i 2019 på 40 procent.

– Siden Q2 har boligsegmentet udgjort en større andel af  transaktionsvolumen end normalt, hvilket skyldes, at Covid-19-pandemien har fået mange investorer til at søge mod de sikreste aktiver, siger Managing Partner Nicholas Thurø, Cushman & Wakefield RED.

Øget volumen i de fleste segmenter
Boligsegmentet blev igen i 2020 det ejendomssegment med den største transaktionsvolumen, men med en vækst på hele 95 procent var industri- og logistiksegmentet det segment, som i 2020 leverede den største vækst i forhold til 2019.

Investorinteressen for industri- og logistikejendomme startede stærkt i 1. kvartal 2020, hvor volumenen nåede 4,4 milliarder kr. Den høje interesse fortsatte gennem hele 2020, og den samlede volumen for segmentet landede på over 8 milliarder kr., hvilket næsten er en fordobling i forhold til 2019.

– I et år præget af usikkerhed på ejendomsmarkedet – både som følge af Covid-19 og de politiske indgreb i branchen – så er det opløftende at se, at både transaktionsvolumenen i retailsegmentet samt salget af byggegrunde er øget. Det vidner om, at der fortsat er tillid til den fysiske detailhandel, og at aktørerne har så stor tillid til ejendomsmarkedet, at de investerer i byggejord, siger Nicholas Thurø.

Fald på 22 procent fra rekordåret
Mens Cushman & Wakefield RED har estimeret transaktionsvolumenen i Danmark til 71,4 milliarder kr. i 2020, lød mæglerens sammenlignelige tal på 61,6 milliarder kr. i 2019, på 77,3 milliarder kr. i 2018 og på 91,8 milliarder kr. i rekordåret 2017.

Det svarer til et fald på 22 procent fra 2017 til 2020.

Da der ikke findes officielle tal for transaktionsvolumenen i Danmark, opgøres tallene af de førende mæglerhuse. Der er typisk forskel på tallene i forhold til, hvilke transaktioner der er medtaget, hvor mange selskabshandler, der er inkluderet og andre faktorer, der betyder, at der i de første uger af året kommer en række opgørelser, som Estate Media løbende bringer og samler op til sidst.

Stort overblik Stærk slutspurt – alle milliardhandler i 2020

Få overblik Alle otte milliardhandler i 2019

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder