Estate Media –

Nyheder – Danmark

København. Foto: Søren Duran Duus

Kunstig intelligens skal reducere energiforbruget i Københavns bygninger

Med et nyt projekt vil Københavns Kommune optimere energiforbruget i kommunens ejendomme med hjælp af proptech

Estate Media

tirsdag 5. januar 2021 9:18

Kunstig intelligens, der ud fra data om blandt andet vejret og bygningers brug præcist kan forudsige, hvornår og hvor meget varme og ventilation den enkelte børnehave eller daginstitution har brug for.

Det kan blive Københavns Kommunes næste værktøj i den grønne omstilling. Over de næste to år skal ny teknologi optimere energiforbruget og indeklimaet i kommunens cirka 300 ejendomme på under 3.000 kvm, for eksempel byens daginstitutioner. Det vil ikke bare kunne bidrage til mindre energiforbrug og CO2-besparelser, men også mindske kommunens varme- og elregning. Projektet har med den nye finanslov fået tildelt 5 millioner kr.

– Vi er nødt til at tænke innovativt for at kunne løse de klimaudfordringer, vi står overfor. Derfor går vi i Københavns Kommune gerne i front på at afprøve ny teknologi, der kan sætte fart på den grønne omstilling – også i vores egne bygninger. Forhåbentlig vil vores udvikling af nye løsninger også kunne være til gavn for landets andre kommuner, siger overborgmester Lars Weiss (S), Københavns Kommune, i en meddelelse.

Overborgmesteren forventer, at projektet går i gang her i starten af året.

To andre projekter med kunstig intelligens
Københavns Kommune fik sidste år tildelt midler på finansloven til to andre projekter med kunstig intelligens. De skulle sikre kortere svartid på byggesagsansøgninger og bedre match af relevante jobforslag til ledige.

Konkret skal projektet via blandt andet kunstig intelligens og sensorer analysere bygningers anvendelse for at finde modeller, der kan forudsige og styre energiforbruget alt efter behovet. Når energiforbruget bliver mindre, reduceres også CO2-udledningen, fordi kraftværkerne ikke behøver at producere lige så meget energi og dermed CO2.

Teknologien i projektet åbner også for, at opvarmningen af bygningerne kan flyttes til tidspunkter, hvor energinettet er mindre belastet – for eksempel i de tidlige morgentimer – så varmen bliver billigere.

 

Fakta: Projektet

– Projektet er en del af en række signaturprojekter, som via økonomiaftalerne for kommuner og regioner og Finansloven har fået midler til at afprøve kunstig intelligens. Når projektet er færdigt, bliver løsningerne stillet til rådighed for andre aktører, så projektet kan bidrage til at sætte skub i flere kommuners grønne omstilling

– Der tages udgangspunkt i kommunens ca. 300 ejendomme på under 3.000 kvm. Det er endnu for tidligt at estimere den præcise reduktion på CO2-udledning og varme- og elregning. Projektet skal bl.a. finde ud af, hvor stort potentialet er

– Det er Copenhagen Solutions Lab i Teknik- og Miljøforvaltningen, der sammen med Københavns Ejendomme og Indkøb står for projektet. Det ventes at gå i gang i starten af 2021

Kilde: Københavns Kommune

( Besøgt 71 gange, 1 besøg i dag )

Læs også:

Kommentarer

Seneste nyt

Coop køber Peter Zobel-ejendomme for trecifret millionbeløb i Nordsjælland

Pluss, Investering, Retail, Transaktioner / onsdag 20. januar 2021

Private erhvervsfolk stifter asset management-selskab for velhavere

Pluss, Asset Management, Investering / onsdag 20. januar 2021

Investorgruppe køber op til stort boligprojekt i Københavns Sydhavn

Pluss, Investering, København, Transaktioner / onsdag 20. januar 2021

Indrejseforbud forhindrede udenlandske investorer i trecifret millionopkøb

Pluss, Investering, København, Transaktioner / onsdag 20. januar 2021

Dansk investor køber kontorejendom på Østerbro for 232 millioner kr.

Investering, Kontor, København, Transaktioner / tirsdag 19. januar 2021

Colliers forudser 50 procent stigning i investeringer i år

Erhvervsmæglere, Investering / onsdag 20. januar 2021

Kommende konferencer

Tirsdag den 26. januar kl. 10:00

WEBINAR Joint venture og strategiske partnerskaber

– fælles udvikling af ejendomme og værdier

Tirsdag den 2. marts kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Køge 2021

- fra købstad til knudepunktEstate Podcast

Seneste nyheder