Estate Media –

Nyheder – Danmark

Gefion Groups projekt på Store Kongensgade 100 i København K, hvor udviklingsselskabet har konverteret den gamle politistation til 72 studieboliger. Foto: Google Maps

Overborgmester kritiserer Gefion for ’tårnhøje’ huslejer for studieboliger

Private developere udnytter regler, der gør private ungdomsboliger billige at bygge - men lejer dem ud til meget høje priser. Men det skal være slut nu, siger Københavns overborgmester, som ønsker lovstramning

Søren Duran Duus

torsdag 17. december 2020 7:02

På grund af stor efterspørgsel på studieboliger til såkaldt overkommelige lejepriser har Københavns Kommune sat ekstra gang i opførelse af almene ungdomsboliger og lempet krav til branchen, så der kan bygges flere private ungdomsboliger.

Men der er ingen garanti for, at de private ungdomsboliger lejes ud til studerende. Det står nemlig bygherre frit for, hvem den vil leje ud til. Derfor udbydes ’meget små boliger’ i dag til ’tårnhøje priser’, siger overborgmester Lars Weiss (S), Københavns Kommune.

Ønsker lovstramning
Som et konkret eksempel fremhæver han Gefion Groups projekt på Store Kongensgade 100 i Indre By, hvor det københavnske udviklingsselskab har konverteret den gamle politistation til 72 studieboliger. Her udlejes en bolig med et nettoareal på cirka 20 kvm til cirka 10.000 kr. om måneden, fremhæver overborgmesteren.

Screendump fra storekongensgade100.dk. ‘Nej’ betyder uden altan

Estate Media har set nærmere på Gefion Groups huslejepriser i Store Kongensgade 100. Ifølge storekongensgade100.dk kan en studiebolig på 31 kvm (BBR) lejes for 9.850 kr. om måneden, mens en studiebolig på 32 kvm ligger i niveauet 9.800-9.850 kr. Boligerne er uden altan.

Overborgmesteren ønsker en lovændring, som sikrer, at kommunen kan stille krav om, at det kun er unge studerende, som bor i de private ungdomsboliger.

– Det er hjerteblod for os socialdemokrater, at unge mennesker, der flytter hjemmefra eller flytter til København for at studere, kan få en bolig, som de kan betale, siger Lars Weiss i en pressemeddelelse.

– Vi har en målsætning om, at der skal bygges 12.000 nye ungdomsboliger over de kommende år – 1.000 om året. Derfor er vi afhængige af, at der også bygges private ungdomsboliger. Men det er afgørende, at boligerne rent faktisk lejes ud til studerende og ikke udlejes som små luksusboliger til en tårnhøj leje, siger overborgmesteren.

Ændring af planloven en mulighed
Københavns Kommune efterspørger en ændring af lovgivningen, som gør det muligt at regulere, hvem der bor i de private, ustøttede ungdomsboliger – ganske som man i dag gør for de almene ungdomsboliger, forklarer Lars Weiss.

Det kan ske ved, at kommunen får lov at stille krav om, at boligerne kun kan udlejes til unge studerende, for eksempel ved en ændring af planloven.

Lovændringen skal sikre flere boliger til studerende og unge i København, og at priserne holdes nede, men initiativet kan udbredes til hele landet.

Estate Media afventer en kommentar fra adm. direktør Thomas W. Færch, Gefion Group.

Læs mere i Overborgmester kritiserer Gefion for ’tårnhøje’ huslejer for studieboliger

Læs også Gefion lander underskud på 87 millioner kr. – men forudser solide bruttoavancer

 

Fakta: Ungdomsboliger i København

– Fra 2019-2031 skal der i alt opføres 12.000 nye ungdomsboliger i København, heraf 4.500 private ungdomsboliger

De seneste 12 år er der netto flyttet cirka 10.000 unge og studerende mellem 20-24 år til København hvert år. Det skaber en stor efterspørgsel på ungdomsboliger

Københavns Kommune ønsker at sætte fart i opførelsen af ungdomsboliger og har derfor indført en række lempelser for ungdomsboligbyggeriet:

– Mulighed for at lempe krav til friarealer og parkeringsnormer (da studerende typisk har færre biler end andre københavnere). De specifikke krav bliver fastlagt ved en vurdering af de konkrete projekter

– Der gælder særlige boligstørrelsesbestemmelser for ungdomsboliger. De skal være mellem 25-50 kvm (brutto), men det er muligt at opføre ungdomsboliger helt ned til 13 kvm, hvis det resterende areal placeres i fællesarealer

– Københavns Kommune reviderede i 2019 boligstørrelsesbestemmelserne, så det bliver muligt at bygge flere små boliger. Med de nye boligstørrelsesbestemmelser kan man bygge familieboliger ned til 40 kvm (brutto)

Kilde: Københavns Kommune

( Besøgt 770 gange, 2 besøg i dag )

Læs også:

Kommentarer

Seneste nyt

Coop køber Peter Zobel-ejendomme for trecifret millionbeløb i Nordsjælland

Pluss, Investering, Retail, Transaktioner / onsdag 20. januar 2021

Private erhvervsfolk stifter asset management-selskab for velhavere

Pluss, Asset Management, Investering / onsdag 20. januar 2021

Investorgruppe køber op til stort boligprojekt i Københavns Sydhavn

Pluss, Investering, København, Transaktioner / onsdag 20. januar 2021

Indrejseforbud forhindrede udenlandske investorer i trecifret millionopkøb

Pluss, Investering, København, Transaktioner / onsdag 20. januar 2021

Dansk investor køber kontorejendom på Østerbro for 232 millioner kr.

Investering, Kontor, København, Transaktioner / tirsdag 19. januar 2021

Colliers forudser 50 procent stigning i investeringer i år

Erhvervsmæglere, Investering / onsdag 20. januar 2021

Kommende konferencer

Tirsdag den 26. januar kl. 10:00

WEBINAR Joint venture og strategiske partnerskaber

– fælles udvikling af ejendomme og værdier

Tirsdag den 2. marts kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Køge 2021

- fra købstad til knudepunktEstate Podcast

Seneste nyheder