Lars Blaaberg, V2C
Lars Blaaberg. Foto: V2C

Bestikkelsessag: Lars Blaaberg får ubetinget fængselsstraf – ’en alvorlig forbrydelse’

En ubetinget fængselsstraf på 15 måneder.

Det er, hvad Lars Blaaberg skal afsone, skriver Ritzau.

Tirsdag har Københavns Byret afsagt dom mod den tidligere direktør, medejer og medstifter af bygherrerådgivningsvirksomheden V2C, som i sidste uge i retten erkendte sig skyldig i sagen om såkaldt returkommission i forbindelse med PFA’s 55.000 kvm store Nordø-projekt i Københavns Nordhavn.

Der er tale om en tilståelsessag, hvor Lars Blaaberg er dømt for overtrædelse af straffelovens paragraf 299, stk. 2. Den drejer sig om bestikkelse mellem parter i den private sektor, også kaldet returkommission, og kan straffes med bøde eller fængsel indtil fire år.

Lars Blaabergs straf er blevet mildere, fordi han har aflagt fuld tilståelse.

Retten lægger dog også vægt på, at Lars Blaaberg har brudt den tillid, som opgaven krævede fra både bygherren og de entreprenører, som konkurrerede om projekterne, skriver Ritzau.

– Det er en alvorlig forbrydelse, som kan have vidtgående konsekvenser for alle involverede, og som er uacceptabel i et retssamfund, står der i dommen.

Læs mere i Lars Blaaberg tilstår i bestikkelsessag

Anklager tilfreds med dommen
Lars Blaaberg har tilstået, at han sammen med to af de tre øvrige sigtede indgik en ulovlig samarbejdsaftale, som skulle sikre V2C ekstra betaling i forbindelse med PFA’s milliardbyggeri. Ifølge aftalen, som blev til ved hjælp fra en advokat, skulle direktør Willy Rasmussen fra Herlev-entreprenøren WR Entreprise betale 6 millioner kr. til V2C for at sikre sig entreprisen.

Lars Blaabergs advokat, Kurt Helles Bardeleben, har argumenteret for en betinget dom til sin klient, fordi Lars Blaaberg ikke tidligere er straffet, og fordi en advokat var med til at lave den ulovlige samarbejdsaftale.

Kurt Helles Bardeleben fra Sirius Advokater, som havde plæderet for maksimalt et års betinget fængsel – alternativt samfundstjeneste – har ingen yderligere kommentar, oplyser han til Estate Media.

Selvom senioranklager Michael Bo Hansen fra Københavns Politi havde plæderet for mellem halvandet og 2,5 års ubetinget fængsel, så er han tilfreds med dommen mod Lars Blaaberg, siger han til DR.

Tre mulige retssager venter
Sagen med Lars Blaaberg, som nu er dømt for bestikkelse, er den første af i alt fire mulige retssager. Peer Kisbye, der sammen med Lars Blaaberg stiftede V2C, og som var adm. direktør og medejer i bygherrerådgivningsvirksomheden, da ulovligheden foregik, er også sigtet for bestikkelse. Han nægter sig skyldig, har han tidligere fortalt via sin advokat.

Det samme er WR Entreprises ejer og direktør, Willy Rasmussen, som altså – ifølge anklagemyndigheden – skulle have aftalt at betale 6 millioner kr. til V2C. Desuden er en advokat, der tidligere var ansat i et af landets største advokatfirmaer, sigtet for at have udarbejdet aftalen. Advokaten er omfattet af navneforbud.

I slutningen af august gik V2C konkurs i kølvandet på skandalen.

Læs mere i Bestikkelsesanklaget V2C går konkurs: – Vi er alle dybt berørte

Læs også Kurator: Ledelsen i V2C har taget beslutningen

Nyhed breaket i marts
5. marts kunne Estate Media som det første medie oplyse, at pensionsselskabet PFA havde politianmeldt V2C for at tilbyde returkommission i forbindelse med PFA Ejendommes storstilede udviklingsprojekt på Redmolen, der ligger i forlængelse af Århusgadekvarteret i Københavns Nordhavn.

Læs mere i V2C politianmeldt i sag om returkommission

Sagen handler helt konkret om, at Pihl & Søn havde valgt at tippe PFA om, at entreprenørvirksomheden efter sigende var blevet stillet overfor et krav om returkommission, da kontrakten om Redmolen skulle tildeles en entreprenør. V2C var bygherrerådgiver for PFA – PFA har i øvrigt siden tildelt Pihl & Søn kontrakten på 800 millioner kr. Projektet drejer sig om en cirkulær bygning på 26.000 kvm med 5.400 kvm kælder.

Læs mere i Pihl & Søn vinder kontrakt til 800 millioner kr. i Nordhavn

Fire anholdt i juni
25. juni oplyste Københavns Politi, at fire personer var blevet anholdt ved en koordineret aktion. En af dem var medstifter, indehaver og adm. direktør Peer Kisbye, der oprindeligt stod bag V2C sammen med Lars Blaaberg. Lars Blaaberg stoppede omkring årsskiftet 2019/2020 -begrundelsen fra ham lød, at han ville ud at mærke byggepladserne igen, men i forbindelse med politianmeldelsen i marts uddybede V2C:

– På baggrund af sagen har V2C igangsat en intern undersøgelse. Konklusionen er, at det er den tidligere medejer (Lars Blaaberg, red.), der er den ansvarlige i V2C for aftalen. Advokatfirmaets medansvar afklares af retten. Der er ikke afdækket yderligere uregelmæssigheder internt i V2C – og vi har styrket vores kontroller. I V2C har vi reageret så hurtigt og konsekvent som muligt, og vi har gjort alt, hvad der står i vores magt for at fastholde vores kunders, samarbejdspartneres og markedets tillid til V2C og vores uvildighed. Vi er alle i V2C dybt berørte over situationen, og vi beklager den dybt.

Peer Kisbye og Lars Blaaberg stiftede V2C, som står for ’Value 2 Construction’, i januar 2014. Det skete hjemme privat hos Lars Blaaberg.

Estate Media har tidligere uden held forsøgt at få en kommentar fra Peer Kisbye og Lars Blaaberg.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder