Investeringsdirektør Christian Fladeland, Heimstaden. Foto: Wilfred Gachau

Heimstaden køber Niam-ejendomme i Danmark for 12,1 milliarder kr.

Heimstadens datterselskab Heimstaden Bostad AB har tirsdag underskrevet aftale om at købe Niam AB’s danske ejendomsportefølje, som i dag brandes og forvaltes under det danske ejendomsselskab HD Ejendomme. Det sker til en samlet pris på 16,6 milliarder svenske kr., svarende til 12,1 milliarder danske kr., inklusive 946 millioner svenske kr. – 690 millioner danske kr. – for projekter under opførelse.

Det oplyser de to svenske ejendomsinvestorer i en pressemeddelelse.

Handlen omfatter 152 boligejendomme med 6.237 boliglejemål fordelt på 594.400 kvm, hvoraf 357 lejeboliger på 34.000 kvm er under opførelse med forventet færdiggørelse inden for 12 måneder, samt 35 erhvervsejendomme på samlet 182.700 kvm.

Boligporteføljen består hovedsageligt af rækkehuse fordelt over hele Danmark koncentreret nær byer som Odense, Vejle, Horsens, Silkeborg og Randers.

Rekordhandel i Danmark
Transaktionssummen på ’lige over 12,1 milliarder kr.’ er den største ejendomshandel i danmarkshistorien.

Dampskibsmolen i Nyborg indgår i handlen. Foto: Presse

– Vi er meget glade for at kunne annoncere købet af denne attraktive portefølje med en stærk operationel platform via HD Ejendomme, som vil udvide vores geografiske fodaftryk og operationelle rækkevidde markant. Det danske boligmarked er fortsat sundt med gunstige, økonomiske rammebetingelser og stærke demografiske tendenser, og med denne transaktion vil Heimstaden manifestere sin position som Danmarks største, private boligejendomsselskab, siger investeringsdirektør Christian Fladeland, Heimstaden.

Heimstaden med hovedkontor i Malmø har som majoritetsejer det norske investeringsselskab Fredensborg, der er kontrolleret af investoren Ivar Tollefsen. De andre primære ejere af Heimstaden er de svenske pensionsselskaber Alecta, Folksam og KPA Pension.

Heimstaden blev grundlagt i 1998 i Sverige og har været etableret på det danske marked siden 2014 – under navnet Fredensborg frem til 2015.

Læs mere i Heimstaden fortsætter hidsig vækst – tæt på ejendomsinvesteringer for 100 mia. kr.

Niam har nu danske ejendomme for 5 milliarder kr.
Som led i transaktionen overtager Heimstaden alle ansatte i HD Ejendomme, som bliver en del af Heimstaden Danmark. Ejendomsporteføljen bliver lagt under Heimstaden Bostad AB.

I 2017 købte Niam ejendomsselskabet HD Ejendomme i Odense, der har fungeret som en platform for asset management, transaktioner og projektudvikling.

– Efter flere års opbygning af en stor portefølje i et højt tempo og med aktiv porteføljeforvaltning er vi glade for at kunne afhænde porteføljen og selskabet til en stærk og professionel aktør som Heimstaden, siger Niams landechef i Danmark, Michael Berthelsen.

Han oplyser til Estate Media, at Niam efter salget har danske ejendomsinvesteringer for cirka 5 milliarder kr.

– Salget drejer sig om Niams boliger i Niam Nordic VI og de erhvervsejendomme, der ligger i HD Ejendomme, forklarer Michael Berthelsen til Estate Media.

På tværs af Niams fonde er der over tid gennemført flere boligopkøb på sammenlagt 8.883 lejemål i Norden og blevet udviklet et større antal boligudviklingsprojekter, hvoraf flere er udviklet fra lokalplan til ibrugtagelse.

Aktører inde over handlen
Niam og Heimstaden forventer, at transaktionen er afsluttet i starten af 2021 efter konkurrencemyndighedernes godkendelse og vil blive finansieret gennem en blanding af egen kassebeholdning og gældsfinansiering, primært fra danske realkreditinstitutter. Belåningsgraden vil være i overensstemmelse med Heimstaden Bostads overordnede finanspolitik.

Heimstaden Bostad er blevet rådgivet af KPMG (transaktionsstrukturering), Gorrissen Federspiel (juridisk og skat), Newsec og CBRE (kommerciel rådgivning) samt Cowi (teknisk rådgivning) i forbindelse med transaktionen.

Læs også Heimstadens danske portefølje runder 41 milliarder kr. efter rekordopkøb

Læs også Christian Fladeland: Vi har haft dialog med Niam i godt et år

Få overblik: Milliardhandler i Danmark i 2020

Fakta og nøgletal

  • Købesum SEK 16,6 mia. (DKK 12,1 mia.)
  • Organisation med godt 85 fuldtidsmedarbejdere
  • 152 beboelsesejendomme med 6.237 boliglejemål (594.400 kvm), hvoraf 357 lejeboliger er under opførelse med forventet færdiggørelse inden for 12 måneder (34.000 kvm)
  • 35 erhvervsejendomme (182.700 kvm)
  • Ni grunde med plangrundlag til boliganvendelse med i alt planlagte 73.600 byggeretsmeter
  • Reguleret andel af bruttolejeindtægter: 10%
  • Bruttolejeindtægter p.a. bolig: SEK 824 mio. (DKK 601 mio.)
  • Bruttolejeindtægter p.a. total: SEK 938 mio. (DKK 684 mio.)
  • SEK 52 mio. (DKK 38 mio.) relaterer sig til nyproduktion

Fakta: Ejendomsporteføljen

– Porteføljen består af 6.237 boligenheder (594.400 kvm) og 35 erhvervsejendomme (182.700 kvm). Boligenhederne inkluderer 357 lejeboliger under opførelse, der vil blive overdraget som turnkeyinden for det næste år. Bruttolejeindtægter for boligerne udgør SEK 824 mio. (DKK 601 mio.) pr. år, hvoraf SEK 52 mio. (DKK 38 mio.) vedrører projekter under opførelse

– Transaktionen omfatter desuden ni byggegrunde med plangrundlag til opførelse af 73.600 kvm bolig. HD Ejendomme har betydelig erfaring inden for projektudvikling, og Heimstaden vil løbende evaluere potentialet for udvikling af nye boligejendomme på grundene

– Boligporteføljen består hovedsageligt af rækkehuse fordelt over hele Danmark og koncentreret nær store og mellemstore danske byer som Odense, Aalborg, Vejle, Horsens, Silkeborg og Randers

– Størstedelen af porteføljen er opført i løbet af de sidste 20 år med en tredjedel opført inden for de seneste tre år. 10% af bruttolejeindtægterne kommer fra regulerede ejendomme, som er bygget før 1992

– De kommercielle ejendomme består primært af lager- og logistikbygninger samt let industri, beliggende i samme regioner som boligporteføljen, hvilket understøtter de operationelle synergier. Heimstaden forventer at afhænde de kommercielle ejendomme gradvist over de kommende år

Kilde: Niam og Heimstaden

Læs også:

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder