PFA’s 55.000 kvm store udviklingsprojekt Nordø - tidligere med projektnavnet Redmolen - i Københavns Nordhavn. Kontorbygningen Spidsen ses på spidsen. Illustration: Imagix ved Anders Peter Amsnæs

Lars Blaaberg tilstår i bestikkelsessag

Lars Blaaberg, tidligere direktør, medejer og medstifter af bygherrerådgivningsvirksomheden V2C har erkendt sin skyld i sagen om såkaldt returkommission i forbindelse med PFA’s 55.000 kvm store Nordø-projekt i Københavns Nordhavn.

Det oplyser Ritzau, som videreformidler nyheden for fagbladet Licitationen.

Lars Blaaberg var tirsdag den første af i alt fire sigtede på anklagebænken i Københavns Byret.

Lars Blaaberg har i retten tilstået, at han sammen med to af de tre øvrige sigtede indgik en ulovlig samarbejdsaftale, som skulle sikre V2C ekstra betaling i forbindelse med PFA’s milliardbyggeri. Ifølge aftalen, som blev til ved hjælp fra en advokat, skulle direktør Willy Rasmussen fra Herlev-entreprenøren WR Entreprise betale 6 millioner kr. til V2C for at sikre sig entreprisen.

Bøde eller fængselsstraf
Lars Blaabergs advokat, Kurt Helles Bardeleben fra Sirius Advokater, har – ifølge Licitationen – argumenteret for en betinget dom til sin klient, fordi Lars Blaaberg ikke tidligere er straffet, og fordi en advokat var med til at lave den ulovlige samarbejdsaftale. Kurt Helles Bardeleben ønsker ikke at kommentere sagen på vegne af sin klient.

Der er tale om en tilståelsessag, hvor Lars Blaaberg ifølge retsmødebegæringen er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 299, stk. 2. Den drejer sig om bestikkelse mellem parter i den private sektor, også kaldet returkommission, og kan straffes med bøde eller fængsel indtil fire år.

Dommen ventes afsagt tirsdag den 15. december.

I slutningen af august gik V2C konkurs i kølvandet på skandalen.

Læs mere i Bestikkelsesanklaget V2C går konkurs: – Vi er alle dybt berørte

Læs også Kurator: Ledelsen i V2C har taget beslutningen

Nyhed breaket i marts
5. marts kunne Estate Media som det første medie oplyse, at pensionsselskabet PFA havde politianmeldt V2C for at tilbyde returkommission i forbindelse med PFA Ejendommes storstilede udviklingsprojekt på Redmolen, der ligger i forlængelse af Århusgadekvarteret i Københavns Nordhavn.

Læs mere i V2C politianmeldt i sag om returkommission

Sagen handler helt konkret om, at Pihl & Søn havde valgt at tippe PFA om, at entreprenørvirksomheden efter sigende var blevet stillet overfor et krav om returkommission, da kontrakten om Redmolen skulle tildeles en entreprenør. V2C var bygherrerådgiver for PFA – PFA har i øvrigt siden tildelt Pihl & Søn kontrakten på 800 millioner kr. Projektet drejer sig om en cirkulær bygning på 26.000 kvm med 5.400 kvm kælder.

Læs mere i Pihl & Søn vinder kontrakt til 800 millioner kr. i Nordhavn

Fire anholdt i juni
25. juni oplyste Københavns Politi, at fire personer var blevet anholdt ved en koordineret aktion. En af dem var medstifter, indehaver og adm. direktør Peer Kisbye, der oprindeligt stod bag V2C sammen med Lars Blaaberg. Lars Blaaberg stoppede omkring årsskiftet 2019/2020 -begrundelsen fra ham lød, at han ville ud at mærke byggepladserne igen, men i forbindelse med politianmeldelsen i marts uddybede V2C:

– På baggrund af sagen har V2C igangsat en intern undersøgelse. Konklusionen er, at det er den tidligere medejer (Lars Blaaberg, red.), der er den ansvarlige i V2C for aftalen. Advokatfirmaets medansvar afklares af retten. Der er ikke afdækket yderligere uregelmæssigheder internt i V2C – og vi har styrket vores kontroller. I V2C har vi reageret så hurtigt og konsekvent som muligt, og vi har gjort alt, hvad der står i vores magt for at fastholde vores kunders, samarbejdspartneres og markedets tillid til V2C og vores uvildighed. Vi er alle i V2C dybt berørte over situationen, og vi beklager den dybt.

Peer Kisbye og Lars Blaaberg stiftede V2C, som står for ’Value 2 Construction’, i januar 2014. Det skete hjemme privat hos Lars Blaaberg.

Estate Media har tidligere uden held forsøgt at få en kommentar fra Peer Kisbye og Lars Blaaberg.

Konferencer & akademier

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder