Estate Media –

Nyheder – Danmark

Bjarne Jensen.
Bestyrelsesformand og partner Bjarne Jensen, Cushman & Wakefield RED

Mægler har forslag til løsning på politisk skandale

For 1,1 milliard kr. kan man få vurderet alle Danmarks boliger én gang for alle, viser artikel i Estate Magasin

Kamilla Sevel

onsdag 2. december 2020 9:43

Branchefolk kritiserer skarpt skiftende regeringers manglende evne til at få styr på de offentlige ejendomsvurderinger. Boligvurderinger er forsinket på 7. år og senest har et nyt lovforslag foreslået, at det offentlige slet ikke kan vurdere erhvervsejendommene.

Nu har en af Danmarks mest erfarne erhvervsmæglere og tidligere vurderingsmand for Realkredit Danmark kommet med et alternativt forslag.

– Aflysningen af de offentlige vurderinger af erhvervsejendomme og forudsigelser om fejl i vurderingerne af de helt almindelige boliger har fået mig til at tænke på en tidligere idé om blot at lade landets 4-5 store boligmæglerkæder vurdere samtlige 2,2 millioner boliger én gang for alle, og så måske gøre det igen om 6-10 år. For 1,1 milliard kr. kan man på den måde få vurderet alle boliger i Danmark, viser mit regneeksempel. Men det er vel næsten for simpelt, siger bestyrelsesformand Bjarne Jensen, Cushman Wakefield RED, og fortsætter:

– Det er ikke uproblematisk at indeksregulere over én kam. Men det kunne for eksempel gøres ved hjælp af en årlig regulering af værdierne som kunne følge det generelle indeks for prisudviklingen i de enkelte delområder af Danmark, og så selvfølgelig suppleret med de korrekte handelspriser for de ejendomme som faktisk bliver handlet, siger Bjarne Jensen.

Vurderingsstyrelsen holder fast i, at den skandaleramte digitalisering er bedst.

– Ejendomsvurderinger og den efterfølgende skatteopkrævning er efter vores opfattelse en klassisk myndighedsopgave. Herudover kan der peges på, at en udlicitering af opgaven ville være forbundet med væsentlige, kontinuerlige omkostninger, da ejendomsvurderingerne efter gældende regler skal foretages løbende. Endvidere vil der med en udlicitering fortsat skulle opretholdes en forholdsvis omfattende administration på området til blandt andet klagesagsbehandling og for at sikre ensartethed på tværs af landet og ejendomssegmenter. Udfordringen består således ikke mindst i, at vurderingerne skal foretages ud fra ensartede metoder, hvilket blandt andet sikres med statistiske metoder, siger underdirektør Morten Jensen, Vurderingsstyrelsen.

Men den ’køber’ Bjarne Jensen ikke.

– Problemet er, at alternativet ikke er et velfungerede, automatiseret IT-system. Alternativet er skiftende regeringers sindssyge milliardudgifter til et system, der automatisk skal klare noget som ingen automatiske systemer kan, og set i den kontekst, så kunne det være uendelig meget billigere én gang for alle at få vurderet de boliger, og så derfra lave et fornuftigt system til at komme videre med, siger Bjarne Jensen.

Estate Magasin giver dig hele historien i den seneste udgave. Læs artiklen ’De spildte milliarder’ og se regneeksemplet online her frem til 2. januar, hvor den efterfølgende kun er tilgængelig for Pluss-abonnenter. Du finder den på side 22.

( Besøgt 748 gange, 1 besøg i dag )

Læs også:

Kommentarer

Seneste nyt

Karen Mosbech: Jeg har behov for et nyt kapitel med mere fleksibilitet

Pluss, Virksomheder og mennesker / torsdag 21. januar 2021

Coop køber Peter Zobel-ejendomme for trecifret millionbeløb i Nordsjælland

Pluss, Investering, Retail, Transaktioner / onsdag 20. januar 2021

Pensionskasser satser mere og mere på ejendomme – runder 200 milliarder kr.

Investering / torsdag 21. januar 2021

Investorgruppe køber op til stort boligprojekt i Københavns Sydhavn

Pluss, Investering, København, Transaktioner / onsdag 20. januar 2021

42 procent forventer lavere priser på detailejendomme

Investering / torsdag 21. januar 2021

Private erhvervsfolk stifter asset management-selskab for velhavere

Pluss, Asset Management, Investering / onsdag 20. januar 2021

Kommende konferencer

Tirsdag den 26. januar kl. 10:00

WEBINAR Joint venture og strategiske partnerskaber

– fælles udvikling af ejendomme og værdier

Tirsdag den 2. marts kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Køge 2021

- fra købstad til knudepunktEstate Podcast

Seneste nyheder