Projekt ’Kastaniehjørnet’ midt i Billund. Illustration: BIG

Ejendomsvenlighed: Jylland igen stærkt repræsenteret i toppen – se hele listen

Billund, Thisted og Herning kommuner indtager henholdsvis en placering som nummer 1, 2 og 3.

Placeringerne fremgår af en ny undersøgelse fra Ejendomdanmark, der igen i år har målt på kommunernes ejendomsvenlighed.

Billund Kommune har før indtaget topplaceringen – både i 2016 og 2017. I år slår kommunen sidste års vinder, Thisted, på målstregen. Det er ikke meget, der skiller de to kommuner ad, men blandt andet en lavere grundskyldspromille betyder, at Billund trækker det længste strå.

Billund klarer sig godt i alle henseender. Kommunen har ingen timepris på byggesager eller dækningsafgift, grundskylden er med sine 18,48 promille den fjerde laveste i landet og for sagsbehandlingstiden på byggesager og ejendomsforbrydelser, ligger de i den bedste fjerdedel.

Kilde og grafik: Ejendomdanmark

– Jeg er meget tilfreds med, at vi nu igen kan indtage en førsteplads i ejendomsvenlighed. I Billund Kommune har vi altid arbejdet målrettet på at være så erhvervs- og ejendomsvenlige som muligt. Det ses blandt andet i, at vi aldrig har og – efter min bedste overbevisning – aldrig vil komme til at opkræve dækningsafgift, siger Billund Kommunes borgmester, Ib Kristensen (V).

Han peger også på, at en lav grundskyld og en kort sagsbehandlingstid vægter højt.

– De seneste år har vi nedbragt sagsbehandlingstiden på byggesager markant. For mig betyder det utroligt meget at have et godt forhold og skabe gode rammer for vores ejendomsejere, siger borgmesteren.

Ejendomdanmarks adm. direktør, Jannick Nytoft, roser Billund.

– Billund fortjener stor ros og anerkendelse for endnu engang at have lagt sig i selen for at skabe gode vilkår til erhvervsliv og ejendomsejere. Det er særligt vigtigt i en tid, hvor dansk økonomi i forvejen er presset i knæ på grund af coronakrisen. Færre skatter og afgifter er en hjælpende hånd til et endog meget presset erhvervsliv, siger han.

Jylland stærkt repræsenteret i top-10
Det er niende år i træk, Ejendomdanmark måler på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner. Igen i år ligger de jyske kommuner generelt lunt i svinget. I Region Syddanmark indtager Billund førstepladsen, mens Sønderborg tager en syvendeplads.

Hele 9 ud af 10 kommuner i top-10 er jyske – kun sjællandske Ringsted Kommune er ikke jysk.

På landsplan går det overordnet set bedre på to ud af de seks parametre, som indgår i undersøgelsen set i forhold til sidste år. På den positive side er ejendomsforbrydelser faldet med 8,2 procent, og ligger nu på et historisk lavt niveau. Derudover har en række kommuner sænket dækningsafgiften.

Kommunerne har dog også bevæget sig i en mere negativ retning. Sagsbehandlingstiden på byggesager er steget svagt det sidste år, og timeprisen for sagsbehandlingen af byggesager er i gennemsnit steget med næsten 60 kr. per time. To kommuner har sat grundskylden op, mens resten har holdt den i ro. Der er ikke sket ændringer i antallet af lejeregulerede kommuner.

 

Ranglisten med alle andets 98 kommuner

Kilde og tabel: Ejendomdanmark

 

Læs også Ejendomsvenlighed – se top og bund over landets kommuner i 2019

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder

Emil Harritshøj: Sug viden til dig og husk at dele ud af din egen