Svendborg. Foto: Steffen Stamp

Sådan ændrer Covid-19 detailhandlen

Hvad betyder coronakrisen for handelslivet i danske byer?

Der er Realdania i gang med at undersøge, hvorfor den filantropiske forening i foråret indledte en undersøgelse af butikslivet i otte byer – Randers, Horsens, Thisted, Vejen, Svendborg, Nakskov, Helsingør og Rønne.

Det er Urland og Institut for Center-Planlægning (ICP), som i fællesskab udfører undersøgelsen. Ud over at belyse konsekvenserne af coronakrisen for byernes handelsliv er formålet med undersøgelsen at få større klarhed over handelslivets rolle, tilstand og organisering i byerne generelt.

– Den første registrering har vist os tegn på, at de tendenser, vi allerede ser i forhold til øget nethandel samt øget konkurrence mellem bymidter og aflastningscentre, er accelereret under og efter coronanedlukningen i foråret.

– Overvågningen bekræfter blandt andet, at meget handel foregår decentralt langs byernes indfaldsveje og i erhvervsområder, hvor blandt andet havecentre og butikker med boligudstyr klarede sig godt under forårets coronanedlukning. I bymidterne var især små, lokale butikker og serveringssteder hurtige til at finde modeller for at holde åbent – fysisk og på nettet, siger partner og projektchef Ditte Marquard Jessen, Urland, i en kommentar til den igangværende undersøgelse.

Konkret blev åbningsforhold hos butikker, behandlere og serveringssteder i de otte byer registreret. Første gang i maj 2020. De to efterfølgende registreringer sker i november 2020 og april 2021. Data bliver herefter sammenholdt med viden fra byernes handelsstandsforeninger.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder

Videre til værktøjslinje