Godt eller skidt – internationale investorer i ejendomsmarkedet

I denne uge købte Hines den ejendom i Nordhavn, som er næsten symbolet på udviklingen i den nye hippe bydel nord for Københavns centrum.

Portland Towers var nemlig en af de første ejendomme i Nordhavns byudvikling udviklet af NCC Property Development til deres koncept Company House. Ejendommen, der i virkeligheden er to siloer, ligger på Sandkajen, som blev etableret i 50’erne og 60’erne, og her byggede Aalborg Portland så sent som i 1979 siloerne til opbevaring af cement. NCC fik den gode idé – i øvrigt som selskabet også havde brugt på Islands Brygge – at bevare siloerne i stedet for at rive dem ned. Derfor er der monteret kontorer uden på siloerne, og 24 m over terræn ’svæver’ syv etager.

Sælger af ejendommen var tre danske pensionskasser. Køber var det familieejede amerikanske investeringsselskab Hines. Når jeg tager ordet “familieejet” med er det, fordi det er et ord, som Hines har med som en af de allerførste informationer i al kommunikation fra firmaet. De er stolte af at være et familiefirma, selvom selskabet i dag er vokset betragteligt og forvalter værdier for 1.070 milliarder kr., så vil de gerne udtrykke det nære, sympatiske og næsten intime i det multinationale.

Hines er blot et eksempel på en udenlandsk investor, og der er mange andre for på trods af, at der er sket en opbremsning i transaktionerne i forbindelse med lagerbeskatningen, så er Danmark et interessant marked. Men internationale investorer er lige så forskellige i deres strategi, attitude og tilgang til markedet, som danske er. Nogle går efter meget hurtige afkast, mens andre går efter langsigtede investeringer. Nogle går efter en optimering og positionering af deres brand, der indbefatter at bygge bånd til kunder og lejere, mens andre kører forretningen som en ren rugbrødsfabrik, hvor eneste tilknytning til kunderne i butikken er den månedlige lejeopkrævning.

Derfor er det også forkert, når internationale investorer bliver betragtet som en samlet gruppe med fælles dagsorden. Det er de ikke. Af og til popper diskussionen op om, hvorvidt det er uhensigtsmæssigt, at vi i den grad sælger ud af vores kulturelle arv i ejendomsmassen til udlændinge i disse år. Og ikke mindst, hvilken betydning det får. Jeg tror personligt ikke, det har nogen signifikant betydning, om det er danskere eller udenlandske selskaber, der ejer ejendommene.

Sandheden er, at de udenlandske investorer på mange måder har været med til at hæve barren for den danske ejendomsbranche med større krav til data og forståelse af ejendommenes muligheder og udfordringer. Det er ikke mindst derfor, at de allerfleste danske ejendomsaktører synes, at udenlandske investorer har været med til at gøre noget godt for markedet – for de har været med til at professionalisere det.

I forbindelse med Corona er 70’ernes køb-dansk-kampagne blevet genopfrisket på nethinden, for når eksporten har det svært, og vores hoteller ikke kan tage udenlandske gæster, så er det endnu vigtigere, at vi alle køber ind lokalt. Men medmindre man køber gulerødder fra en lokal bondegård, så er det meget få produkter, der ikke er internationale i en eller anden form i 2020. Sådan er det også med investorerne. Kapitalen strømmer frit over grænserne i disse år, og det bliver hverken praktisk muligt eller ønskværdigt at stoppe den, for vi bliver meget klogere af, hvordan andre driver deres forretning i kombination med vores egne erfaringer.

De sidste måneders politiske hetz mod ejendomsbranchen må ikke føre til “dem og os”. Naturligvis skal der stilles krav til god opførsel, og det gælder både danskere og udlændinge. Men danske investorer kan lære meget af de internationale selskabers tilgang til ejendommene og vice versa.

Når der kategoriseres og generaliseres, så kommer det åbne sind næsten altid under pres, og det er ikke sympatisk. Det gælder i ejendomsmarkedet, som i så mange andre af livets aspekter.

Og som en lille krølle på den historie, så er det en kilometersten i Nordhavnens udvikling, at hele bydelen nu er kommet så langt, at de første investorer begynder at planlægge deres exit. Det varsler godt for den videre udvikling.

Læs de seneste kommentarer i Redaktørens Blog her

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder