Adm. direktør Henrik Garver. Foto: FRI

Rådgivere og ingeniører optimistiske efter hård opbremsning

Den nye ’Oktober 2020 konjunkturmåling’ fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, har taget temperaturen på de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder i perioden, hvor Danmark har været underlagt restriktioner som følge af Covid-19.

Analysen viser, at FRI-virksomhederne er kommet stærkt igennem den første bølge og starten af anden bølge af pandemien.

Det er særligt en øget efterspørgsel som følge af det lempede anlægsloft, der har affødt mange nye opgaver inden for offentligt byggeri, infrastruktur, miljø og energi. Til gengæld er det private byggeri og erhvervsbyggeriet gået mærkbart tilbage. Virksomhedernes eksport er også voldsomt påvirket.

Udviklingen viser derfor, at de politiske tiltag, herunder suspenderingen af anlægsloftet i 2020 og frigørelse af midlerne i Landsbyggefonden, har virket efter intentionen, siger FRI’s adm. direktør, Henrik Garver.

Positive forventninger
I Vestdanmark forventer 15 procent af virksomhederne at have flere ansatte om seks måneder. Øst for Storebælt er tallet 23 procent. I forhold til seneste konjunkturmåling fra april er forventningerne ændret markant i en positiv retning. Udviklingen er gået fra en reduktion i antallet af ansatte på tværs af landsdelene til en forventning om, at der er brug for alle nuværende medarbejdere og nyansættelser.

Virksomhedernes forventninger til ordrebeholdningen om seks måneder er ligeledes steget markant. 9 procent af virksomhederne forventer en større ordrebeholdning i vest mod 19 procent i øst.

– Vores nye analyse viser, at det tydelige dyk i ordrebeholdningen, som blev udløst af coronapandemien, og som toppede i maj, hvor vi kunne registrere at ordrebeholdningen var nede med 15 procentpoint, er afløst af nye opgaver og fornyet vækst, siger Henrik Garver i en kommentar til analysen.

Fakta: Konjunkturmålingen

Konjunkturmålingen er udarbejdet af Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Undersøgelsen er gennemført i september og oktober 2020. Virksomheder, der repræsenterer 91 procent af de ansatte i FRI’s medlemsvirksomheder, har besvaret undersøgelsen

 

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Se alle

Seneste nyt

Populære nyheder