Tabt butiksleje stiger med næsten 20 procent på 1 år

Helt som ventet viser en ny analyse fra ejendomsbranchens erhvervsorganisation, Ejendomdanmark, at der er flere butikker med tomme ruder og til leje-skilte end for et år siden. Det skyldes især Covid-19.

I juli 2020 lå tomgangen for shoppingcentre på 8,2 procent. Til sammenligning havde gadebutikker en tomgang på 7,6 procent. Det er 1,3 procentpoint mere end sidste år, og det betyder, at shoppingcentrenes tabte butiksleje er steget med næsten 20 procent på 1 år. Særligt nedlukningen i foråret bidrog til den negative udvikling, og nu står et usikkert efterår for døren.

– Jeg er bange for, at vi kan stå over for et efterår, hvor hjælpepakkerne er udløbet, men problemerne er blevet, og butikkerne må lukke på stribe. Udviklingen i Corona kan også spille ind på købelysten i de kommende måneder, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

Analysen fra Ejendomdanmark viser, at butikkerne har ophobet restancer og henstand for 2,5 milliarder kr. Samlet er knap 10 procent af årets butiksleje i restance.

– Ejendomsbranchen har bidraget til at holde hånden under butikslivet, men vi kan desværre ikke kunne hjælpe alle på lang sigt, siger Jannick Nytoft.

Særligt ramt
Per Nyborg, adm. direktør i Institut for Center-Planlægning, fremhæver, at udvalgte butikskæder har reduceret antallet af butikker i danske shoppingcentre, ligesom der har været enkelte konkurser.

– Vi er for alvor spændt på, om der vil ske en yderligere reduktion i antallet af butikker i løbet af efteråret. En del butiksejere har klaret sig igennem med støtte via hjælpepakker. Når hjælpepakkerne ændres eller falder væk, er der en betydelig risiko for, at vi vil se flere butikslukninger – især hvis smittetrykket igen er stigende, siger Per Nyborg.

Særligt shoppingcentrene i Region Hovedstaden og Region Syddanmark har oplevet højere tomgang end resten af landet.

Læs også:

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder

Videre til værktøjslinje