Christen Købkes Gade i Aarhus. Foto: Wikipedia
Christen Købkes Gade i Aarhus. Foto: Wikipedia

Ejendomsvurderinger forsinkes igen – skatteminister stærkt utilfreds

Nærmest så sikkert som amen i kirken bliver de allerede forsinkede ejendomsvurderinger endnu engang udskudt. Udviklings- og Forenklingsstyrelsen har orienteret Skatteministeriet om, at der fortsat er udfordringer med de nye ejendomsvurderinger.

Det betyder, at de første nye ejendomsvurderinger, som skulle være kommet i efteråret i år, udskydes til sommeren 2021.

Forsinkelsen her og nu skyldes, at de nødvendige tests af de første vurderinger har været vanskeligere at gennemføre end forventet. Samtidigt er styrelsen blevet udfordret af hjemsendelser i forbindelse med Covid-19, oplyser skatteminister Morten Bødskov (S).

Derfor har han bedt om en ekstern gennemgang, der skal klarlægge udfordringernes omfang og konsekvenser.

– Forsinkelsen er på ingen måder acceptabel. Mange har set frem til at få en mere retvisende ejendomsvurdering og få klarhed over deres fremtidige boligskatter. Regeringens kasseeftersyn af skattevæsenets it-projekter viste i efteråret 2019, at tidsplanen for udsendelsen af de nye ejendomsvurderinger var risikofyldt og stram. Dengang var meldingen dog fortsat, at de nye ejendomsvurderinger kunne udsendes fra 2. halvår af 2020 og frem. Regeringen har hele tiden gjort det klart, at den ikke kommer til at forcere udsendelsen af vurderingerne med et ufærdigt system på bekostning af boligejernes tryghed, siger skatteministeren.

’Projektet har udviklet sig kritisk’
Det samlede ejendomsvurderingsprojekt er stort og komplekst. Flere hundrede medarbejdere udvikler it-systemet, der skal gøre det muligt at udsende vurderinger af 2,2 millioner ejendomme, som alle er forskellige. Systemet skal kunne indhente salgsoplysninger, måle afstand til motorveje, vurdere ejendommenes stand. I sidste ende skal det blandt andet understøtte, at der kan udsendes 3 millioner skræddersyede tilbud om for meget betalt boligskat til tidligere og nuværende boligejere.

Skatteministeren har onsdag aften med forligspartierne drøftet muligheden for en ekstern gennemgang af ejendomsvurderingsprojektet.

– Som skatteminister kan jeg ikke acceptere, at vi gang på gang udsætter de nye ejendomsvurderinger. Boligejerne har krav på en tidsplan, der holder. Projektet har udviklet sig så kritisk, at jeg mener, forligskredsen har brug for rådgivning fra nogen, som hverken er en del af forvaltningen eller af de konsulenthuse, der udvikler på systemet. Vi skal til bunds i den her sag, siger Morten Bødskov.

Direktør stoppet med øjeblikkelig virkning
Som Estate Media har skrevet, stoppede Andreas Berggreen mandag med øjeblikkelig virkning som direktør for Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.

Det skete efter ’gensidig aftale’, oplyste styrelsen uden at ville gå i detaljer.

Læs mere i Topdirektør stopper øjeblikkeligt efter kaos med ejendomsvurderinger

Onsdag havde Skatteministeriet hasteindkaldt Folketingets skatteordførere til en orientering om det nye ejendomsvurderingssystem, som udvikles af Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.

Der er ikke blevet lavet nye ejendomsvurderinger siden 2013, da Rigsrevisionen kritiserede de eksisterende vurderinger for ikke at flugte med de reelle handelspriser. Et helt nyt boligskattesystem skulle være trådt i kraft i 2021, men den fulde implementering var allerede udskudt til 2024 på grund af it-problemer.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder

Emil Harritshøj: Sug viden til dig og husk at dele ud af din egen