Foto: New Frontier Tinyhomes

Kommune vil lokke nye borgere med ultrabæredygtige boligformer

Der kommer ikke til at være langt fra sengen til morgenkaffen i Middelfart Kommunes nye bydel i Brenderup, som ligger godt 20 km øst for kommunens hovedby. Planen er nemlig, at bydelen skal bestå af cirka 30 såkaldte tinyhouses. Det er huse, som skal holde sig på et ganske lavt antal kvm, og hvor man skal være kreativ i designet for at få plads til det hele. Målet med de mindre huse er, at man hurtigere kan betale dem af og leve gældfrit.

Middelfart Kommunes topembedsmand, teknik- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen, er positiv overfor idéen. Derfor har de længe været på udkig efter en passende grund, hvor projektet kunne lade sig gøre. Nu har kommunen er altså købt en landejendom på 4,3 hektar. Køberen står allerede klar. Det er foreningen Grobund Brenderup, som står klar med penge og beboere.

– Der er allerede mange, der er interesseret i at flytte derud, siger Thorbjørn Sørensen til Estate Pluss.

Der er dog den udfordring, at Erhvervsstyrelsen skal sige god for projektet, før lokalplanen, som er under udarbejdelse, kan blive til virkelighed for kommunens nye borgere. Den største udfordring ved projektet er nemlig, at husene skal være off-grid. Det betyder, at husene selv skal producere strøm og efter planen ikke skal kobles til det kommunale afløb. Brugsvandet skal komme fra himlen.

– Vi giver plads til sådan et projekt, fordi vi er optaget af tre ting i kommunen: boligudvikling, bæredygtighed og fællesskaber. Det her projekt lever op til alle tre ting, siger Thorbjørn Sørensen.

Han forklarer, at det hænger sammen økonomisk, at kommunen køber jord ind og vælger at prøve nye ting, som er oppe i tiden, hvis det kan tiltrække nye borgere til.

– Det her projekt hviler i sig selv rent økonomisk. Grunden kommer til salg til markedspris, og hvis vi får 20-30 nye familier ind, så bliver kommunens økonomi mere robust. Hver gang vores indbyggertal vokser med 100 får vi 5 millioner kr. mere i bloktilskud, siger han.

Det er på denne mark nær Middelfart, at 30 minihuse kommer til at stå engang i fremtiden

Hos Grobund Brenderup er man lykkelige over kommunens tilgang til det altruistiske projekt, hvor husene såmænd også skal bygges af enten økologiske materialer som f.eks. halm eller genbrugsmaterialer. Den nye bydel kommer til at arbejde sammen med Brenderup Højskole om byggeriet. En af de kommende beboere ser frem til at kunne leve på en helt ny måde i den nye bydel.

– Det handler om at hoppe ud af hamsterhjulet og stoppe med at være slave af at skulle tjene rigtig mange penge og betale regninger hver eneste måned. Vores oplevelse er, at vi ikke kan følge med, og vi vil så mange andre ting i livet, som ikke er muligt at gøre, fordi man er bundet op og ikke har ret meget fritid, fortæller Tine Gammelgaard Benstrup til Fyens Stifttidende.

Middelfart Kommune udbyder ikke kun bæredygtige boliger til dem, som vil være gældsfri. Kommunen går også med planer om at købe en grund, som skal blive til et såkaldt ‘Tesla-kvarter’, hvor beboerne kan leve bæredygtigt ved at omfavne højteknologiske løsninger.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder