Ejendomspriserne 2020: Fem kæmper om Årets transaktion – giv din stemme

For niende år i træk uddeler Estate Media den 10. september priser til en række profiler i ejendomsbranchen, der på forbilledlig vis har været med til at vise best practice inden for sit felt.

Som optakt til prisuddelingen zoomer redaktionen denne gang ind på de nominerede til ’Årets transaktion’. Frem til og med den 26. august kan du nå at afgive din stemme på de nominerede til Ejendomspriserne, som fra i år har skiftet navn fra Estate Media Priserne. Priserne består af i alt fem priser – Årets projekt, Årets transaktion, Årets forbillede, Årets velkomst og hovedprisen; Ejendomsprisen.

Læs mere i Ejendomspriserne 2020: Se de nominerede og stem på dine kandidater

Årets transaktion

Prisen går til en aktør, der har gennemført årets mest spektakulære transaktion i form af størrelse, karakter, sammensætning eller på grund af de involverede aktører. Prismodtageren vil oftest være en rådgiver i form af en advokat eller erhvervsmægler, men kan også være køber eller sælger, og der kan både være tale om en ejendomstransaktion eller en transaktion i branchen, der på den ene eller anden måde har været nyskabende eller trendsættende.

 

Weidekampsgade – Thon og KLP

En af det forløbne års største handler er salget af Weidekampsgade 12-16 på Amager. Området omkring Weidekampsgade er del af et større grundområde, som blev købt af norske Halgrimm Thon tilbage i begyndelsen af 00’erne. I takt med stigende priser i det københavnske marked følte Thon sig fristet til at sælge. Samtidig var ejendommen et kærkomment supplement til den kontorportefølje, som KLP er ved at opbygge af ejendomme flere steder i København.

I forløbet med salget af Weidekampsgade er KLP Ejendomme blevet rådgivet af Kromann Reumert, mens sælger blev rådgivet af Cushman & Wakefield RED og Accura.

Weidekampsgade er nomineret, fordi det var handelen, der flyttede markedsafkastet for kontorejendomme markant ned med cirka 0,4-0,5 procentpoint i slutningen af 2019 og dannede et nyt ’benchmark’ i markedet, som holder endnu.

 

Danske Bank – Standard Life/Capital Investment og KanAm Grund/Thylander Gruppen

Er der plads til flere butikker? Tør man binde an med flere byudviklingskoncepter? Det er nogle af de spørgsmål, som man ikke mindst efter Corona, må spørge sig selv om. Ikke desto mindre er der nu et nyt levende kvarter på vej i København i en ellers lidt stille ende af det absolutte centrum takket være Thylander Gruppens køb af Danske Banks domicil i Laksegade mv.

Bag salget af 2020’s indtil videre største handel står den britiske kapitalforvalter Aberdeen Standard Investments, som købte ejendomskomplekset i 2016 for 1,4 milliard kr. Den nye transaktionssum beløber sig til over 2 milliarder kr. og viser, hvor meget et proaktivt arbejde med plangrundlaget kan betyde for prisudviklingen.

Thylander Gruppen gør købet efter at være gået i partnerskab med den tyske pensionskasse Ärzteversorgung Westfalen-Lippe repræsenteret af Kanam Grund Group. Handlen er formidlet af CBRE på vegne af Aberdeen Standard Investments repræsenteret ved Capital Investment. Køber var rådgivet af Colliers International og Accura. EY Real Estate Corporate Finance rådgav Ärzteversorgung Westfalen-Lippe.

 

Copenhagen Towers – Solstra og Niam

Den svenske ejendomsfond Niam købte i september 2019 kontor- og ejendomskomplekset Copenhagen Towers i Ørestad, hvilket i alt blev en transaktion til 2,3 milliarder kr. eller næsten omkring 0,8 milliard kr. større end den næststørste handel i 2019.

Copenhagen Towers består af tre kontorbygninger, herunder det markante 21 etager høje ’North Tower’, og en hotelbygning, også kendt som ’Det Sorte Tårn’. Hotellet, Crowne Plaza Copenhagen Towers, der med awards som ’World’s Greenest Hotel’ og ’Most Cutting Edge Green Hotel in the World’ er et forbillede inden for grøn hoteldrift, stod færdigopført i 2009. Kontorbygningerne er Leed Platinum-certificeret.

Kombinationen af hotel og kontorlokaler har fungeret efter hensigten og kombinationen af bæredygtige kontorlokaler med mulighed for tilkøb af en lang række serviceydelser er et koncept, der i den grad har bevist sin levedygtighed på erhvervslejemarkedet, hvor flere andre lignende koncepter er på vej. Colliers var mægler på handlen.

 

Swecos køb af Kant Arkitekter

De seneste år har flere ingeniører opkøbt arkitektfirmaer af meget forskellige grunde. I 2018 blev konsolideringen i rådgiverbranchen kickstartet med Swecos opkøb af Årstiderne Arkitekter. Siden har flere rådgivende ingeniørvirksomheder fulgt trop, og i 2020 blev endnu et markant opkøb gennemført i branchen. Swecos opkøb af Kant Arkitekter, der blev offentliggjort i marts 2020.

Kant Arkitekter er flyttet ind i Swecos kontor i Ørestad. Det samme gjorde Årstiderne Arkitekter tilbage i 2018. Visionen og målet er, at fremtidens rådgivere skal bidrage med en simpel forretningsmodel, hvor alle kompetencer er samlet ét sted – også helt fysisk – og hvor kunderne oplever, at det fremfor alt er mere enkelt at gøre forretning, end det var i går.

 

Nyropsgade – Proark og Pensam

Ejendomskoncernen Proark købte ejendommen Nyropsgade 39-43 i København V i 1997 af konkursboet efter Spies. Siden da har ejendommen huset Privatteateret og fra 2010 Bremen Teater og fungeret som kontorejendom.

I juni 2020 solgte Proark den kendte ejendom til Pensam for 233 millioner kr. Pensionsselskabet går i gang med en omfattende udvikling af ejendommen som del af selskabets ’Citystrategi’. En strategi, der er udviklet i erkendelse af, at muligheden for at opbygge en portefølje i et konkurrencepræget marked er større, hvis man selv bestemmer takten.

Nyropsgade 39 er i sig selv en relativt lille ejendom på knap 7.000 kvm, men den passer perfekt ind i Pensams nye city-strategi og følger i hælene på købet af en ejendom ved Rådhuspladsen i Farvergade/Regnbuepladsen.

 

Hvis du ikke allerede har stemt på din favorit til Årets transaktion, kan du stemme på den og de nominerede i de fire andre kategorier i forbindelse med Ejendomspriserne 2020. Stem via linket her

Du kan kun stemme én gang – god fornøjelse!

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder