Estate Media –

Nyheder – Danmark

Hjælpepakker løber snart ud, mens hovedstaden sætter ny rekord i tomme butikker

Ved indgangen til juni var lejen per kvm i København by 21 procent lavere end for butikslokaler udbudt for to år siden

Søren Duran Duus

torsdag 2. juli 2020 6:25

København har netop nu rekordmange udbudte lokaler i de 17 år, erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk har eksisteret.

To erhvervsmæglere fra Cushman & Wakefield RED og La Cour & Lykke peger på, at særligt indre by har fået en del nye butiksarealer, og at markedet på længere sigt formentlig vil tilpasse sig og få lavere tomgang – men på kort sigt kan coronakrisen udløse flere tomme kvm, vurderer de.

Inden coronakrisen for alvor satte ind, oplevede København by med hovedstaden samt Frederiksberg, Tårnby og Dragør det højeste udbud af butikslokaler i hvert fald de seneste 17 år, fremgår det af den nye statistik.

Udbuddet af butiksarealer i København by er steget tre kvartaler i træk og ligger i 2. kvartal på 6 procent.

På landsplan er knap 1.800 butikslokaler udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu, heraf ligger 258 i København by og yderligere 79 i Københavns omegn. I Københavns Kommune er der 226 udbudte lokaler, derefter følger Frederiksberg med 29, Gentofte med 21 og Gladsaxe med 10.

– Udviklingen hænger sammen med nye indkøbsmønstre, for eksempel øget nethandel. Desuden har det centrale København gennem 8-10 år fået udviklet nye butiksarealer, der svarer til, at vi havde fået en ekstra Købmagergade. Den ombyggede postejendom på netop Købmagergade er blot ét eksempel; der er også gennemført ’huludfyldning’ flere steder på de store indkøbsstrøg, ofte ved at inddrage gårdareal i butikslejemålet. Det har skabt pres på lejeniveauet, og nogle steder vil vi se en tilpasning af lejen og formentlig en konvertering af butikslokaler til andre formål, siger partner med ansvar for detail Kristian Vinggaard, Cushman & Wakefield RED.

Ved indgangen til juni var lejen per kvm i København by 21 procent lavere end for to år siden for butikslokaler udbudt på Ejendomstorvet.dk. I Københavns omegn er lejeniveauet for udbudte lokaler faldet 14 procent siden 2018.

Kan frygte udfasning af hjælpepakker
Hos La Cour & Lykke med speciale i mindre erhvervslokaler i Storkøbenhavn hæfter partner og erhvervsdirektør Kristian Hartmann sig ved de mindre butikslokaler.

– Vi har let ved at komme af med især de mindre butikslokaler i øjeblikket, men vi kan godt frygte, hvad der sker, når hjælpepakkerne snart løber ud. Mange venter stadig på pengene, og for eksempel restauranter har haft det svært og lider under begrænset turistflow uden krydstogtskibe og uden for eksempel asiatiske rejsende. Dagligvarebutikkerne klarer sig fint, men flere brancher inden for detailhandel og spisesteder vil på kort sigt nok få luget ud blandt de svageste, siger Kristian Hartmann.

Det aktuelle udbud af butikslokaler i København by er på 6,0 procent af det samlede butiksareal – næsten en tredobling fra niveauet i 2016 på 2,3 procent. I samme tidsrum er udbuddet i omegnskommunerne fordoblet fra 2,1 til 4,3 procent.

København by har knap 1,3 millioner butikskvm eller cirka 10 procent af det samlede butiksareal i landet. Københavns omegn har næsten 900.000 kvm butikker.

Læs også:

Kommentarer

Seneste nyt

Nrep henter projektudviklingsdirektør hos Danica Ejendomme

Pluss, Virksomheder og mennesker / torsdag 13. august 2020

Dansk familieejet investor køber stor portefølje af international investor

Pluss, Investering / torsdag 13. august 2020

Kommune sælger 22.000 kvm. grund

Industri og logistik / torsdag 13. august 2020

To nye på vej i Byggesocietetets landsbestyrelse

Virksomheder og mennesker / torsdag 13. august 2020

– Markedsfører en tredjedel af boligmarked med proptech

PropTech, Pluss, Nordisk / torsdag 13. august 2020

Vinder opgave på journalisthøjskole-grund

Bolig, Byggeri / torsdag 13. august 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 20. august kl. 09:00

Erhvervslejeloven

- nyeste afgørelser og praksis

Tirsdag den 25. august kl. 09:00

VENTELISTE - Paragraf 5, stk. 2

- konsekvenser og fremtidsperspektiver

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland