Ugen i Ejendom: Bestikkelsessag ruller videre, Spies-ejendom skifter hænder og sommeren står for døren

For præcis et år siden, da Ugen i Ejendom sidst var på vej på sommerferie, kunne jeg her i spalten byde velkommen til den helt nyslåede boligminister.

– Det kan godt være, der vil være nogle holdningsmæssige forskelle mellem flere af branchens aktører og Kaare Dybvad, men der er ingen tvivl om, at det nu bliver kvalificerede holdningsprægede diskussioner mellem en minister, der interesserer sig oprigtigt for området og så branchen på den anden side, skrev jeg.

Og ja, det skal jeg da lige love for blev indfriet. Efter lovmæssig tørke i flere år, så fik vi både en boligreguleringslov og en ejerlejlighedslov i regeringens første leveår, som blev et heftigt arbejdsår i ejendomsbranchen såvel som alle andre steder i Danmark og verden. Og selvom branchen ikke har været vild med det hele, har det været godt for branchens udvikling på den lange bane at få en minister, der rent faktisk interesserer sig for branchen.

Når jeg tænker tilbage, så kan jeg ikke lade være med at sidde med følelsen af “er det virkelig kun et år siden”. Og ja, det er det. Følelsen skyldes ikke kun et heftigt arbejdspres i branchen først med overvejelser om, hvordan man forberedte sig bedst på en opbremsning i markedet efter flere års forventeligt ræs på toppen af konjunkturerne. Men naturligvis også på, at opbremsningen  – i øvrigt ligesom alle andre kriser – kom helt anderledes end forventet.

Flere gange har der på facebook floreret opslag om hverdagsbetragtninger fra primo april, som selv de mest hard core fremtidsforskere, PropTech-guruer og hvad ved jeg, ikke kunne forudse. Men jeg synes godt, at man kan være stolt af ejendomsbranchen. For på trods af, at den ofte får på puklen for ikke at udvikle sig og være konservativ, så gik det faktisk ganske hurtigt med at håndtere nedlukningen og omstille sig digitalt til at håndtere bekymrede lejere og forbeholdne investorer og ikke mindst få byggepladser og projekteringer til at fortsætte.

I sommerudgaven af Estate Magasin bringer vi en tidslinje. Den har vi sat sammen for at vise, hvor ekstrem en udvikling, vi har været igennem på utrolig kort tid med udmeldinger, der hver gang har haft stor betydning ikke bare for det danske samfund som helhed, men også helt specifikt ramt ejendomsbranchen. Helt særligt segmenterne hotel og butik, mens kontorejendomme og boligmarkedet har afpareret og primært står tilbage med tilpasninger og nye krav om plads til hjemmearbejdsplads og et nøjere tjek af de steder i ejendommene, hvor vi mødes og skal sikres god plads.

Igennem et år er der nogle nyheder, der trækker langt flere læsere end andre, og den sidste af den type nyheder før nedlukningen 11. marts handlede om, at PFA havde politianmeldt en af stifterne af V2C. Sagen var spektakulær fra starten. PFA blev igen omdrejningspunktet, og jeg er helt sikker på, at med Rasmus Trads-sagen i erindring, så ønsker PFA på ingen måde at blive kædet sammen med ufin adfærd igen. Men det var derfor naturligvis også helt rigtigt af pensionskassen at gå til politiet, da de fik mistanke om, at V2C havde krævet returkommission af entreprenørfirmaet Pihl for at anbefale dem som entreprenør på Redmolen i Nordhavn. Efterfølgende har Pihl fået kontrakten alligevel, og man kan dermed konstatere, at Pihls valg om at informere PFA ikke har stået i vejen for kontrakten.

Denne uges mest læste nyhed blev opfølgningen på V2C-sagen. For i denne uge skred politiet nemlig til anholdelse af 4 involverede profiler. 3 fra V2C og deres advokat, der efter sigende skulle have berigtiget returkommissionen, og derfor da heller ikke længere er i det advokatfirma, hvor det hele foregik. Nu ruller sagen, og der er meget på spil – ikke mindst branchens rygte.

Peer Kisbye og Lars Blaaberg var begge partnere i V2C indtil Lars Blaaberg udtrådte i januar i år. Men allerede i oktober fratrådte Lars Blaaberg officielt med en forklaring om, at han ville tilbage på byggepladsen fremfor at sidde med administration. En forklaring, der i dag står i et skingert lys, eftersom den blev fulgt af politianmeldelsen i februar. Men det store spørgsmål bliver, hvor meget medstifter Peer Kisbye egentlig vidste. Hvormange gange har spørgsmålet om returkommission været i spil? Har pengene pyntet på V2Cs gazelleregnskaber og var V2Cs spin om at have en helt nyskabende tilgang i ejendomsbranchen bygget på falsk grundlag? Her har janteloven måske sin berettigelse for der var lidt “højt at flyve” over V2C, som har villet være kendt for de tre værdier “fairness, uvildighed og værdiskabende” og for opslag som:

– Fredag er fridag og et tomt kontor. Arbejdsugen hos V2C er på 4 dage med 9 timer om dagen. Det bliver til 36 timer om ugen. De sidste timer sparer vi op til hver 8. fredag, hvor vi mødes til Value Friday – en seminardag med sociale aktiviteter og tid til i fællesskab at udvikle forretning, værdier og organisation. At starte en virksomhed fra bunden giver mulighed for at arbejde med utraditionelle rammer for arbejdstid, fælles ansvar og motivation.

De rammer blev måske alligevel for utraditionelle og på kanten af loven. Det er det, politiet nu efterforsker på et niveau, hvor de altså skred til anholdelse torsdag. Selv sagde Peer Kisbyes advokat til Estate Pluss i torsdags:

– Jeg kan bekræfte, at han er blevet sigtet og glad for, at politiet nu har taget sig af sagen. Der har ligget en anmeldelse siden februar, og det har naturligvis været anstrengende. Peer Kisbye mener ikke, at han har gjort noget som helst galt og håber på en hurtig afslutning, siger advokat Bjarke Vejby, Riemann Advokatfirma.

V2C har været med til at markere sig i markedet med nye tilgange, og hvor er det dog ærgerligt, hvis det viser sig, at det kun kunne lade sig gøre, fordi ikke alle hjørner var helt lige i forretningsmodellen.

Læs også Fire anholdt i PFA-bestikkelsessag

Den næste store nyhed i denne uge er næsten lige så speget. For hvad skete der egentlig mellem BCHG og ATP Ejendomme, da kontrakten om et Hilton-hotel faldt til jorden. Det er ikke til at få et ord ud af nogen af parterne, som stadig er smedet sammen om Marriott-hotellet på Kalvebod Brygge i en operatør/ejer-relation, men rygtet vil vide, at vilkårene i kontrakten blev ændret og BCHG skulle betale et større 2-cifret millionbeløb mere end først aftalt for at få Hilton ind. Det ville de naturligvis ikke. Nu er markedet mildt sagt et helt andet, og ATP Ejendomme vil heller ikke udtale sig andet end overordnet om, hvordan de nærmere vilkår for at få NH Hotels ind, er skruet sammen.

For et par uger siden skrev jeg, at Jesper Faurholdt fra Danske Shoppingcentre ikke havde yderligere at tilføje til, at udlejningsopgaven af de mange butikscentre over hele Danmark blev trukket hjem til Deas. Jesper Faurholdt læste Ugen i Ejendom og kontaktede mig efterfølgende og understregede, at det var en misforståelse. Selvfølgelig vil Danske Shoppingcentre gerne uddybe deres beslutninger.

Det synes jeg var meget professionelt, og det glæder mig på branchens vegne for som stor markedsledende aktør – og oven i købet pensionskasseejet – har man i min optik en klar forpligtelse til at fremstå transparent og melde ud, hvad baggrunden for ens beslutninger er. Det bliver yderligere accentueret i et så anspændt marked, som hotelejendomsmarkedet er lige nu, så der er plads til forbedring hos ATP Ejendomme på det punkt. Det bliver spændende at se, om der kommer større ejendomsspecifik åbenhed, når tingene falder mere på plads.

Flere har spurgt mig i ugen, der gik, om der rent faktisk er tale om, at ATP Ejendomme har accepteret en managementaftale, som meget groft fortalt er en aftale, hvor udlejer løber en stor risiko i forhold til hotellets belægningsgrad. Det skulle der dog ikke være tale om i sin rendyrkede form, og i givet fald ville det da også betyde et markant skift i pensionskassernes tilgang til hotelejendomme. Managementaftaler er meget udbredte i udlandet, men i Danmark og resten af Norden rykker hoteller oftest ind i ejendommene på mere traditionelle lejekontrakter – måske med en grad af omsætningsbaseret leje.

Læs også Ny hotelkæde i Danmark afløser strandet Hilton-projekt i Ørkenfortet

Helt sikkert er det, at hotelmarkedet ikke er, hvad det har været. De sidste 4 måneder har vendt op og ned på meget, og derfor valgte ProArk da også at gå efter et salg af den kendte Spies-ejendom i Nyropsgade, hvor hotel Mercur, Bremen, private tennisbaner på taget og limousiner med pelsklædte formænd, Privatteatret og meget andet har huseret. En flamboyant fortid bliver nu til kontorer på sigt som led i en interessant – fordi den er anderledes – strategi, udviklet af Pensam. Det er et resultat af, at Pensam så sig selv slået på målstregen, når de bød på mere traditionelle pensionskasse-komfortable ejendomme.

Læs også Efter 23 år: Køber historisk Spies-ejendom for knap en kvart milliard kr. 

Læs også Pensam: Sådan vil vi skabe værdi i Nyropsgade

Ugen bød også på flere andre gode investeringsnyheder. DSB udnytter nu til fulde sine nye muligheder som projektudvikler og går sammen med FB Gruppen om at udvikle “Frugtmarkedet” på fælles arealer i udkanten af Grønttorvet.

Læs også DSB og FB Gruppen vil bygge 29.000 kvm i Valby

Provinsen trækker også fortsat. Som EDC-mægler Sven Lyse siger, så er det ret attraktivt, når man kan få 5 procent i afkast samtidig med, at man kigger ind i en befolkningstilvækst udenfor København – også selvom den er mindre end Danmark generelt.

Læs også PFA køber grund i Slagelse med investering til 230 millioner kr.

Og investorerne kommer også til Danmarks nu 6. største by Esbjerg (Vejle er rykket frem og er nu Danmarks 5. største).

Læs også Udenlandsk investor bag boligopkøb for knap 100 millioner kr.

Helsingør har valgt at gribe et nyt udviklingsområde anderledes an og har inviteret tre arkitektteams til at give bud på, hvordan området kan udvikles. Nu skal der inviteres investorer til at byde ind i Vandkunstens oplæg. Og i Smørumnedre vandt den mangeårige projektudvikler Anette Krarup, der netop har fundet nyt navn til sit nystartede firma, sit første projekt. Generous Development, som det hedder nu, skal få noget brugbart ud af en nedlagt skole.

Læs også Nyt boligområde i Smørumnedre vundet af nyt navn i branchen

Når man snakker om at være fin i kanten, så var det også netop compliance, som var et af mine spørgsmål til direktør i Velliv,  Solveig Rannje, denne uge, hvor KHR Arkitekter kunne offentliggøre, at hun indtræder i bestyrelsen. For selvfølgelig kan man som pensionskassedirektør ikke sidde i en bestyrelse i et arkitektfirma, der byder på pensionskassens opgaver. Det har Solveig Rannje da også gjort helt klart, og det kan du læse hendes åbne forklaring på her, hvor hun forklarer, at hun for eksempel ikke synes, at det er nok at gå udenfor døren i sager, hvor hun kunne være inhabil.

Læs også Solveig Rannje afløser Jens-Erik Corvinius

Læs også Aldi finder omsider ny ejendoms- og udviklingsdirektør

Det var også i denne uge, at Estate Magasin udkom. For første gang har vi banket på hos rigtig mange aktører i branchen og fået nogle gode bud på litteratur og ejendomme, der er værd at se i år, hvor mange af os nok dykker ind i en forhåbentlig solrig og skøn #staycation. Det er interessant læsning, der giver stor personlig indsigt i præferencerne hos mange af branchens profiler. Forsidehistorien – ja det er et interview med branchens mest magtfulde ifølge vores artikelserie #Magthaverne:

Læs også Frank Jensen: Jeg ved godt, at jeg er magtfuld

Til sidst så har jeg savnet branchen dette forår. Som Pensams Carsten Gröhn siger i artiklen om Pensams nye strategi og hans personlige forhold til ejendomme, så er det tydeligt, at ejendomsbranchen lidt er som en stor familie. Man opbygger om nogen relationer i den danske ejendomsbranche, og vi kender i meget udstrakt grad hinanden – på godt og på ondt – i højere grad end i andre brancher. Derfor er det som jeg indledningsvist nævnte også ekstra vigtigt, at man altid holder sin sti ren. Der skal være helt rent mel i posen og klare linjer.

Sådan fungerer tingene i og for sig også bedst i en familie. Men som det også er, så savner man sin familie, når man er for længe væk fra den. Derfor glæder jeg mig til, at vi forhåbentlig igen kan mødes på kryds og tværs på alle de konferencer, som vi har udskudt til efteråret. Hele programmet finder du på www.estatekonference.dk

Jeg håber, at du bliver inspireret og ikke mindst tager Estate Magasin med i sommerlandet og gør brug af nogle af de mange gode tips og tricks, dybdegående analyser og meget andet, som du finder rundt omkring i magasinet. Ugen i Ejendom udkommer igen til august.

Rigtig god sommer og tak for et begivenhedsrigt og arbejdsomt arbejdsår!

Læs også:

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder