Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Projektudvikler kigger ud, investorer kigger ind og et stadion blev solgt

Efter 10 års fokus på Danmark er der endelig en projektudvikler, der vil forsøge at ekspandere internationalt. Både det ejerledede ELF og Copi valgte nye konstellationer i ugen, der gik for at vækste forretningen. Kommer corona til at betyde mindre bæredygtighed ligesom finanskrisen? Næppe, er mit bud. Og er det en svær øvelse Herning er i gang med med salget af sine stadiontribuner? Formentlig. Læs om det og meget mere i Ugen i Ejendom.

Kamilla Sevel

lørdag 20. juni 2020 10:10

Nogle uger er der særlige nyheder, der trækker mange læsere, mens det andre uger ligger mere spredt. En af dem, man på journalistsprog kalder kioskbaskere, fordi overskrifterne trækker aviskøberne ned i kioskerne, bragte vi i denne uge. CEO for projektudviklingsfirmaet ELF Development, Ludvig Find, valgte nemlig at stoppe med at stå i spidsen for den daglige drift af det danske selskab for i stedet at trække sig tilbage til en mere overordnet rolle som bestyrelsesformand. Samtidig har han valgt aktivt at starte et selvstændigt selskab, som han og partneren – både arbejdsmæssigt og privat – Andreea Kaiser nu skal stå i spidsen for.

ELF har gjort det rigtig godt de seneste år. Ludvig Find og Andreea Kaisers ekstremt analytiske tilgang til projektudvikling har vist sig at bære frugt. De har en sympatisk tilgang med et ønske om at skabe bæredygtige projekter på alle niveauer blandt andet inspireret af deres mange rejser, hvor de for alvor har set, hvad klimaforandringer gør ved fattigere samfund end det danske.

Læs også Ludvig Find stopper som CEO i ELF – afløser fundet

Til gengæld var overraskelsen nok relativ stor for mange over den profil, der nu skal køre ELF videre. Det er nemlig en administrativ “investeringstype”, hvis man kan sige det sådan, og ikke en projektudvikler. Jan Kristensen var den mindst synlige ud ad til blandt partnerne i det nu opkøbte Sadolin & Albæk og blev regnet for den, der stod for driften og i samarbejde med de øvrige førte selskabet sikkert frem til en position blandt Danmarks stærkeste erhvervsmæglere. Efter salget til Colliers står Jan Kristensen da også tilbage med en formue på 95 millioner kr. i seneste årsregnskab, så der er ingen tvivl om, at det er en oprigtig lyst til at arbejde og gøre en forskel, der gør, at han nu siger ja til stillingen som CEO i den danske del af ELF.

Det der er særligt interessant ved ændringen i ELF er, at der er tale om en international ekspansion. Bortset fra leverandører og rådgivere som arkitekter, ingeniører og entreprenører, så har der været meget lille lyst til international ekspansion blandt danske projektudviklere og investorer. Og det tror da bare pokker. I finanskrisen knækkede den ene efter den anden, og det var i flere tilfælde de internationale opkøb, der gik galt. Tænk bare på Victoria Properties og Tower Group eller Sjælsø Gruppen og TK Development (nu Agat), hvor sidstnævnte med et enkelt shoppingcenter i Polen er den eneste, der har ejendomme tilbage udenfor landets grænser.

Læs også Ludvig Find forventer stigende konkurrence og konsolidering i branchen

Frem mod finanskrisen begyndte småsparere sågar at investere i pubber i K/S-konstruktioner i engelske provinsbyer, men få klarede skærene gennem finanskrisen med det forventede afkast. Så sporene skræmmer altså. Og hvorfor gå udenlands, når det danske ejendomsmarked har været så attraktivt, at internationale investorer er strømmet hertil? Det er der kun nogle få pensionskasser, der har valgt at gøre foruden kapitalfonden Nrep. Omvendt har vi meget at byde på, og derfor bliver det spændende at følge ELF i deres videre ekspansion, som man må håbe lykkes.

En anden ejerledet projektudvikler, der har valgt at gå drastisk til værks i den forløbne uge for at ekspandere forretningen, er søskendeparret Brunander, der har slået sig sammen med Vision Properties og dermed kommer til at skabe et langt større ejendomsselskab, som de så ganske vist kun ejer 20 procent af.

– Alene i københavnsområdet er der fortsat masser af udviklingspotentiale i for eksempel at skabe ejendomme med plads til andre former for fællesskaber og finde nye måder at udvikle boliger til studerende og seniorer, siger Jesper Brunander, der nu kommer til at stå for udvikling og for de udenlandske aktiviteter i Vision Ejendomme.

Læs også Vision Properties og Copi går sammen og får projektportefølje på 4,5 milliarder kr.

Som sagt har det gunstige danske marked betydet, at mange investorer har haft alt rigeligt i at investere i Danmark. Konkurrencen bliver kun større i de kommende år. I denne uge kunne vi blandt andet bringe nyheden om en af de københavnske investorer, der har fået øje på jyske byer. Og han er ikke den eneste.

Læs også Nyt københavnsk ejendomsselskab køber central Vejle-ejendom for 27,5 millioner kr.

Jeg var i Fredericia i denne uge til den første konference i Estate Media regi efter nedlukningen , og det var dejligt at være “on the road” igen og få en fornemmelse af, at ejendomsbranchen dels stadigvæk er derude, men også at der stadigvæk sker rigtig mange gode ting i branchen. Havnen i Fredericia emmer af liv med A. Enggaard, ADP og flere andres nye spændende byggerier i Kanalbyen og både Niams Michael Berthelsen og Bosteds William Kanta kunne da også melde ud, at de fortsat har stor appetit på opkøb i blandt andet Trekantområdet. Exometrics Nikolaj Pfeiffer havde tal med, der viste at “mikro-urbaniseringen” fortsat er meget stærk – altså trenden mod at flytte ikke bare til Danmarks allerstørste byer, men også til større byer i lokale områder.

Vi er nu i fuld gang på Estate Media med at forberede hele efterårets program, den nye fremadskuende Copenhagen Future Arena, der blandt andet går tæt på PropTech og fremtidens krydsfelt mellem ejendom og samfund, og ikke mindst Ejendomsdagene, som er stort set udsolgt. Og jeg glæder mig til, at vi igen kan mødes og blive klogere på hinandens synspunkter på branchens udvikling.

På Ejendomsdagene uddeler vi traditionen tro også årets Ejendomspriser, og selvom vi allerede har modtaget en række gode bud, så modtager jeg meget gerne flere nomineringer på [email protected] Fristen er 25. juni, hvor redaktionen ser på alle indkomne forslag og nominerer 5 i hver kategori. De nominerede offentliggøres 6. juli, hvorefter der kan stemmes. Alle nomineringer behandles fortroligt, så skynd dig at sende dine forslag med et par ord om, hvorfor man fortjener en af de 5 priser. Kategorierne finder du i artiklen her:

Læs også Hvem skal have årets ejendomspriser?

Når det gælder transaktionsmarkedet er der fortsat bred enighed blandt dem, jeg har lagt øre til i den forgangne uge om, at det går ok. Men også at transaktionerne er mindre end de var tidligere. Lige efter finanskrisen var der nogle forår, hvor det så ud til at gå lidt bedre, men efter sommeren kom branchen tilbage og alt lå stille. Det er der stadigvæk mange, der kan huske – den slags sidder ligesom i blodet, når man først har det på sin professionelle erfaringsrygmarv, – men man skal også huske en anden ting. Og det er, at kriser – heldigvis og desværre på samme tid – ikke ligner hinanden.

Så lad os håbe på, at de positive takter faktisk får fat, og så skal man også lige huske på, at vi stod i en situation, hvor rigtig mange syntes, at det gik så godt, at de gik og ventede på den store nedtur som oftest følger den store optur. Måske har vi fået afbødet de store udsving med corona og skabt en ikke forudset genvej til en normalisering. Vi får se – og kan blot håbe.

En af de lidt kedelige sideeffekter af tidligere nedture har været, at overskuddet til at tænke for eksempel bæredygtigt er blevet mindre, når man ikke længere har så store overskud. Det tror jeg til gengæld ikke på får samme effekt i denne omgang, for klimakrisen er fortsat aktuel og selvom man i krisehåndteringen måske har skubbet det lidt i baggrunden i mange virksomheder, så har politikerne ikke glemt, at de var i gang med at stille nye krav til både forbrug og genanvendelse i nye projekter. Det så vi i sidste uge med den nye boliglov: Den ideologiske kamp har ikke fået corona.

Læs også Investorer køber boligejendom i Gentofte for 45 millioner kr.

Læs også Investorkreds køber tre boligejendomme for 269 millioner kr.

På personsiden, så får Danske Shoppingcentres beslutning om at trække ledelsen af centrene tættere til kroppen også konsekvenser. Deas mistede tidligere Eva Handest og nu også Finn Sture Madsen men har i stedet trukket kræfter fra et af de tidligere mest succesfulde detailområder i København; nemlig lufthavnen.

Læs også Deas-profil vender tilbage som chef i ledelsesrokade

Den store fornyelse i ATP Ejendomme har betydet, at der ikke længere var plads til den mangeårige profil Christian Hartmann, der dog kunne afsløre, at han ikke er på vej på pension og nu ser sig om efter nye udfordringer.

Læs også Der er stadig masser af krudt i mig

Og så var der en af den slags historier i denne uge, hvor man tænker “spændende”. Der er et dilemma i mange kommuner i forhold til, at man gerne vil have velfungerende sportsfaciliteter, men samtidig har svært ved at finde en model for at drive dem kommercielt forsvarligt. Vi så i 90erne, hvordan Parken solgte sine tårne fra, men det var svært for køberne at få økonomi i det. Den sag er naturligvis helt speciel, fordi der er tale om så store arealer, men nu sker det omvendte i Herning, hvor kommunen går ind og køber tribunerne for at understøtte Messecenter Herning, der ellers ejede dem. Deloitte har hjulpet for at få det til overholde love og regler, som borgmester Lars Krarup siger, og det er nok klogt for det er ikke svært at finde dårlige eksempler på den slags konstellationer. Tænk bare på Farum og Brixtofte, så der er god grund til at være ekstra omhyggelig.

Læs også Køber stadiontribuner og faciliteter for over 60 millioner kr.

Som sagt – husk at tænke over, hvem af dine kolleger, samarbejdspartnere eller konkurrenter, der har gjort en positiv forskel i året, der gik og send dit forslag med et par få linjer om hvorfor til [email protected] inden den 25. juni. Alle nomineringer behandles fortroligt medmindre andet er aftalt. Og ja – man må også gerne nominere sig selv, og det er der allerede en del, der har gjort. Så hold jer ikke tilbage!

Rigtig god weekend!

Kommentarer

Seneste nyt

Nyt Heimdalen-byggeri kan gå i gang

Aarhus, Byggeri, Byudvikling / tirsdag 4. august 2020

Per Andersen stopper i Pwc

Virksomheder og mennesker / tirsdag 4. august 2020

MT Højgaard mister projektudviklingschef

Virksomheder og mennesker / tirsdag 4. august 2020

Ejendomsudvikler svarer oprørte borgere og politikere igen

Pluss, Byudvikling / tirsdag 4. august 2020

Corona får ejendomsinvestor til at sælge storparcel fra

Pluss, Projektudvikling, Investering / mandag 3. august 2020

PFA Audley henter projektudviklingsdirektør hos Kuben

Pluss, Virksomheder og mennesker / mandag 3. august 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 13. august kl. 09:00

VENTELISTE - Erhvervs- og boligmarkedet i Roskilde

- investering og udvikling mod 2021

Torsdag den 20. august kl. 09:00

Erhvervslejeloven

- nyeste afgørelser og praksis

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland