Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Rotation i ledelseslaget, status fra New York og invitation til nominering

Danmarks nedlukning har ikke været så gennemgribende, som i mange andre lande. Måske er det derfor, at ejendomsbranchen er kommet forholdsvis godt i gang igen.

Kamilla Sevel

lørdag 13. juni 2020 9:34

For en måneds tid siden kunne Estate Media afsløre, hvem der anses som de mest magtfulde i den danske ejendomsbranche. Det har affødt en lang række diskussioner og indsigter i nogle af dem, der anses for at sidde med mest magt, og vi går tæt på nogle af dem i den kommende udgave af Estate Magasin, der udkommer den 22. juni.

En af de ting, der er blevet diskuteret er, hvorvidt Magthaverne også er dem, der tænker nyt og flytter branchen. Er de de største forbilleder eller er det nogle helt andre, som måske ikke har så meget indflydelse nu, men som formentlig får det på den længere bane?

Siden 2012 har Estate Media kåret 5 forbilleder i ejendomsbranchen, og det gør vi også i år. Derfor opfordrer vi så mange som muligt til at nominere kandidater til de 5 priser. Redaktionen på Estate Media udvælger 5 nominerede i hver kategori, som der kan stemmes på. De sidste år har mere end 3.000 stemt, og det er da også en særlig ære at kunne gå hjem med den unikke skulptur skabt af kunstneren Lina Murel Jardorf specielt til Estate Media, som nu står hos 35 aktører i ejendomsbranchen.

Frem til 25. juni kan der nomineres kandidater til de 5 priser, som du får hele beskrivelsen af i linket her. Send dine nomineringer – og man må meget gerne nominere både andre og sig selv – til [email protected] senest den 25. juni, men gerne så hurtigt som muligt. Det eneste, der kræves er navn på personen eller projektet, og en kort begrundelse for, hvorfor man fortjener at vinde prisen. Alle nomineringer behandles fortroligt.

Læs også Estate Media Prisen skifter navn til Ejendomsprisen

Ugens mest læste nyheder kom i denne uge fra navnesiden. På trods af corona og en vis usikkerhed i markedet, så sker der adskillige spændende jobskifter. Jakob Folkenberg Eriksen skifter til ATP Ejendomme efter Baunsøe Ejendomme har valgt at afvikle store dele af porteføljen, og samtidig afløser Jan Johansen den mangeårige direktør Christian Hartmann, som stopper i ATP Ejendomme. Adm. direktør Martin Vang Hansen tager dermed endnu et skridt i den markante forandring i både selve direktionen og den øvrige ledelse, som han igangsatte ved sin tiltrædelse for bare to år siden.

Læs også ATP Ejendomme henter ny direktør 

Læs også Direktør for københavnsk ejendomsselskab ny investeringsdirektør i ATP

Lars Brondt valgte at forlade Newsec og overraskende for de fleste uden noget nyt job. Det giver altid spekulationer, men Lars Brondt fastholder, at han simpelthen har brug for luftforandring.

Læs også Kommerciel direktør i Newsec stopper øjeblikkeligt

I Aarhus går Kristian Jørgensen, der blandt andet er kendt bredt i ejendomsbranchen for at være en af initiativtagerne til netværket Aarren, Aarhus Real Estate Network, fra CBRE til NRE, hvor han skal være med til at udvikle selskabet. Og i advokatfirmaet Horten, der har valgt at opskalere på blandt andet ejendomme i en vækststrategi, er der ansat ny direktør hentet fra arkitektfirmaet BIG.

Læs også 32-årig CBRE-mægler bliver erhvervschef

Læs også BIG-direktør ny direktør for advokatfirma

I denne uge mødte jeg BIGs CEO Sheela Maini Søgaard til en spændende samtale, der er udgivet på podcast. Sheela fortæller både om, hvad det er, der mistes, når medarbejderne arbejder hjemme, men også om de personlige omkostninger, der opstår hos medarbejdere, når de udelukkes fra arbejdspladsens social fællesskab. Og hun kommer også ind på de ændringer, som corona har påført den måde, som BIG tænker design på. Med 600 medarbejdere på 4 lokationer forskellige steder i verden, har det været en udfordring, som ikke er slut endnu, men som dagligt skaber nye læringer, muligheder og udfordringer.

Læs også Estate Podcast: Sådan rammer corona Danmarks største arkitektfirma – eksklusiv samtale med BIGs Sheela Søgaard

De største transaktioner, som vi valgte at bringe i denne uge på Estate Media, handlede igen om Rådhuspladsen i København.

Læs også Endnu en trecifret millionhandel ved Rådhuspladsen i København

Læs også Capman sælger Grundvigs hus for at reducere risiko

Og så er det ved at tynde ud i regnskabshistorierne, men 2019 blev et godt år for adskillige i ejendomsbranchen. Ganske vist har en del af de mange gode resultater været drevet af værdiopskrivninger, som jo kan blive nedskrevet igen i 2020 på grund af corona-udviklingen, men pt er situationen i hvert fald, at der kommer gode resultater.

Læs også Familieejet ejendomsselskab opnår overskud på 1,3 milliard kr.

Læs også HD Ejendomme lander overskud på over en kvart milliard kr. 

Læs også Kuben Management vender minus til plus – forventer yderligere fremgang

De seneste uger har jeg igen og igen hørt, at corona måske ikke er den direkte årsag til problemer hos virksomheder, i segmenter og på arbejdspladser. Men corona accelererer den udvikling, der allerede er eller var i gang forskellige steder. Det gælder især i butikssegmentet, som i forvejen står midt i en omstilling til et mere oplevelsesorienteret univers, der kan konkurrere med online-handelen.

Danske Shoppingcentre udsendte fredag en meddelelse, hvor de på forhånd skrev, at den adm. direktør ikke havde flere kommentarer. Det er ret usædvanligt, og det er ikke mindst usædvanligt, når man er pensionskasseejet af Danica og ATP Ejendomme at være lukket om sine dispositioner. Men mon ikke det er et spørgsmål om, at man står midt i en proces, der lige skal finde sine ben.

Baggrunden er, at Danske Shoppingcentre i 2019 udarbejdede en ny forretningsstrategi for porteføljen af de 17 shoppingcentre. Et udspring af processen var at ændre det organisatoriske setup for butikscentrene. Og det er på den baggrund, at Danske Shoppingcentre har valgt at insource udlejning-, markedsføring-, drifts- og udviklingsaktiviteterne. Det er ikke nogen nem opgave Deas har været på indtil videre, men jeg tør godt lægge hovedet på blokken på, at den bliver kun sværere. Derfor giver det også rigtig god mening, at Danske Shoppingcentre med 17 centre og en markedsandel på 20 procent, gerne vil have kortene helt tæt til kroppen og have den direkte kontakt med deres kunder.

I virkeligheden er det detailbranchens bedste medicin, som Danske Shoppingcentre selv tager her. For jeg er i hvert fald overbevist om, at fremtidens vindere i de halvtomme gågader er dem, der formår at knytte sig tæt til deres kunder. Almindeligt detailsalg kommer til at skifte fra konsumsalg til relationssalg for er der ingen oplevelse, hvorfor så rende rundt i køer og butikker. Det er det samme Danske Shoppingcentre gør bare i næste led, og det er naturligvis skidt for Deas, men samtidig et stærkt signal og en fornuftig disposition af Danske Shoppingcentre. Det positive for Deas er, at teknik og den rene administration, hvilket typisk vil sige indkrævning af husleje, bliver hos Deas.

Jeg krydser fingre for, at beslutningen bliver succesfuld. Mange af butikscentrene er samlingspunkter i bykerner, og de bidrager ikke til vækst og udvikling, når butikkerne står tomme. Samtidig ejer vi allesammen – som i virkelig allesammen – alle os, der indbetaler til ATP, de 17 centre. Og hvis vores pension ikke skal udhules, så skal adm. direktør Jesper Faurholdt og det nye team i arbejdstøjet og få ejendommene til at leve. Go for it!

Læs også Insourcing: Danske shoppingcentre og Deas i nyt men mindre samarbejde

I langt mindre målestok er kredsen i Scandinavian Shopping Center Partners, der har købt Bycenter Horsens i gang med samme øvelse.

Læs også Ny ejerkreds vil forny shoppingcenter i Horsens for 100 millioner kr. 

Den danske bygge- og ejendomsbranche rykkede i den forløbne uge tættere sammen, da Dansk Byggeri og DI valgte at gå sammen. Jeg har på denne plads påpeget flere gange i løbet af de seneste år, at entreprenørbranchen som helhed kommunikativt tabte position til flere andre segmenter i branchen. Det skyldes flere forskellige ting, men en af resultaterne er, at på listen over Magthaverne optrådte både flere rådgivende ingeniører og arkitekter og deres organisationsansvarlige, men kun en enkelt entreprenør. Det bliver spændende at se, hvordan sammenlægningen af Dansk Byggeri og DI udvikler sig. Ser man på Danske Ark har valget af Lene Espersen som en meget udadvendt direktør sikret balancen mellem selvstændigt fag og kommerciel og international interaktion siden arkitekterne kom ind under DI.

Læs også Dansk Byggeri og DI går sammen: Fantastisk nyhed

Og når vi nu har fat på arkitekterne, så må en af de sjovere opgaver være at gå i gang med den spektakulære Vridsløselille ejendom. Det er der nu 5 teams, der skal konkurrere om.

Læs også Cobe, SHL og tre andre teams skal konkurrere om Vridsløselille

Også i Odense er der fortsat stor tillid til, at markedet fortsætter fremdriften. Her går PFA og H. Skjøde Knudsen videre med boligprojekterne i Gartnerbyen.

Læs også Gartnerbyen udvidede: Nogle vil sikkert mene, at vi er vanvittige

Og for at blive i det positive spor, så sker der også større udlejninger. Carlsberg Byen er inde i en god stime og formår at tiltrække en række virksomheder, der gerne vil have plads og coolness i den nye bydel.

Læs også Amerikansk forsikringskæmpe flytter til Carlsberg Byen

Til slut så blev det på falderebet en god nyhed, at der må overnatte turister i København. I torsdags Estate Webinar havde jeg NHCs Christian Kielgast og Zleeps Peter Haaber på besøg. De gav et utrolig spændende og kvalificeret indblik i markedet, hvor tomgangen nogle steder ligger på 95 procent pt. Den lader vi lige stå: 95 procent, og Kolding har den højeste belægningsgrad. Puha – det er lidt af en gyser, så det er en kærkommen håndsrækning, at der i det mindste nu godt må tjekke nogle ind. Om de så gør det, kommer de kommende måneder til at vise.

I det hele taget er der mange positive tegn lige nu. Samtidig hører jeg også bekymringen. For hvad sker der, når hjælpepakkerne udløber, vil vi så se, at optimismen fordufter igen? Jeg hørte i den forgangne uge på vandrørene, at flere københavnske restauranter ligger over normal omsætning. Lad os håbe, at det er den vej, det går! Ud og nyd solen og støt de lokale.

Rigtig god weekend!

 

 

Kommentarer

Seneste nyt

Citymægler dropper fysisk butik og går online

Pluss, Digitalisering, Virksomheder og mennesker / tirsdag 4. august 2020

Nyt Heimdalen-byggeri kan gå i gang

Aarhus, Byggeri, Byudvikling / tirsdag 4. august 2020

Per Andersen stopper i Pwc

Virksomheder og mennesker / tirsdag 4. august 2020

MT Højgaard mister projektudviklingschef

Virksomheder og mennesker / tirsdag 4. august 2020

Ejendomsudvikler svarer oprørte borgere og politikere igen

Pluss, Byudvikling / tirsdag 4. august 2020

Corona får ejendomsinvestor til at sælge storparcel fra

Pluss, Projektudvikling, Investering / mandag 3. august 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 13. august kl. 09:00

VENTELISTE - Erhvervs- og boligmarkedet i Roskilde

- investering og udvikling mod 2021

Torsdag den 20. august kl. 09:00

Erhvervslejeloven

- nyeste afgørelser og praksis

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland