Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Fremgang og store handler

I denne uge kunne vi præsentere flere nye ejendomsrelaterede koncepter. Nye transaktioner og millionhandler og ejendomsfolk, der klarer sig rigtig godt. Meget tyder på, at optimismen er på vej tilbage i ejendomsbranchen. Selvom hotellerne nok ikke er dem, der jubler mest.

Kamilla Sevel

lørdag 30. maj 2020 11:54

Mens ejendomsmarkedet igen er præget af fremdrift og optimisme, så blev ugens store taber hotelmarkedet. Hvor det nu i mange corona-uger har været butikkerne, der har været det dystre omdrejningspunkt i ejendomsbranchen, så er der ingen tvivl om, at udmeldingen om fortsat lukkede grænser fredag eftermiddag kommer til at koste “liv” i hotelbranchen.

Spørgsmålet er om det er en række af de nye projekter, der nu ikke bliver til noget eller det overvejende er en række af de mindre – måske knap så velpolstrede – hoteller, der kommer til at lide mest under den fortsatte nedlukning. Med 7.500 værelser på vej over 3 år – en tilførsel som vi stod lige midt i, da landet lukkede, – er der allerede mange investorer, der har været spændt på sektorens udvikling. Den spænding kan man vist kynisk godt være sikker på stiger med fredagens udmelding om, at grænserne er lukkede i den forstand, at turister ikke må tage ophold på hoteller i København og på Frederiksberg over sommeren.

Der var mange, der var begyndt at ymte, at der var for mange turister i København. Også branchefolk. Dertil er der bare at sige som altid: Be careful what you wish for. Det var næppe denne her situation, som de havde i tankerne. Når det er sagt, så må vi få det bedste ud af det og støtte hinanden i at bruge Danmark optimalt i den kommende tid, så vi alle kan komme i gang igen og få omsætning i ejendommene.

Estate Media havde allerede et webinar i kalenderen om hotelmarkedet den 11. juni. Det ser jeg nu endnu mere frem til for det er en vigtig diskussion, hvordan vi får det bedste ud af den nuværende markedssituation. Se mere om webinaret Hotelmarkedet efter corona her

Til gengæld er butikkerne kommet i gang igen. Men der er store huller flere steder i gadebilledet, og det vil blive flere. Igen er løsningen selvfølgelig flere kunder, men det er nok i endnu højere grad, at den dialog, der blev påbegyndt i de første uger efter nedlukningen mellem lejere og udlejere, skal fortsætte. At drive en butik i dag kræver innovation, og det kommer til at inddrage udviklingen af de fysiske lokaler, hvis man fortsat vil være relevant efter hele landet i endnu højere grad har lært at online-shoppe.

Hvis man ser bort fra hotelmarkedet, så er optimismen kommet tilbage i branchen. Det afspejler sig i transaktionerne, som igen afspejler, at marginalerne på ejendomsinvesteringer bare er meget bedre end på så mange andre investeringer. Det bragte vi i denne uge en opsummering af i Jacob Kjærs blogindlæg, hvor Nordanö ser på markedet i hele Norden med stor tiltro, selvom Danmark faktisk skiller sig positivt ud.

Læs også Blog: Tre drivere i stærkt recovery

De positive takter er dog allerede begyndt at afspejle sig. Det er ikke mange uger siden, at jeg skrev, at det dog nok mest ville være lidt mindre handler, der prægede markedet. Men det er faktisk ikke realiteten. Der bliver handlet flere ejendomme både til eget brug og i porteføljesalg.

Læs også Køber hovedstadsportefølje for trecifret millionbeløb

Og Danmarks Skibskredit kommer også til at stå for en del af transaktionsvolumen i og med, at de både har købt ny ejendom til udvikling og nu vil sælge deres eksisterende centralt beliggende domicil.

Læs også Ejendom i København K skifter ejer i handel til 181 millioner kr. 

Læs også Danmarks skibskredit vil afhænde citydomicil efter opkøb

Læs også Britisk kapitalforvalter køber 13.000 kvm boliger på Amager Strandvej

I Aarhus har Skejby mest været kendt for erhverv og sygehus, men nu begynder udviklingen for alvor at tage fart også på boligsiden. Jeg troede først det var en fejl, da jeg læste Skejbyen for det hedder da Skejby. Men nej, det er den nye branding af området, og det er måske klogt i et forsøg på at gøre forstaden til en selvstændig bydel. Omvendt kan man reflektere lidt over, at Ørestadsselskabet engang brugte mange tusind kr. på at få et bureau til at komme op med et godt navn til Ørestaden. Og spændingen blev udløst, da bureauet kunne afsløre, at deres bud var: Ørestad! Nå men nu går man altså den anden vej i Skejby, hvor man åbenbart ikke går så meget op i, at -en endelse kan skræmme internationale investorer væk, som var en af begrundelserne for i sin tid at ændre Ørestaden til Ørestad.

Læs også Pensionsselskab investerer trecifret millionbeløb i aarhusiansk boligprojekt

Skejbyen i Skejby har da også tiltrukket danske investorer. Den udvikles af A. Enggaard, der denne uge usædvanligt kunne offentliggøre et fald i omsætningen i 2019.

Læs også Omsætning falder 29 procent i A. Enggaard

Mens ugen også bød på konkurser i entreprenørbranchen, så går det fortsat godt for HHM.

Læs også Hillerød-entreprenør forudser ny rekordomsætning i 2020

Præmien for den absolut mest aktive nyhedsproducent i denne uge går til Nrep. En række begivenheder, som der med sikkerhed har været arbejdet længe på i fællesskab med meget forskellige aktører, betød, at Nrep trak overskrifter på alt lige fra valg af entreprenør til nye kontorkoncepter og et helt nyt investerings-setup. Nrep skyder nemlig penge i, at Ejendomsselskabet Norden går ud og køber ejendomme for 2 milliarder kr. Og der er meget, der kan ryge i kurven i den konstellation, hvor Ejendomsselskabet Norden gennem et nyetableret selskab selv lægger 10 procent.

Norden er et af de selskaber, der måske lever allermest stille i forhold til synligheden af sine projekter. Med Kommunehospitalet, Axel Towers, DSBs hovedkontor på Sølvtorvet og Berlingske-karreen har Norden sat et meget synligt præg på København de seneste år. Men Peter Andreassen er nærmest usynlig i branchen generelt og er en af dem i ejendomsbranchen, der for alvor lever efter “den der lever stille, lever godt”. Selskabet har investeret for mere end 7 milliarder kr. i 250 ejendomme i løbet af de sidste godt 15 år og sendt 5 milliarder kr. tilbage til investorerne. Tjek selskabets hjemmeside – det er en nostalgitur til internettets fødsel og de allerførste hjemmesider.

Læs også Nrep og Ejendomsselskabet Norden vil investere op mod 2 milliarder kr. via nyt selskab

Læs også Nrep investerer 600 millioner kr. i 24.000 kvm stort kontor- og hotelprojekt i Ørestad

Læs også Aberdeen sætter ejendomsforvaltning af ejendomme til 16 milliarder kr. til salg

Læs også Nrep og Casa bag 226 lejeboliger ved Aarhus

Læs også Pensionskasser vil omdanne ikonisk erhvervsejendom til boliger

For flere år siden meldte finske Citycon ud, at de gerne ville investere i mange flere butikscentre, der forenede infrastruktur, sundhedsydelser, butikker og borgerservice af forskellige slags. Multifunktionelle bygninger skaber liv døgnet rundt og kan samtidig være med til at tiltrække lejere og fleksibilitet til investeringen. Det er præcis den tanke Nrep nu også fører ud i livet i Herlev. Og i Hellebæk har PensionDanmarks Marius Møller og Vellivs Solveig Rannje taget hinanden i hånden i overført betydning for at udvikle den tomgangsplagede Hellebæk Klædefabrik til en kombineret bolig og erhvervsejendom.

Læs også Nrep vælger Casa til at opføre 57.000 kvm bymidte i Herlev

Læs også Nordisk investor køber 160 boliger af Innovater

På navne- og virksomhedssiden var der to nyheder, der i denne uge trak læsere. Den ene var, at Mikael Goldschmidt satte sig for enden af bestyrelsesbordet og overdrog den daglige liste til Søren Bjørn Hansen. Det var ikke nogen stor overraskelse for det har længe været meldt ud, at det var den vej, det gik. Men ikke hvornår, og det blev altså nu. Mikael Goldschmidt koncentrerer sig i høj grad om sit ikoniske boligbyggeri i Hillerød og har solgt fra i den seneste tid blandt andet for at kunne fokusere på det.

Læs også Søren Bjørn Hansen rykker i generationsskifte op som øverste direktør i Goldschmidt

Læs også Mikael Goldschmidt ny formand i Goldschmidt-koncernen

Læs også Top- og bundlinje falder i Goldschmidt-koncernen

Brancheforeningen PropTech Denmark, der har som mål at fremme brugen af teknologi i ejendomsbranchen, meldte i denne uge ud, at den nu vil stifte et akademi, der skal være med til at uddanne branchen. Det bliver konsulentbureauet Implement Consulting Group, der kommer til at stå for det.

Læs også PropTech Academy vil løfte ejendomsbranchen

På redaktionen oplever vi stor vækst i antallet af henvendelser fra start-ups, der vil være med til at forny branchen. Denne uge var ingen undtagelse. Her kan man læse onlineredaktør Søren Duran Duus’ interview med Spotly, der er en af dem.

Læs også Ny dansk proptech-platform skal mindske ledige kvm

Den sidste nyhed vi har valgt at tage med i denne omgang er historien om Sjælsø Management. Det er altså godt gået, at Flemming Joseph Jensen på resterne af projektudviklingsselskabet Sjælsø Gruppens konkursbo formåede ikke bare at styre de ellers kuldsejlede projekter i konkursen management-mæssigt i mål, men også at han nu arbejder videre i samme spor som Sjælsø Gruppen – blot for andres penge i stedet for på egne bøger, som endte med at blive Sjælsø Gruppens akilleshæl.

Læs også Sjælsø Management opnår trecifret millionoverskud på tre år

Og mon ikke det trods alt glæder hans gamle chef, stifter af den oprindelige Sjælsø Gruppen, Ib Henrik Rønje, der på trods af lidt tilbagefald stadig kan glæde sig over en ganske pæn indtjening.

Læs også Top- og bundlinje dykker i Kongeegen – men stadig tocifret millionoverskud

Det var, hvad vi havde valgt at bringe i denne udgave af Ugen i Ejendom.

Rigtig god pinse!

( Besøgt 422 gange, 1 besøg i dag )

Kommentarer

Seneste nyt

– Balancen mellem lejer og udlejer forskubbes

Ejendom / tirsdag 22. september 2020

Pensionsselskab køber kontorejendom ved Københavns Politigård

Pluss, Investering, Kontor, København, Transaktioner / tirsdag 22. september 2020

Ny juridisk direktør dropper Ejendomdanmark før tiltrædelse – ’en ekstrem svær beslutning’

Virksomheder og mennesker / mandag 21. september 2020

Koncenton henter ny udlejningschef

Investering, Virksomheder og mennesker / tirsdag 22. september 2020

FLSmidth opgiver milliardprojekt på hovedkontoret i Valby

Kontor, København / mandag 21. september 2020

Deas vinder Pensam tilbage efter to år – og lander endnu større opgave

Pluss, Administration, Asset Management, Investering / mandag 21. september 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 24. september kl. 09:00

Finansiering af ejendomme

- strukturering, fremskaffelse og nye aktører

Onsdag den 30. september kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Odense

- projektudvikling og investering i Danmarks tredjestørste by

Estate Podcast

Seneste nyheder