Hellebæk Klædefabrik nord for Helsingør. Foto: Presse

Pensionskasser vil omdanne ikonisk erhvervsejendom til boliger

– Tiden er løbet fra kontorlejemålene i Hellebæk Klædefabrik, der skal have nyt liv. Derfor vil Klædefabrikkens ejere, Pensiondanmark og Velliv, i samarbejde med Deas Asset Management og i dialog med brugerne og naboerne sætte gang i udviklingen af en vision og helhedsplan, der skal forvandle Klædefabrikken til boliger, åbne kontorer og grønne møderum, oplyser parterne bag.

I lokalområdet er der stor veneration for den gamle Klædefabrik, der fra 1870’erne og 100 år frem var livsnerven i det lokale industrisamfund og samtidig etablerede arbejderboliger, syge- og begravelseskasse, skole og børnehave.

I 1980’erne købte Danbyg, ejet af blandt andet Axel Juhl-Jørgensen, den tidligere fabrik. Han ville have bygget konferencehotel, men det mødte så stor modstand, at det endte med en domicilbygning. Den store domicillejer kom dog aldrig. Derfor er Klædefabrikken blevet lejet ud til mange små lejere og rummer i dag over 60 virksomheder, men også høj tomgang. Derfor er der nu – 30 år efter – brug for at forvandle Klædefabrikken til et fællesskab, der både rummer virksomheder, boliger og uderum, som kan blive til mødesteder.

Projektet er på et stadie, hvor ejerne har formuleret en vision for udviklingen: ”Hellebæk Klædefabrik – Fællesskab i første række”, der skal udvikles til en helhedsplan for området med boliger i forskellige størrelser, der vil tilgodese beboere i mange aldersgrupper og forskellige familiemønstre, et moderne kontorfællesskab, hvor der både er plads til de nuværende og nye erhvervslejere, samt fællesfaciliteter, som kan bruges af både erhvervslejere og beboere.

– Vi vil skabe boliger med fællesskab sammen med arbejdspladser. Og vi vil skabe grønne mødesteder tæt på skov og hav, hvor arbejdstid og fritid kan fungere sammen. Klædefabrikken har en unik beliggenhed i naturen og lokalsamfundet tæt på Helsingør, så vi venter stor interesse for projektet og dermed gode afkast fremover til vores medlemmer, siger direktør Marius Møller, Pensiondanmark Ejendomme.

Borgernes input vil indgå i det videre arbejde med visionen og helhedsplanen, som Pensiondanmark og Velliv håber kan blive grundlag for en ny lokalplan, der kan muliggøre fornyelsen af Hellebæk Klædefabrik.

– Vi ser et stort potentiale i Hellebæk Klædefabrik. Både kontormarkedet og boligmarkedet bevæger sig i retning af fællesskaber. Man vil gerne have sit eget, men man vil også gerne dele med andre. Vi synes, det giver rigtig meget mening at sætte fællesskabet og naturen forrest, når vi udvikler klædefabrikken, siger ejendomsdirektør Solveig Ranje, Velliv.

Klædefabrikken forventes certificeret efter bæredygtighedsstandarden DGNB Guld, og i ombygningen vil der blandt andet blive fokus på at minimere klimaaftrykket ved at genanvende så meget som muligt.

Deas Asset Management, som har overtaget administrationen af klædefabrikken efter Nordea Ejendomme blev solgt til Velliv, fungerer som udvikler og aktiv bygherre på projektet samt står for udlejning, administration og drift. Werk Arkitekter udarbejder vision- og helhedsplan sammen med virksomheden Andel, der arbejder med fællesskaber, og BM Arkitekter. Aaen Engineering er bæredygtighedsingeniører.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder