Estate Media –

Nyheder – Danmark

Byudviklingschef Karin Thuesen Pedersen, Cowi. Foto: Cowi

Byudviklingschef i Cowi: Boligbyggeriet risikerer at blive halveret på to år

Det kan få enorme konsekvenser, hvis den økonomiske afmatning bliver langvarig som følge af coronakrisen

Søren Duran Duus

tirsdag 12. maj 2020 7:06

Nedlukningen af samfundet og den økonomiske afmatning som følge af coronaviruskrisen har medført en opbremsning i befolkningens flyttemønstre mellem kommunerne.

Nye tal fra rådgivningsvirksomheden Cowi viser, at der i marts gennemsnitligt var 10 procent færre flytninger mellem landets kommuner sammenlignet med samme måned de tre foregående år.

– Vores indledningsvise tal her efter coronakrisens indtræden tyder på, at vi kan forvente at se et fald i de mellemkommunale flytninger. Går det som under finanskrisen, kan det få konsekvenser for kommunernes fremtidige muligheder og forstærke den udvikling, vi allerede ser med færre tilflytninger til kommunerne længst fra de store byer, siger byudviklingschef Karin Thuesen Pedersen, Cowi.

Storbykommuner kan blive vinderne
Set på nettoflytningen til kommunerne samlet for 1. kvartal oplevede kommuner med en hovedby på under 20.000 indbyggere det største fald i nettoflytningen. Storbykommunerne oplevede en mindre stigning, imens storbyopland samt kommuner med en hovedby på over 20.000 indbyggere havde den største positive nettoflytning.

Men vi kan forvente, at opbremsningen i flytningerne på sigt vil komme storbykommunerne størst til gavn.

– I årene efter 2008 så vi et kraftigt fald i udflytningen fra København blandt unge børnefamilier til de omkringliggende kommuner, fordi de ikke kunne sælge deres bolig uden store økonomiske tab. Og generelt, modsat resten af landet, oplevede de fire største byer i Danmark en positiv flyttebalance, forklarer Karin Thuesen Pedersen.

Det kan meget vel gentage sig, hvis folk fortsat flytter mindre mellem kommunerne, flere bliver boende i de store uddannelsesbyer, og de typiske bosætningskommuner derfor vil opleve et fald i tilflytningen, fremhæver byudviklingschefen.

Boligbyggeriet kan blive halveret
At storbyerne på sigt forventes at vinde på den mellemkommunale flyttebalance, kan også få betydning for opførelsen af nye boliger rundt omkring i landet.

– Lige nu ser vi ind i en forventning om, at boligbyggeriet kan risikere at blive halveret, hvis den økonomiske afmatning bliver langvarig som følge af coronakrisen. Storbyerne vil i stor udstrækning kunne forsætte deres planlagte boligudbygning, hvorimod kommunerne med færre tilflyttere fremover får behov for at tilpasse sig til den nye virkelighed. Særligt hvis man samtidig er en kommune, der havde forventning om stor vækst de kommende år, siger Karin Thuesen Pedersen.

Over for Estate Media uddyber hun tidshorisonten:

– Såfremt vi ser ind i en længerevarende økonomisk afmatning, så ved vi fra finanskrisen, at vi kan risikere en halvering i det planlagte boligbyggeri i løbet af de næste to år.

– Kommunerne bliver samtidig nødt til at se på deres boligsammensætning, som skal passe til de segmenter, der bor og flytter til kommunen. Hvis der for eksempel flytter færre børnefamilier til, er det ikke længere familieboliger, der skal investeres i. Og det kan selvfølgelig også få betydning for behovet for kommunale tilbud som skoler og institutioner fremover, siger Karin Thuesen Pedersen.

Cowi-kommentar til grafer og tabel

Tages der udgangspunkt i toppunktet i antal nyopførte boliger (2007), gik der godt to år, før antallet af nyopførte boliger var halveret. Starter man i 2008-niveau (2008 var året, hvor finanskrisen ramte), gik der mindre end 2 år (anslået 1 år og 7 måneder), før boligbyggeriet var halveret.

Kilde og grafik: Cowi
Kilde og grafik: Cowi
Kilde og grafik: Cowi

Fakta: Cowi-analysen

  • Kortlægningen af coronakrisens demografiske konsekvenser 1. kvartal 2020 er baseret på befolknings- og boligdata for de 55 kommuner, som Cowi hvert år hjælper med at lave befolkningsprognoser
  • Cowi administrerer desuden hjemmesiden folketal.dk: En demografisk vidensbank, som løbende opdateres med nøgletal om befolknings- og boligudviklingen i alle landets kommuner

Kilde: Cowi

Læs også:

Kommentarer

Seneste nyt

Ny svensk investor i Danmark fordobler næsten milliardportefølje på et år

Pluss, Regnskab og resultater, Investering / mandag 25. maj 2020

Sjælsø Management opnår trecifret millionoverskud på tre år

Pluss, Regnskab og resultater / mandag 25. maj 2020

Ny dansk proptech-platform skal mindske ledige kvm

PropTech, Pluss, Udlejning / mandag 25. maj 2020

Corona giver rådgivere og ingeniører ’ekstrem usikkerhed’

Corona, Rådgivere / mandag 25. maj 2020

Hillerød-entreprenør forventer ny rekordomsætning i 2020

Regnskab og resultater, Entreprenører / mandag 25. maj 2020

Ilija Batljan frifundet: Jeg er lettet – men ikke overrasket

Investering, Virksomheder og mennesker / fredag 22. maj 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 11. juni kl. 10:00

WEBINAR: Hotelmarkedet efter Corona

- med Christian Kielgast, Peter Haaber og Kamilla Sevel

Onsdag den 17. juni kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Trekantområdet

- investeringer i Vejle, Kolding og Fredericia

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland