Estate Media –

Nyheder – Danmark

Adm. direktør Henrik Garver, FRI. Foto: FRI

Corona skaber ’brutal’ opbremsning

Situationen for rådgiver- og ingeniørvirksomheder er sammenlignelig med finanskrisen, lyder det fra brancheforeningen

Estate Media

tirsdag 7. april 2020 10:35

Den nye ’April 2020 Konjunkturmåling’ fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, har taget temperaturen på de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder i den periode, hvor Danmark har været lukket ned som følge af coronavirus.

Analysen viser, at FRI-virksomhederne kom ind i 2020 med en pæn tilgang af nye ordrer. Men udfordringerne, i kølvandet på Corona-udbruddet, står ’brutalt’ tydeligt i analysen.

– Samtlige sektorer, med undtagelse af offentligt byggeri og til dels opgaver vedrørende transportinfrastruktur, er gået mærkbart tilbage. Reelt er der tale om tæt på fuldt stop for både boligbyggeri og erhvervsbyggeri. Men også eksport, energi og miljøområdet er voldsomt påvirket. Situationen er dermed sammenlignelig med finanskrisen i årene 2008-2010, siger adm. direktør Henrik Garver, FRI, i en kommentar til analysen.

Foreningen af Rådgivende Ingeniører udarbejder to gange årligt en konjunkturmåling baseret på medlemsvirksomhedernes forventninger til fremtiden. Den nye måling viser, at udsigterne for FRI-virksomhederne vest og øst for Storebælt på flere nøgletal har ændret sig markant. Branchen oplever et markant fald i tilgangen af nye opgaver over hele landet, og forventningerne til den fremtidige ordrebeholdning er nedjusteret markant.

Øst- og Vestdanmark
En stor del af FRI-virksomhederne forventer at have færre ansatte om seks måneder som følge af en forventet mindre ordrebeholdning.

– Denne udvikling kan i høj grad forklares med udbruddet af Covid-19, som i marts og april har betydet nedlukning af Danmark og store dele af verdenssamfundet. Forventningerne kan dels tilskrives, at virksomhederne har oplevet en helt aktuel og markant nedgang i tilgangen af nye opgaver på tværs af sektorer, og at virksomhederne forventer, at denne udvikling fortsætter. En del kan forklares med usikkerhed om tidsperspektivet i nedlukningen af Danmark, samt effekten af myndighedernes tiltag, siger Henrik Garver.

I Vestdanmark forventer 59 procent af virksomhederne at have færre ansatte om seks måneder. Øst for Storebælt er det tilsvarende tal 43 procent. Sammenholdt med seneste konjunkturmåling i oktober 2019 er forventningerne ændret markant i en negativ retning. Udviklingen er gået fra en stabilisering i antallet af ansatte på tværs af landsdelene til en klar forventning om, at opsigelser bliver nødvendige.

Virksomhedernes forventninger til ordrebeholdningen om seks måneder er ligeledes faldet markant på tværs af landet. 43 procent af virksomhederne forventer en mindre ordrebeholdning i øst mod hele 58 procent i vest.

To sektorer har fremgang
Analysen viser, at der er sket en kraftig opbremsning og negativ udvikling i ordreindgangen for næsten alle sektorer både vest og øst for Storebælt. Udviklingen i ordrebeholdningen for boligbyggeri, erhvervsbyggeri, energi, miljø og eksport er negativ i hele landet, sammenlignet med oktober 2019.

Der er dog to sektorer, hvor rådgiver- og ingeniørvirksomhederne i FRI fortsat oplever fremgang: Offentligt byggeri og til dels infrastruktur og anlæg.

Fakta

Konjunkturmålingen er udarbejdet af Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Undersøgelsen er gennemført i marts og april 2020. Virksomheder, der repræsenterer 88 procent af de ansatte i FRI’s medlemsvirksomheder, har besvaret undersøgelsen

Kilde: FRI

( Besøgt 346 gange, 1 besøg i dag )

Kommentarer

Seneste nyt

Nye investeringer kræver god balance

Redaktørens blog / lørdag 26. september 2020

Podcast: Hidsigt boligmarked, sexisme og tæt på årets forbillede

Podcast / fredag 25. september 2020

Leder af Plesners ejendomsteam forfremmet til Managing Partner

Advokatbranchen, Virksomheder og mennesker / fredag 25. september 2020

Pihl & Søn fortsætter massiv fremgang – overskud mere end firedobles

Regnskab og resultater, Entreprenører / torsdag 24. september 2020

Karen Mosbech stopper som direktør for Freja Ejendomme: Ikke uden vemod

Byudvikling, Virksomheder og mennesker / torsdag 24. september 2020

Colliers-direktør: Regeringen skræmmer internationale investorer

Investering / torsdag 24. september 2020

Kommende konferencer

Onsdag den 30. september kl. 09:00

VENTELISTE: Erhvervs- og boligmarkedet i Odense

- projektudvikling og investering i Danmarks tredjestørste by

Torsdag den 1. oktober kl. 09:00

Udviklingsprojekter og forsyningsledninger

- gæsteprincippet, ejerskaber og de vigtigste problemstillinger

Estate Podcast

Seneste nyheder