Til højre cheføkonom Las Olsen, Danske Bank i webinar med moderator og konferenceredaktør Kim Plesner, Estate Media.

Estate Webinar: – Der er lyspunkter

Estate Media afholder normalt 4-5 konferencer, seminarer og events om måneden. Men siden Danmark blev lukket ned er alle arrangementer blevet aflyst og flyttet til et senere tidspunkt. For stadig at kunne tilbyde viden på flere platforme udover estatemedia.dk har Estate Media lanceret en webinarrække. Webinarerne er først og fremmest lanceret for at give medlemmer af Estate Media More Club, der normalt har fri adgang til alle dagskonferencer en alternativ mulighed for at opdateret sig. Men man kan også tilmelde sig mod betaling, hvis man kommer udefra.

Første indlægsholder i webinarrækken var Danske Banks cheføkonom Las Olsen. Han bliver fulgt af RED Cushman Wakefields Nicholas Thurø den 16. april med et bud på corona-nedlukningens konsekvenser for ejendomsmarkedet, og den 21. april bliver der en overflyvning af erhvervslejeloven og konsekvenserne i forbindelse med corona med en ekspert i netop det; nemlig advokat Claudia Mathiasen, Winsløw.

Las Olsen havde desværre ikke mange gode nyheder med i kufferten til dagens webinardeltagere, men der er faktisk lyspunkter. Det er ikke nogen overraskelse, men butikker, hoteller og restauranter er hårdest ramt af den aktuelle situation.

– Nettoresultatet er det samme alle steder i servicesektoren: Der foregår meget, meget lidt. En ting er den primære aktivitet, men der er også mange følgevirkninger. Der skal for eksempel ikke gøres rent på en lukket restaurant, og det fører alt sammen til en meget voldsom nedgang i økonomien, sagde Las Olsen.

Der er endnu kun få tal, fordi krisen kom så pludseligt og på trods af store konsekvenser stadig er ganske få uger gammel.

– Vi kan dog måle på vores egne privatkunder, og det gør vi, fordi vi tror, at denne krise især har indflydelse på privatforbruget. Vi har en markedsandel på cirka 20 procent blandt privatkunder i Danmark bredt fordelt over landet, og vi kan se, at frem til 30. marts lå den del af forbruget 20 procent lavere end normalt i i forhold til, før vi lukkede økonomien ned. Det kan ikke sammenlignes med noget, vi har set nogensinde før på så kort tid. Tallene bliver oven i købet trukket op af dagligvareforbruget, og hvis man ikke tager dem med er der tale om et fald på 40 procent, så det er virkelig dramatisk, siger Las Olsen.

Blandt de sektorer, der trækker ned er flyselskaber, biografer og restauranter.

– Nogle af dem er ikke helt i 0. Det skyldes formentlig, at der er nogen, der køber flybilletter frem i tid, og der bestilles tøj over nettet. Men det er en meget hård tid for tøj- og især skobutikker. Måske fordi der bliver købt mere tøj end sko over nettet. Problemet er også, at det her er en vigtig del af året, hvor man normalt ville købe forårstøj, siger Las Olsen.

Men der er også lyspunkter.

– Dagligvarer er for eksempel steget. Især de to dage, hvor der har været pressemøder, men også generelt. Noget af det skyldes nok, at man gerne vil have lidt luksus i hverdagen, og når man ikke kan spise på restaurant, gå i biografen eller andet, så køber man lidt godt med hjem i stedet. Desuden klarer byggemarkeder sig rigtig godt ligesom elektronikbutikker, men generelt er det selvfølgelig et meget mørkt billede, der tegner sig af dansk økonomi.

Temmelig broget vej ud af krisen
Vejen ud er temmelig broget.

– Vi forventer, at der kommer et opsving i forbruget efterfølgende. Det her er jo en udbudskrise, og det har vi ikke så meget erfaring med. Det kan primært sammenlignes med, når der har været konflikt i det danske samfund, hvor vi har set en kraftig opgang efterfølgende til et niveau i nærheden af det, vi kom fra. Vi tror også, at når vi ser huspriser for marts, april og maj, så vil vi se en delvis genopretning, hvis altså vi får en ret hurtig genåbning af økonomien i Danmark og resten af Europa med en forsinkelse i USA.

Det betyder dog på ingen måde, at vi kommer tilbage til niveauet fra før corona.

– Selv i det scenarie tror vi på et fald på 2,5 procent, og det skal ses i forhold til en prognose på 1,5 procent vækst tilbage i januar. Vi kommer ikke tilbage til samme niveau. Det hænger sammen med, at der her i krisen er et meget stort indkomsttab, og der er desværre rigtig mange mennesker, der mister deres job.

Kontormarkedet får sværere vej tilbage
Det store spørgsmål er, hvilken indflydelse det får på kontorer og andre erhvervsejendomme.

– Kontormarkedet var jo ellers begyndt at vejre gode udsigter, fordi vi har set en stigning i beskæftigelsen uden at der er kommet så mange nye lokaler i en periode. Nu kommer der så et stort fald i beskæftigelsen, og spørgsmålet er, hvor hurtigt det retter sig igen.

Et af spørgsmålene fra deltagerne i webinaret gik på om Danmark og Norden fortsat ville være en “Safe Haven”, når vi kommer ud på den anden side af corona-nedlukningen.

– De nordiske lande har nogle fordele i sådan en situation her. Blandt andet har vi meget store offentlige sektorer, og de bliver ikke ramt ligesom de hårdest ramte sektorer fylder mindre i vores økonomi end de gør i Sydeuropa. Desuden er vi meget stærkt digitaliserede og har nemmere ved at fungere effektivt under de nuværende betingelser. Bare i Tyskland er hjemmearbejde ikke lige så udbredt og endnu mindre, når man taler om Sydeuropa. Vi har også den styrke i Danmark, at vores eksportsektor er ikke så følsom, da den blandt andet består af vindenergi, medicin og lignende.

Afhænger af graden af åbning
Las Olsen skyndte sig dog også at tage forbehold, da et andet spørgsmål gik på, hvor sikkert hele hans forventningsramme så er.

– Det her er jo baseret på, at der kommer en åbning, men det kan vi jo ikke være sikre på. Det kan jo være, at virus og nedlukning kommer igen til efteråret. Nationalbanken var ude at sige, at der vil komme nedgang på 3-10 procent, og det skyldes også, at hvor pludselige udsving i efterspørgslen i industrien kan reguleres med opbygning af lagre, så kan man ikke bare proppe flere mennesker ind på en restaurant efter krisen, sagde Las Olsen.

Man kan tilmelde sig kommende webinarer her:

Læs også:

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder