Frederiksberg Centret

Shoppingcentre og store dele af detailbranchen lukkes ned

Som det næppe er gået mange forbi, oplyste statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, tirsdag aften, at Christiansborg-politikerne og myndighederne nu indfører yderligere tiltag for at forhindre spredning af coronavirus i Danmark.

Konkret betyder det, at der med virkning fra i dag, onsdag den 18. marts, kl. 10.00 indføres et midlertidigt forbud mod at afholde eller deltage i arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor flere end 10 personer er samlet. Forbuddet gælder både indendørs og udendørs og omfatter både offentlige og private arrangementer, begivenheder m.v. Forbuddet gælder foreløbigt frem til mandag den 30. marts.

Lukning af storcentre m.v.

Der indføres – med virkning fra den 18. marts kl. 10.00 – et midlertidigt forbud mod storcentre, stormagasiner, overdækkede arkader m.v., hvor et større antal personer færdes indendørs. Forbuddet omfatter ikke dagligvarebutikker og apoteker beliggende i storcentre m.v. og direkte adgangsveje hertil, ligesom det ikke gælder direkte adgange til kollektiv trafik. Forbuddet gælder foreløbigt frem til den 30. marts.

Lukning af natklubber, værtshuse, restauranter og caféer m.v.

Der indføres – med virkning fra den 18. marts kl. 10.00 – et midlertidigt forbud mod natklubber, diskoteker, barer, værtshuse, vandpibecaféer m.v. Forbuddet gælder foreløbigt frem til den 30. marts.

Der indføres – med virkning fra den 18. marts kl. 10.00 – et midlertidigt forbud mod at modtage gæster i restauranter og på caféer m.v. Det vil fortsat være muligt for restauranter og caféer m.v. at levere mad og drikke ud af huset (take away m.v.). Forbuddet gælder foreløbigt frem til den 30. marts.

Alle restauranter og caféer m.v., der leverer mad og drikke ud af huset, skal:

 • Sikre, at alle medarbejdere overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd
 • Opsætte informationsmateriale om, at personer, der har symptomer på Covid-19, bør isolere sig i hjemmet
 • Opsætte informationsmateriale om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd
 • I videst muligt omfang sikre tilgængelighed til vand og sæbe og/eller håndsprit også til kunderne
 • Sikre, at kunderne holder behørig afstand. Det gælder også eventuel kødannelse udendørs

Nye krav til butikker, supermarkeder m.v.

Alle butikker og virksomheder i detailhandlen skal:

 • Sikre mindst 4 kvm tilgængeligt gulvareal pr. kunde
 • Sikre, at alle medarbejdere overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd
 • Opsætte informationsmateriale om, at personer, der har symptomer på Covid-19, bør isolere sig i hjemmet
 • Opsætte informationsmateriale om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd i det offentlige rum
 • I videst muligt omfang sikre udstrakt tilgængelighed til vand og sæbe og/eller håndsprit også til kunderne
 • Sikre brug af handsker ved salg af ikke-emballerede fødevarer
 • Sikre, at kunderne holder behørig afstand – også i købssituationer. Det gælder også eventuel kødannelse udendørs

Liberale erhverv, hvor der ikke kan undgås kontakt med kunder

Der indføres – med virkning fra den 18. marts kl. 10.00 – et midlertidigt forbud mod liberale serviceerhverv, hvor der ikke kan sikres behørig afstand mellem udbyder og kunde, herunder frisører, tatovører, massører, kosmetologer m.v. Sundhedsfaglig behandling udført af autoriserede sundhedspersoner er ikke omfattet. Forbuddet gælder foreløbigt frem til den 30. marts.

Ejendomsbranchen har reageret
Flere udlejere i ejendomsbranchen har allerede givet deres lejere i detailbranchen henstand i husleje for at klare den pressede situation. Som Estate Pluss eksempelvis skrev mandag, har et brat fald i antallet af kunder i Esbjerg Storcenter med 28 butikker fået ejerne af det 20.000 kvm store center, som er kontrolleret af Lars Thylander og Carsten Viggo Bæk, til at give alle lejere i det vestjyske center henstand med huslejebetalingen i april.

Læs mere i Ejere af Esbjerg Storcenter: Alle lejere får udskudt husleje i april

Også uden for Danmark er presset på detailbranchen massivt og voksende. Det kan du læse mere om i Europa: Presset på huslejerne stiger overalt

Læs også:

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder