Nye seniorbofællesskaber i Danmark. Kilde: Methods for Realdania. Grafik: Realdania

Antallet af nye seniorbofællesskaber på vej mod rekordår

I år åbner 31 seniorbofællesskaber med sammenlagt 1.072 boliger. Dermed ser 2020 ud til at blive et rekordår målt på antallet af nye boliger.

Det viser en ny kortlægning fra Realdania, der siden 2016 sammen med en række pensionsselskaber og den almene boligsektor har arbejdet for at kickstarte opførelsen af nye seniorbofællesskaber.

– Nu ruller bolden, og det er enormt positivt. Vi ved, at mere end 100.000 ældre er påvirket af ensomhed, og tallet er stigende. Vi ved også, at livskvaliteten er høj blandt ældre, der bor i seniorbofællesskab, og ventelisterne til de nuværende boliger understreger, at efterspørgslen er stor. Trods det har udbuddet været begrænset. Der har simpelthen været et hul i markedet, som vi ser det, siger filantropidirektør Nina Kovsted Helk, Realdania.

Ifølge Realdanias tal er der 80.000 ældre, der overvejer at flytte i seniorbofællesskab inden for de næste fem år.

Har næsten stået stille de sidste 8-10 år
På trods af stigende interesse for og ventelister til de seniorbofællesskaber, der findes i dag, har byggeriet af nye seniorbofællesskaber næsten stået stille de sidste 8-10 år.

– Det paradoks betød, at Realdania i 2016 satte gang i en indsats for at skifte et mindset og kickstarte opførelsen af nye seniorbofællesskaber i samarbejde med den private og den almene boligsektor. En indsats, der nu ser ud til at have båret frugt. Der er uden tvivl nogle strømninger i tiden, hvor vi søger alternative måder at bo på samt en demografisk udvikling med flere og flere ældre, som sætter boligmarkedet under pres, siger Nina Kovsted Helk.

Realdania har som en del af indsatsen støttet udviklingen af 10 nye seniorbofællesskaber rundt omkring i landet. De er opført af pensionsselskaber og den almene boligsektor. I dag er de første beboere flyttet ind i Kamelia Hus i Valby, og ni andre bofællesskaber er på vej i henholdsvis Køge, Ry, Aalborg, Albertslund, Kolding, Horsens, Vordingborg, Sundby og Ringkøbing.

Antal boliger i seniorbofællesskaber

Kilde: Methods for Realdania. Grafik: Realdania

Nye seniorbofællesskaber

Kilde: Methods for Realdania. Grafik: Realdania

Fakta: Sådan er kortlægningen lavet

  • Opgørelsen tager afsæt i en gennemgang af medieomtaler i alle medier (trykte, digitale og æterbårne) fra 1987 og frem til i dag. Det anvendte søgeord er ’seniorbofællesskab’. Det betyder, at der kan forekomme flere seniorbofællesskaber, end kortlægningen viser, hvis disse ikke har været omtalt i medierne eller på hjemmesider
  • Udover de 265 seniorbofællesskaber, der fremgår af grafen, findes der cirka 22 seniorbofællesskaber med omkring 414 boliger, hvor åbningsåret er ubekendt. Derfor fremgår de ikke i graferne, men er talt med i det samlede antal på 287 seniorbofællesskaber
  • Opgørelsen er udarbejdet af Methods for Realdania

Læs også:

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder