Foto: Søren Duran Duus

Lovregulering af ejendomsbranchen fordoblet på 30 år

I løbet af 30 år – siden 1990 – er antallet af paragraffer og ændringer i lovgivningen på ejendomsområdet fordoblet, viser ny analyse fra brancheforeningen Ejendomdanmark.

Det skyldes blandt andet miljøhensyn, krav om årsregnskab og regler for fradrag for investeringer.

– Regler, der skal sikre, at private virksomheder lever op til bestemte krav eller opfører sig på bestemte måder, kan være både nødvendige og samfundsgavnlige. Men for nogle brancher kan den samlede mængde love og regler, de skal efterleve, nå et niveau, hvor det bliver meget omfattende og svært at finde rundt i de mange paragraffer, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

Ejendomdanmark har kigget nærmere på de fire love, der primært regulerer ejendomsvirksomheder – nemlig lejeloven, boligreguleringsloven, ejerlejlighedsloven og erhvervslejeloven.

– Den kraftige forøgelse af den samlede regulering bygger på 112 love og ændringslove i perioden 1990-2019. Det svarer til, at hver virksomhed i ejendomsbranchen har skullet sætte sig ind i nye eller ændrede regler i gennemsnit cirka hver tredje måned de sidste 30 år, siger Jannick Nytoft.

Han mener, at et for komplekst regelsæt kan få uheldige konsekvenser.

– Når reglerne på et område bliver for omfattende, øger det risikoen for strid og usikkerhed, fordi de involverede parter let kan blive i tvivl om, hvad der faktisk gælder. Myndigheder, ejere og lejere kan nemt ryge i totterne på hinanden, når for mange paragraffer skal fortolkes. Det håber jeg, regeringen vil have in mente, hvis man som lovet vil kaste sig over at rydde lidt op i reglerne på området, lyder opfordringen fra Jannick Nytoft.

Fakta: Ejendomsbranchen reguleres i stigende omfang

  • Fire love regulerer ejendomsvirksomheder i særlig grad. Det gælder lejeloven, boligreguleringsloven, ejerlejlighedsloven og erhvervslejeloven (før 1999: erhvervslejereguleringsloven)
  • Kigges der snævert på de fire ejendomslove, danner de tilsammen et kompleks på mere end 50.000 ord, som enhver ejendomsvirksomhed altså skal kunne til fingerspidserne – foruden altså al den anden regulering, som alle virksomheder i Danmark er underlagt
  • De 50.000 ord er markant flere end for 20-30 år siden: Denne særlige ejendomsregulering er i runde tal fordoblet i omfang siden 1990
  • Alene de fire centrale ejendomsreguleringslove fylder over 50.000 ord – og dertil kommer en voldsomt omfattende retspraksis og almindelig virksomhedsregulering
  • Alene de fire centrale ejendomsreguleringslove fylder over 50.000 ord – og dertil kommer en voldsomt omfattende retspraksis og almindelig virksomhedsregulering

Kilde: Ejendomdanmark

Antal ord i den særlige regulering af ejendomsvirksomheder

Kilde og grafik: Ejendomdanmark

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder